Câtă şcoală are Guvernul Tudose: multe facultăţi private şi puţine studii în străinătate. Ce miniştri se potrivesc ca nuca-n perete cu portofoliile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre miniştrii noului Executiv au absolvit facultăţi  private sau au urmat universităţi slab cotate din ţară. Doar trei dintre ei au bifat şi studii în străinătate, dar nu la universităţi de prestigiu. Cei mai mulţi şi-au cosmetizat CV-urile cu diverse cursuri de perfecţionare, însă nici măcar aşa nu se potrivesc cu ministerele pe care le conduc.

În Guvernul Tudose sunt puţini miniştri care au studii solide, iar dintre aceştia şi mai puţini conduc ministere care să aibă vreo legătură cu meseria lor de bază. Pentru a arăta că au totuşi expertiză şi o oarecare prestanţă academică, cei mai mulţi miniştri au apelat la un tertip des întâlnit printre politicieni, indiferent de partid: au urmat cursuri de specializare la Colegiul Naţional de Apărare, la SRI sau au participat la seminarii în străinătate, pe bani. Însă dacă răzuim acest fard, rămân doar diplome obţinute la universităţi private, şi acelea în condiţii neclare. Spre exemplu, ministrul de Interne, Carmen Dan, şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, nu şi-au trecut în CV perioada studiilor. Deci nu ştim când s-au apucat de studii, când le-au terminat sau dacă au rămas repetenţi. Iată câtă carte are noul Guvern.

La 28 de ani, pe când era deja „şef birou senatorial“, premierul Mihai Tudose a obţinut diploma de jurist la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, una dintre universităţile private pe la care s-au perindat foarte mulţi politicieni în căutare de o diplomă. La şase ani după terminarea facultăţii, ajuns deja parlamentar, Mihai Tudose urmează un curs postuniversitar de „management şi gestiunea afacerilor” la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Şi mai trec alţi cinci ani în care Mihai Tudose ia o pauză de studii. Apoi revine în forţă: într-un interval de doi ani, urmează nu mai puţin de şase cursuri de specializare la SRI, Colegiul de Apărare şi SNSPA, şi obţine două diplome de master. În 2010, devine doctor în „ştiinţe militare şi informaţii”, tot la Academia SRI,  însă teza este suspectă de plagiat, aşa că Mihai Tudose renunţă la titlul de doctor până să primească un verdict final. 

image
image

Politica externă, cu studii peste hotare

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a  absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în 1964, iar nouă ani mai târziu a devenit doctor în drept internaţional la Universitatea din Geneva. Victor Negrescu, ministrul pentru afaceri europene, este licenţiat în ştiinţe politice în cadrul Universităţii Bucureşti şi masterand în afaceri europene şi internaţionale al Universităţii Grenoble, Franţa. Are şi un doctorat în ştiinţe politice la SNSPA. Şi ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, are un CV care o recomandă pentru a face parte din Executiv: a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, are studii de master în limba ebraică şi relaţii internaţionale.

Vicepremierul Sevil Shhaideh, cea care conduce Ministerul Dezvoltării Regionale, robinetul de unde pleacă banii pentru primari, este absolventă de ASE.

image

Graţiela Gavrilescu (foto jos), vicepremier ALDE şi ministru al Mediului, a absolvit, în 1989, Facultatea de Petrol şi Gaze Ploieşti. În 1992, Graţiela Gavrilescu a urmat studii postuniversitare de marketing industrial, iar doi ani mai târziu s-a specializat în probleme de medicina muncii.

image

Marcel Ciolacu este şi el vicepremier în Guvernul Tudose, fără a conduce însă vreun minister. El doar coordonează. Ciolacu a studiat Dreptul la Universitatea Ecologică din Bucureşti, a trecut şi pe la Colegiul Naţional de Apărare,unde s-a perfecţionat în „Securitate şi bună guvernare“, iar în 2012 a obţinut o diplomă de master în managementul finanţelor publice la SNSPA. 

 Marcel Ciolacu FOTO Inquam / Octav Ganea

Miniştrii, suspect de discreţi

CV-ul ministrului de Interne Carmen Dan nu respectă regulile europene. Sunt înşirate, de-a valma, nişte cursu­ri, instituţii de învăţământ şi ministere care organizau cursuri de perfecţionare. Cert e că în 1989 a terminat liceul. Aflăm că a urmat Facultatea de Drept a Universităţii Ecologice, dar Carmen Dan nu spune când s-a apucat de studii şi nici când le-a isprăvit. Ştim doar că în 2000, la 30 de ani, a susţinut examenul de licenţă la Academia de Poliţie. 

image

Nici despre Ionuţ Mişa, noul ministru de Finanţe, nu ştim când s-a apucat de studii şi când le-a terminat. A urmat Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa şi un master în Managementul Instituţiilor Publice, probabil la aceeaşi Universitate. Şi nu putem considera că Mişa a uitat să treacă perioada de studii din greşeală, căci la capitolul activitate profesională bifează cu exactitate anii, ba chiar şi lunile în care şi-a început şi terminat joburile în cadrul Administraţiei Finanţelor Constanţa. 

image

Nepotrivire de minister

image

Mihai Fifor, ministrul Economiei, este licenţiat în filosofie, la Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, acolo unde şi-a dat şi doctoratul în antropologie socială. Mai are un master în „literatura română” şi unul în „managementul afacerilor publice“, a trecut pe la Colegiul Naţional de Apărare, dar şi pe la Colegiul Academiei de Poliţie.

image

Şi Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova. A trecut pe la Colegiul Naţional de Apărare încă din 2001, când era deputat PRM. În 2007, a susţinut doctoratul  la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti, teza sa fiind suspectă de plagiat. Până la urmă, Consiliul Naţional de Etică „a achitat-o” pe Lia Olguţa Vasilescu.

Lui Toma Petcu i-a fost încredinţat Ministerul Energiei, deşi a trecut pe la Facultate de Construcţii. Petcu mai are şi un master în Administraţie publică la ASE. El a susţinut că poate conduce orice „compartiment din cadrul unei compani cu excepţia celui economic“.

image

Alexandru Cuc, ministrul Transporturilor, are două facultăţi, ambele private şi ambele fără nicio legătură cu domeniul de care se ocupă. Cuc este licenţiat în integrare economică europeană, la Universitatea Româno-Americană, şi licenţiat în Drept, la Universitatea Hiperyon.

image

Rovana Plumb, ministrul care trebuie să atragă fonduri europene, a terminat Facultatea de Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice, la Politehnică. Este doctor în managementul sistemelor industriale.

image

În categoria nepotrivirilor intră şi Ilan Laufer, absolvent de educaţie fizică şi sport, dar pus ministru pentru mediul de afaceri.  Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a terminat Comerţ Exterior la ASE, dar mai are şi un MBA la Universitatea din Washington, în timp ce colega sa de Guvern, Doina Pană, conduce Ministerul Apelor şi Pădurilor, deşi, la bază, este inginer electrotehnist.

image

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, este economist de profesie, după diploma obţinută la Universitatea „Spiru Haret“. Ulterior, a obţinut două atestate în domenii total diferite: unul în „studii politice europene”, iar altul de manager „în specialitatea Turism, Hotel şi Restaurant“.

image
image

Marius Dunca, ministrul Sportului, este inginer mecanic. A absolvit Universitatea Transilvania din Braşov. CV-ul lui Dunca arată o apetenţă aproape fără margini pentru cursuri de specializare: de la perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale până la expertiză în achiziţii publice, şi de la introducere în securitate naţională până la protecţia mediului.

Ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, a urmat Universitatea din Braşov, Facultatea de inginerie Mecanică, specialitatea Autovehicule Rutiere. Face şi el parte din rândul politicienilor care au trecut pe la Colegiul Naţional de Apărare.

image
image

Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social, a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare la Politehnică, şi în prezent este doctorand în management industrial.

Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a terminat Institutul Politehnic  „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Facultatea de Electrotehnică, specializarea Automatizări şi Calculatoare. La aproape 20 de ani de la terminarea facultăţii, Viorel Ilie a urmat şi două mastere la două universităţi private din Bacău şi din Iaşi.

Viorel Ilie a fost investit in functia de ministrul pentru relatia cu parlamentul FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
image

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a terminat Facultate de Drept, Universitatea din Bucureşti, în 1988, cu specializarea „drept economic şi administrativ”. În 1993 mai obţine o diplomă  de licenţă, tot la Facultatea de Drept, dar în “ştiinţe juridice”. Între 1998 şi 2006, Tuţuianu se axează pe o altă ramură a dreptului: devine doctor în drept comercial, iar în 2010 bifează şi „tradiţionalul” curs la Colegiul Naţional de Apărare.

Se potrivesc cu funcţia

Florian Bodog este unul dintre puţinii miniştri care, cel puţin teoretic, se potriveşte cu funcţia. Ministrul Sănătăţii este doctor în ştiinţe medicale la Universitatea din Oradea.

image
image

Conform studiilor, Petre Daea e omul potrivit la locul potrivit. Ministrul Agriculturii este doctor în agronomie.

Noul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul UBB Cluj şi are un master în management educaţional la Universitatea din Arad.

liviu pop

Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, a absolvit Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică, din cadrul Institutului Politehnic Iaşi, apoi şi-a dat doctoratul în  „Ştiinţele vieţii şi ale sănătăţii” la Universitatea „François Rabelais“  din Tours, Franţa.

Profesorul Lucian Puiu Georgescu FOTO Costel Crângan

Cel mai bogat CV

Tudorel Toader FOTO Inquam Photos / George Călin

Tudorel Toader

este cel mai titrat ministru din Guvernul Tudose. Absolvent al Facultăţii de Drept din Iaşi, Toader a devenit, pas cu pas, asistent universitar, lector, conferenţiar şi, din 2003, profesor universitar. A condus Facultatea ca decan între 2004 şi 2016, iar anul trecut a ajuns rectorul Universităţii din  Iaşi. Timp de 10 ani a fost judecător la CCR.

Ministrii din Guvernul Tudose - studii
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite