Chestiunea ungurească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful guvernului ungar, Viktor Orban, avertizează şi ameninţă că va lua măsuri dure şi va aplica lovituri grele României! Ameninţările au fost lansate în contexul discuţiilor, analizării şi abordării relaţiilor Ungariei cu vecinii. O resetare a acestor relaţii cu statele vecine din perspectiva diplomaţiei maghiare. Dintre toţi vecinii Ungariei, singura ţară ameninţată a fost România!

Cu ceilalţi vecini, Croaţia, Slovenia, Slovacia şi Serbia, Orban a declarat că ţara sa are relaţii oarecum normale. Acesta a ţinut să precizeze că este în interesul statului maghiar să existe întotdeauna, un „ceva“ anume cu Rusia.

Recent, în cadrul unei întâlniri oficiale cu şefii misiunilor diplomatice maghiare, premierul ungar Viktor Orban, a afirmat că politicienii de etnie maghiară din România sunt subminaţi şi supuşi epurării printr-o campanie dusă împotriva lor de statul român! Se pare că belicosul premier n-a auzit de DNA-ul românesc şi lupta împotriva marilor corupţi, fie ei şi politicieni de etnie maghiară, dar cetăţeni români.

La auzul unor astfel de declaraţii ale oficialului maghiar, care ne-a obişnuit cu chestii bombastice, menite să şocheze opinia publică neavizată, mulţi probabil că au bagatelizat informaţia, spunând că sunt simple orbanisme.

Dar, dacă stăm şi analizăm un pic, luând în considerare contextul, situaţia, acţiunile, tendinţa situaţiei din Harcov, în special, şi Mureş, unde extemismul şi fierbinţeala autonomiei pe criterii etnice sunt întreţinute de forţe din exteriorul României, chestiunea ungurească apare din cu totul altă perspectivă. Îngrijorătoare! Sau cel puţin îngrijorătoare ar trebui să fie pentru statul român, al cărui conducători au bagatelizat, au rămas indiferenţi, nu i-a interesat problema timp de 25 de ani.

Mai mult, probabil că chestiunea ungurească din ţara noastră a fost lăsată voit pe mâna politicienilor români de etnie maghiară, ai cărei reprezentanţi au fost aproape permanent la guvernare alături de colegii din restul partidelor care s-au perindat la putere. Iar, din această postură, politicienii maghiari împreună cu lideri ai administraţiei locale din Ardeal şi-au urmărit doar interesele  dorite, corelate de multe ori, cu interese venite din exteriorul României şi în detrimentul ei.

Să nu uităm că, de peste 25 de ani, politicieni, demnitari, oficiali ai bunei noastre vecine Ungaria, au făcut pârtie şi au bătătorit drumurile în Transilvania, cu predilecţie în Harcov, în vizite neoficiale. Aceşti demnitari, oficiali şi chiar alte persoane fără funcţii şi demnităţi în statul maghiar au venit tot timpul în România cu „treburi importante”, cărora autorităţile române nu le-au dat prea multă atenţie. Interese străine care au pus mereu, paie pe focul autonomiei etnice, au finanţat, creat diverse organizaţii şi personaje menite să agite continuu, apele şi să intensifice şi înflăcăreze extremismul şi fierbinţelile etnice.

În acest context, şeful executivului ungar intervine oficial, ameninţă şi avertizează România, sărind să-i protejeze pe politicienii de etnie maghiară, în condiţiile în care unii dintre aceştia sunt anchetaţi şi judecaţi pentru fapte de corupţie! Politicianul de la Budapesta ar trebui să ştie că în ţara noastră, toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii. Că nu se întâmplă întotdeauna să fie toţi egali în faţa legii, ştim cu toţii care este realitatea, dar asta-i problema românilor.

Dacă tot s-a adus în discuţie resetarea relaţiilor cu vecinii, cred că şi statul român ar tebui să aibă în vedere punerea relaţiilor diplomatice cu Ungaria pe alt palier şi ar trebui să interzică dute-vinoul vizitelor cu „treburi importante” în Transilvania, a oficialilor şi neoficialilor ţării vecine şi prietene. Altfel, bagatelizarea în continuare a orbanismelor şi extremismelor ar putea să ne pună în scurt timp, în faţa unei „ceva“ zone explozive, enclavizate, create şi întreţinute de specialiştii conflictelor etnice dezgheţate.

Cu toate acestea, cu o abordare realistă, obiectivă, inteligentă şi deschisă şi pentru că au mai multe interese comune decât diferenţe, eu cred că România şi Ungaria ar fi mult mai puternice şi ar avea mult mai mult de câştigat împreună.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite