Cazul bărbatului care a fost reţinut pentru că a proiectat mesajul #REZIST pe o clădire. Organizaţiile civice condamnă brutalitatea forţelor de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe organizaţii civice din întreaga ţară au condamnat brutalitatea cu care poliţia şi jandarmeria au intervenit în cazul bărbatului a care a proiectat mesajul #rezist pe o clădire din Capitală. „Ne aduce mai aproape de modelul putinist al statelor autoritare de la est de România decât de democraţiile europene“, susţin organizaţiile civice.

„Organizaţiile semnatare, membre sau partenere ale reţelei naţionale de grupuri civice Contract România, condamnă abuzul de putere, cenzura şi intimidarea cetăţenilor care îşi exercită dreptul la liberă exprimare. Acestea au devenit deja o practică obişnuită a forţelor de ordine, care se transformă din ce în ce mai mult în forţe de represiune în slujba puterii politice. Modul brutal în care poliţia şi jandarmeria au acţionat în ultimele zile şi săptămâni (de exemplu, reţinerea violentă şi încătuşarea protestatarului care a proiectat un mesaj luminos pe pereţii unei clădiri din Bucureşti sau reţinerea protestatarilor de la Congresul PSD) ne aduce mai aproape de modelul putinist al statelor autoritare de la est de România decât de democraţiile europene“, se arată în comunicatul organizaţiilor civice. 

„Cerem insistent ministrului de Interne Carmen Dan să nu folosească abuziv instituţiile de forţă ale statului împotriva cetăţenilor români care doresc să îşi exprime liber opiniile şi să se abţină de la punerea lor în slujba unor şefi politici cu grave probleme de natură penală. Îi încurajăm pe cetăţeni să nu renunţe niciodată la dreptul lor constituţional la liberă exprimare, dar şi să continue să respecte legea, iar noi vom ilumina în această seară în Bucureşti, la ora 21.30, clădirea Muzeului de Artă pentru a duce puţină lumină şi în mintea politicienilor care folosesc în interes propriu instituţiile statului“, mai arată grupul de organizaţii semnatare. 

#activAG Piteşti
Acţiunea Civică Galaţi
Asociaţia Aradul Civic
Braşovul Civic
Corupţia Ucide
Curăţăm Galaţiul
ECLER -Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
Iniţiativa Craiova
Iniţiativa România
Iniţiativa Timişoara
Mureşul Civic
Oradea Civică
Organizaţia Eu Ro Aleg 2.0
Platforma România 100
Rădăuţiul Civic
Reactiv Braşov
#Rezist Milano
#Rezist Alba Iulia
#Rezistenţa

Un bărbat a fost reţinut de poliţiştii din Capitală şi dus cu maşina la secţie, vineri seară, pentru că ar fi proiectat mesajul #Rezist pe un perete al Palatului Regal în timpul desfăşurării festivalului Spotlight de pe Calea Victoriei. Reţinerea a avut loc într-o clădire din zona Sălii Palatului. La acţiune au participat şi jandarmi, spun unii dintre participanţii la eveniment.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite