Cei care stau acasă decid câştigătorii alegerilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pupatul pancartelor electorale, ultima modă în această campanie
Pupatul pancartelor electorale, ultima modă în această campanie

Cel mai recent sondaj de opinie, Barometrul de Opinie Publică al Academiei Române, confirmă că bătălia electorală va fi hotărâtă de prezenţa la urne. Un grad mare de participare, de peste 60%, ar aduce pe primul loc PNL, iar o prezenţă în jur de 40% ar avea ca rezultat situarea PSD şi PNL în frunte, la foarte mică distanţă unul de altul.

Pe locul al treilea, în ambele ipoteze de prezenţă la urne, s-ar situa Alianţa 2020 USR-PLUS, urmată la distanţă de celelalte formaţiuni care contează, ALDE şi Pro România, cu scoruri asemănătoare, rămânând să se vadă dacă UDMR şi PMP ajung să treacă pragul electoral.

Pentru partidele care se opun PSD, este esenţial să vină cât mai mulţi oameni la vot. Pentru PNL nu există altă şansă să detroneze PSD în preferinţele electoratului. În privinţa Alianţei USR-PLUS, cercetările sociologice arată o situaţie particulară. Formaţiunea este pe cale să obţină un scor extrem de bun pentru un actor politic nou, având asigurată treapta a treia a podiumului. Dar potenţialul pare şi mai mare. Electoratul Alianţei este hotărât şi mobilizat. Ca urmare, Alianţa are şanse mai mari decât principalii competitori să aducă la urne cât mai mulţi dintre cei care îşi declară simpatia faţă de respectiva formaţiune politică. O conjunctură bună, lipsa erorilor în campanie şi organizarea în ziua votului pot oferi şansa ca USR-PLUS să se bată pentru poziţia a doua sau măcar să fie foarte aproape de PNL şi PSD.

Teoretic, alegerile din 26 mai ar trebui să fie despre viitorul Europei. În România, toată lumea le percepe ca pe o competiţie politică internă în care se va pune în discuţie viitorul guvernării PSD. Sunt anomalii specifice politicii româneşti. Temele europene au lipsit, chiar dacă România sigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar le Sibiu s-au întâlnit liderii europeni pentru a adopta o declaraţie politică privind Europa de mâine.

Cu excepţia USR-PLUS, care a vorbit despre o nouă alianţă europeană cu partidul lui Macron şi cu ALDE Europa, ceilalţi se dedică numai răfuielilor interne.

În privinţa alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului, Klaus Iohanis pare a nu avea dificultăţi majore în a câştiga al doilea mandat. Deocamdată, nu a apărut un candidat care să-l ameninţe, iar din partea PSD o candidatură a lui Liviu Dragnea este departe de a-i pune probleme actualului preşedinte.

Ultimele declaraţii de campanie ale lui Dacian Cioloş arată că liderul PLUS este tentat să deschidă un al doilea front împotriva lui Iohannis, criticându-l pentru că a făcut prea puţin în lupta cu PSD şi că „este un preşedinte fără soluţii“. Aici, Cioloş joacă riscant intrând în coliziune, atât cu electoratul anti-PSD care l-ar vota pe Klaus Iohanis, cât şi cu PNL, partidul cu care ar trebui să alcătuiască o majoritate de guvernare, fie in acest an, fie după alegerile din 2020. În plus, acuzându-l pe Iohannis că a acceptat ca premieri marionetele lui Dragnea, Dacian Cioloş uită că înainte de premierii PSD, el însuşi a fost numit premier de preşedintele Iohannis care i-a oferit şi şefia PNL pentru a se bate cu şanse împotriva PSD la alegerile din 2016. Cioloş a preferat să fie, la rândul său, un premier fără putere, manipulat de fapt de PSD şi a refuzat să intre la bătaie când ar fi avut ocazia. Rezultatul s-a văzut în scorul astronomic al PSD care a profitat enorm de pe urma unei situaţii paradoxale. PSD a susţinut din Parlament guvernul Cioloş pe care, în acelaşi timp, l-a şi demonizat în faţa opiniei publice ca fiind „străin, vândut şi catastrofal“.

Până la sfârşitul anului mai este mult şi scena politică va trece prin transformări semnificative. Alegerile europene, care în România nu privesc Europa decât tangenţial prin discursul tot mai violent anti-UE al PSD, vor defini perioada de până la alegerile prezidenţiale. Pentru PSD este esenţial să limiteze pagubele şi să rămână pe prima poziţie, altfel poate scăpa guvernarea chiar înainte de alegerile parlamentare de anul viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite