Ce nu spune Guvernul: ne-a micşorat pensiile private şi favorizează fiscal firmele de încasat şpagă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copleşiţi de scandalul transferului de contribuţii de la angajator la angajat, omitem să observăm alte lucruri grave care se petrec în noul Cod Fiscal, iar Guvernul are tot interesul să tacă asupra lor. Este vorba de reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi despre favorizarea fiscală a firmelor de încasat şpăgi.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că reducerea cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% se justifică prin aceea că acest procent se aplică la un salariu brut mai mare, rezultat din transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Prin urmare, suma în valoare absolută care va fi virată va fi aceeaşi. Aceasta este pur şi simplu o minciună.

Ştim acum că mult promisa majorare salarială, cu care s-au câştigat alegerile anul trecut, a fost de fapt un strict contabilă: s-a majorat doar salariul brut, în sensul că s-au majorat cotele de contribuţie datorate de angajat în detrimentul celor datorate de angajator, dar câştigul salarial net rămâne cel prezentat miercuri de ministrul Finanţelor: 2 lei.

Între vechiul salariu brut şi cel nou există un raport de 1:1,185. Pentru ca contribuţia la Pilonul II să fie, în valoare absolută, egală cu cea pe care am plătit-o până acum, atunci şi procentul care va fi prelevat în viitor să fie în acelaşi raport cu cel prelevat până acum. Prin urmare, aplicând acelaşi raport, noul procent trebuia să fie de 4,3%. Cum acesta e de 3,75%, rezultă că contribuţia efectivă va fi mai mică cu 15%. Efectul este imediat, direct şi cuantificabil: pensiile noastre private vor fi mai mici cu acest procent.

Ieri, în conferinţa de presă, ministrul Finanţelor a refuzat să ofere garanţii că suma virată nu va fi micşorată şi i-a invitat pe ziarişti s-o întrebe pe Lia Olguţa Vasilescu. Frumos, bărbăteşte.

O altă - cum să-i zic? - golăneală la noutăţile din Codul Fiscal pe care Guvernul s-a grăbit să le adopte este faptul că favorizează şpaga prin firme de consultanţă.

Până acum, puteau opta să plătească impozit 1% din cifra de afaceri firmele de consultanţă cu cifre de afaceri de până la 500.000 de euro pe an, dar numai dacă activitatea de consultanţă reprezenta maximum 20% din venituri, iar restul de 80% din alte activităţi. Altminteri, plăteau impozit 16% din profit.

Conform ordonanţei pe care a dat-o Guvernul, se schimbă regulile. Creşte la 1 milion de euro cifra de afaceri pentru care plăteşti impozit 1%, dar dispare restricţia ca maximum 20% din venituri să fie din activităţi de consultanţă. Adică dai consultanţă de 1 milion de euro, bagi pe cheltuieli 1.000 euro şi plăteşti impozit 10.000 de euro. Pe exact aceeaşi structură de venituri şi costuri, până acum plăteai impozit 159.840 de euro. Faceţi diferenţa şi puteţi măsura câţi bani este dispus să piardă Guvernul din impozitarea activităţilor de consultanţă. Şi ştiţi ce e aia firmă de consultanţă cu zero angajaţi şi cheltuieli neglijabile? Firmă de încasat şpagă.

Despre această chestiune, e relevant să observăm cum au reacţionat oficialii: ministrul Finanţelor a dat bir cu fugiţii din conferinţa de presă, iar secretarul de stat care i-a luat locul, Oana Iacob, a refuzat cu obstinaţie, în pofida insistenţelor, să ofere o explicaţie rezonabilă asupra acestei indulgenţe fiscale. În lipsa unui răspuns oficial, să căutăm noi unul neoficial, dar care explică şi tăcerile oficiale: există în preajma Guvernului, a ministerelor şi a Parlamentului o faună impresionantă care abia aşteaptă să pornească fabricile de consultanţă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite