CCR a stabilit data când va discuta sesizarea lui Iohannis privind conflictul juridic preşedinte-premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a anunţat că va dezbate pe 12 septembrie sesizarea formulată de Klaus Iohannis privind conflictul juridic de natură constituţională preşedinte-premier, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 - 13 august.

„Cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul României şi preşedintele României, formulată de preşedintele României la data de 3 august 2018 şi care constituie obiectul Dosarului nr.1235E/2018, va fi dezbătută în şedinţa de judecată din data de 12 septembrie 2018, ora 12.00", a anunţat, marţi, Curtea Constituţională.

Marţi a fost termenul până la care au putut fi trimise la Curtea Constituţională punctele de vedere privind conflictul juridic preşedinte-premier după sesizarea lui Klaus Iohannis, care a contestat desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 - 13 august.

Pe 3 august, Klaus Iohannis a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedinte, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă.

Iohannis afirmă că prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile prim-ministrului, Viorica Dăncilă şi-a arogat o atribuţie care, potrivit Constituţiei, aparţine altei autorităţi publice, respectiv şefului statului.

„Or, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, desemnat prin Decizia nr. 247/2018 să exercite atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României, nu poate să conducă şedinţele Guvernului şi nici să semneze valabil actele adoptate de Guvern, aceste atribuţii revenind, în condiţiile art. 24 şi ale art. 27 din Legea nr. 90/2001, în mod exclusiv prim-ministrului învestit de Parlament", argumentează preşedintele în sesizare.

Şefu statului menţionează că atribuţia preluată de Stănescu este „conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, afirmând că această noţiune "nu se regăseşte în Constituţie şi nici nu beneficiază de o definiţie legală".

Preşedintele aminteşte că statutul constituţional al prim-ministrului de a conduce Guvernul şi de a coordona activitatea membrilor acestuia îi conferă o autoritate de necontestat în interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind că atunci când în Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de către prim-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite