Campanie în pandemie. Ce efecte va avea asupra alegerilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închiderea pieţelor a stârnit nemulţumire şi a devenit repede un subiect de campanie electorală
Închiderea pieţelor a stârnit nemulţumire şi a devenit repede un subiect de campanie electorală

Campania electorală a început aproape pe neştiute pentru marele public, în condiţiile în care legea ce ar fi dat Parlamentului dreptul să stabilească data scrutinului încă se mai află în procedură de vot în forul legislativ. Deşi este foarte târziu pentru a mai schimba ceva şi partidele au cheltuit deja sume imense de bani, PSD menţine până în ultima clipă incertitudinea privind organizarea alegerilor în decembrie.

Tema de campanie este, de fapt, una singură, pandemia. România, la fel ca întregul continent european, cunoaşte o situaţie din ce în ce mai gravă, de la o zi la alta. În primăvară, răspândirea virusului a putut fi ţinută sub control prin măsurile de carantinare totală. Vâzând ce se întâmplă în Italia sau Spania, autorităţile au izolat întrega populaţie. Efectele s-au văzut în scăderea numărului de cazuri, ceea ce a permis celebra „relaxare” din vară. De ce nu mai ia nimeni măsurile de acum câteva luni, deşi situaţia a devenit mult mai gravă?

Preţul carantinării a fost scăderea dramatică a economiei. Guvernele din toată lumea s-au confruntat cu o situaţie imposibilă. Pierderea locurilor de muncă, încetarea activităţii în sectoare întregi ale economiei, deficite bugetare imense. Soluţia nu putea fi decât una singură, păstrarea activităţii economice, în condiţiile respectării tuturor măsurilor de protecţie şi eliminării pe cât posibil a  împrejurărilor în care oamenii se pot aduna în număr mare. Totul pentru a controla răspândirea bolii până în momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pe scară largă a populaţiei.

Sunt măsuri absolut necesare  pe care le iau toate ţările lovite de pandemie.

Alegerile transformă totul în bătălie politică, ceea ce este firesc să se întâmple, până la un anumit punct. Limita este totuşi dată de necesitatea de a avea populaţia de partea autorităţilor în depăşirea crizei sanitare. Propagarea teoriilor conspiraţioniste, a negaţionismului şi a dezinformării pe motiv că aşa se erodează mai repede guvernanţii este o atitudine de tip kamikaze. Cei care ar câştiga printr-o asemenea strategie s-ar găsi imediat în postura celor învinşi confruntându-se exact cu situaţia pe care au creat-o.

Criza pandemică a acaparat deja toată dezbaterea şi va avea efect direct asupra rezultatului alegerilor. Iar lucrurile nu sunt în favoarea celor aflaţi la putere, nicăieri în lume. Alegerile americane au dovedit-o din plin. Preşedintele Trump a pierdut puncte importante în dezbaterea electorală tocmai pe tema gestionării pandemiei. Iar principalul său avantaj, situaţia economică, şi-a pierdut mult din greutate în faţa dezastrului sanitar cu care milioane de americani s-au confruntat.

Păstrând proporţiile, nici în România, lucrurile nu pot fi mult diferite în campania electorală. PNL este la guvernare şi trebuie să ia măsuri nepopulare. PSD are majoritate în Parlament şi răstoarnă multe din măsurile restrictive pentru a câştiga electorat.

 Închiderea pieţelor este cel mai recent exemplu. Măsura, nepopulară, afost eliminatî în Parlament de majoritatea PSD fără nicio dezbatere serioasă legată de riscul sanitar pe care l-ar presupune aglomerarea oamenilor în pieţe.  

Dar cea mai mare problemă va fi evoluţia din domeniul sectorului sanitar. Neglijat, subfinanţat şi ţinut într-o stare deplorabilă zeci de ani, sistemul de sănătate se loveşte de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Creşterea necontrolată a numărului de cazuri a pus spitalele în situaţia de a nu mai avea locuri. Personalul medical, suprasolicitat, face faţă din ce în ce mai greu. Nu poţi nici să construieşti spitale, nici să pregăteşti personal într-un timp scurt, e nevoie de un program desfăşurat pe ani de zile pentru aşa ceva. Poţi să încerci să gestionezi cât mai bine ceea ce ai, cu toate resursele disponibile. Dar şi în acest caz, dirijarea resurselor spre spitalele implicate în prima linie împotriva pandemiei, crează probleme restului oamenilor care au nevoie de asistenţă medicală, pentru ei accesul la tratamente va fi mult mai greu.

Înainte, campaniile electorale veneau cu promisiuni, de cele mai multe ori  fantasmagorice şi cu tot felul de cadouri, de la celebrele pungi cu zahăr, ulei, făină, la legi ţintite pentru creşterea veniturilor unor categorii de votanţi. Acum, nimic nu mai e de dat, în afară de restricţii.         

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite