Cele 102 taxe eliminate de PSD sunt, de fapt, 86

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat, pe pagina sa de Facebook, doar 88 de taxe nefiscale din cele 102 anunţate. Din cele 88 de taxe, una a fost deja eliminată de Guvernul Cioloş, iar alta este menţionată de două ori.

Pentru că proiectul de lege iniţiat de PSD, prin care sunt eliminate mai multe taxe nefiscale, nu explicitează care sunt cele 102 taxe care nu vor mai fi percepute de stat, preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut o prezentare a lor, pe pagina sa de Facebook. „Am fost întrebat de multă lume care sunt cele 102 taxe pe care vrem să le eliminăm. Le puteţi găsi aici“, a spus Dragnea, indicând către un tabel care conţinea toate taxele pe care PSD vrea să le elimine. 

La o adunare a lor, suma tuturor taxelor prezentate de Liviu Dragnea este de 88 şi nu de 102, aşa cum a promovat PSD acest proiect de lege. Iar din cele 88 de taxe, cea privind certificatele de calificare este menţionată de două ori, iar taxa de timbru judiciar a for deja eliminată printr-o ordonanţă a Guvernului Cioloş. În final, rămân 86 de taxe, cu 16 mai puţine decât a anunţat PSD. 

Printre taxele eliminate se regăsesc: timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Proiectul de lege a depăşit orice record de viteză în Parlament. Într-o singură zi, proiectul de lege a primit aviz şi raport de la comisiile de specialitate şi a fost votat şi de Senat, prima Cameră sesizată. A doua zi, proiectul de lege se afla deja pe masa deputaţilor jurişti, care au avizat favorabil legea lui Dragnea. Luni, Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor va adopta raportul, care va fi votat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege va trece de Parlament într-o săptămână de de la depunerea lui la Senat, în condiţiile în care alte proiecte de lege zac în sertarele Parlamentului de ani de zile. 

Impact subevaluat

Impactul bugetar estimatd e PSD pentru anul 2017 este de o,07% din PIB. „Va fi susţinut de creşterea economică aferentă anului 2016“, se arată în expunerea de motive. Impactul bugetar calculat de Ministerul de Finanţe este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, dublu faţă de estimarea din proiect. „Conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB“, a precizat Dragu, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite