Cătălin Predoiu, la Adevarul Live: Nu există tensiuni între mine şi preşedintele Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, a vorbit, la Adevărul Live, despre şansele liberalilor de a prelua guvernarea în 2015, despre relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre linia europeană pe care trebuie să continue România.

Unde va fi dreapta românească în 2015?

E un an plin de provocări, nu numai politice, ci mai ales economice. Într-un context încărcat, complex, economia naţională a devenit, mai mult ca oricând, o problemă de securitatea naţională. Din punct de vedere economic, noi am ratat multe atuuri în ultimii 25 de ani şi depindem în acest moment în mod covârşitor de economia globală. Nu avem încă un motor economic propriu. Avem trei judeţe care nu contează în jocul economic naţional: Vaslui, Teleorman, Mehedinţi. Avem aproximativ 10 milioane de oameni cu capacitate de muncă din care doar 5 milioane angajaţi, în condiţiile în care 5, 2 milioane sunt pensionari. Din cei 5 milioane de angajaţi, 1, 2 milioane lucrează la stat, iar un milion sunt plătiţi cu salariul mediu pe economie. 30% este media angajaţilor în agricultură, în timp ce media la nivel european este de 3%. 

Cum putem trece la un alt nivel?

România are nevoie de un nivel de creştere economică de minimum 5% în mai mulţi ani de zile. Sunt nori negri care se adună peste Europa din punct de vedere politic- Grecia, cu alegeri anticipate, motoare economice gripate- Franţa şi Italia, etc.Trebuie să ne fixăm un al orizont de ambiţie. 

Cu ce oameni?

Plecăm de la premisa că oamenii trebuie înlocuiţi. Eu spun că prima resursă se află chiar în aceşti oameni, dar trebui să treci la un altfel de management. 

Veţi ţine şi un PSD-ist?

Nu trebuie să mai punem culoarea politică înainte de orice. trebuie să punem competenţa. Problema a fost că s-a folosit doar criteriul politic. Eu vin din sectorul privat, vin din dreapta politică, am trăit dreapta politică, am făcut locuri de muncă, am plătit impozite. Poţi să scoţi din oameni performanţă dacă le explici clar obiectivele, dacă eşti tu, ca manager, înaintea tuturor. Liderul modern, liderul de secol XXI, trebuie să inspire în primul rând.

Aveţi oameni, măcar în linia ministerială?

Catalin Predoiu captura adevarul live

Am certitudinea că nu numai prima linie, ci şi secretarii de stat pot fi foarte buni. Am făcut apel la societatea civilă să arunce în joc oamenii buni. Sunt un lider care selectează valoarea, care nu se uită la performanţa omului prin ochelari politici. Suntem în ceasul al 12-lea şi trebuie să dăm României o guvernare de secol XXI, care să producă o rupere de ritm, nu doar să bifeze nişte căsuţe.

Programul dvs de guvernare este corelat cu marele program politico-economic al preşedintelui CE Juncker?

Cea mai importantă legătură dintre România şi UE trebuie să fie absorbţia fondurilor eueopene, aşa cum spune şi Juncker (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene - n.r.). Pilonul Schengen este esenţial pentru România. O consolidare a Europei şi legătura indestructibilă între România şi proiectul european. Un guvern repsonsabil oferă preşedintelui toate argumentele necesare pentru a se putea exprima pe plan extern. Guvernul Ponta ar trebui să muncească de două ori mai mult faţă de orice alt guvern pentru că are o problemă de credibilitate. La masa diplomatică se vorbeşte cu paşaportul credibilităţii în buzunar. 

Liderii europeni se întreabă cum se asigură că alocările bugetare strategice vor fi respectate?

La Bruxelles, nimeni nu-ţi cere o soluţie pe loc. Din punct de vedere tehnic, sigur că trebuie să respectăm toate agajamentele la care s-a angajat România.

Veţi folosi ordonanţa de urgenţă?

Sunt pentru o cooperare foarte strânsă cu Parlamentul. Ca ministru al Justiţiei, am trecut aproape 20 de legi prin Parlament, dar pentru asta trebuie să munceşti foarte mult, să mergi în Parlament, să-ţi suţii proiectele, nu să stai în birou. E mai simplu să adopţi o ordonanţă într-o zi, dar printr-un proiect de lege ai garanţia că va rămâne acolo pentru totdeauna şi că nu-ţi subminezi relaţia cu Parlamentul. Ordonanţa de urgenţă trebuie dată doar în cazuri de urgenţă, aşa cum cere şi Constituţia. Niciodată până acum nu s-a contestat la Curtea Constituţională caracterul de urgenţă al ordonanţei. Ar fi foarte interesant să vedem cum Curtea Constituţională spune că nu e voie să dai ordonanţă decât dacă există urgenţă. 

Un guvern extremist în Grecia va aduce probleme României?

Cu cât probeleme sunt mai mari în Balcani, cu atât România trebuie să performeze mai mult. 

E bine să intraţi repede la guvernare?

Trebuie să definim ce înseamnă repede. Nimeni nu spune că mâine se poate produce o schimbare politică majoră în România. O schimbare trebuie pregătită cu atenţie. România are nevoie de o guvernare profesionistă, iar acest lucru cere timp. Haideţi să nu ne crispăm. Injecţia de reponsabilitate din 16 noiembrie va produce efecte.

Există tensiuni între dumneavoastră şi preşedintele României?

N-a existat tensiune între mine şi domnul preşedinte Iohannis nici la momentul în care dânsul nu era nici măcar candidat, cum nu există nici acum. Ultimele dialoguri pe care le-am avut au fost în sensul de a ne concentra fiecare pe ce avem de făcut. Nu este un subiect. 


Jurnalistul Cristian Unteanu, de vorbă cu prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu la Adevărul Live

Catalin Predoiu captura adevarul live
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite