Boştinaru (PSD) îi cere preşedintelui României să organizeze consultări pentru stabilirea unei poziţii comune privind viitorul UE
0
Eurodeputatul român Victor Boştinaru i-a solicitat marţi, la Bruxelles, preşedintelui României să organizeze o consultare cu eurodeputaţii români şi cu parlamentul de la Bucureşti pentru conturarea unei poziţii comune a ţării noastre privind viitorul Uniunii Europene, în contextul pericolului reprezentat de „riscul deciziei de a se oficializa Europa cu două viteze“.
Într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, eurodeputatul român, vicepreşedinte al grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a insistat că România are un interes fundamental să fie în continuare parte a proiectului european, potrivit Agerpres. Boştinaru a adus ca argumente, printre altele, faptul că România participă activ la apărarea frontierei externe a UE, la combaterea terorismului şi la construirea viitoarei politici de securitate şi apărare europeană.
Potrivit eurodeputatului social-democrat, o Europă cu două viteze ar face ca decalajele de dezvoltare între ţările membre să crească şi o astfel de decizie ar constitui "cea mai nesperată muniţie care s-ar da forţelor antieuropene, radicale, populiste".
„Cred că Uniunea Europeană poate supravieţui numai dacă ea practică în mod autentic solidaritatea între membrii săi'', a explicat Boştinaru, potrivit sursei citate.
Boştinaru a precizat că îi solicită “oficial şi imperativ, preşedintelui României, în calitate de reprezentant al României la Consiliul European (…), să informeze Parlamentul în legătură cu deciziile de la Bratislava şi de la Malta (…), şi mai ales să convenim o poziţie comună a României pe care să o promovăm şi să ne batem pentru ea până la ultima preşedinte, Guvern, europarlamentari, pentru că această decizie este mult prea mare” pentru ca ea să rămână doar o „decizie luată într-un conclav, într-un grup de iniţiaţi“, potrivit News.ro
Rezoluţiile din Parlamentul European
În cea mai recentă sesiune plenară a Parlamentului European desfăşurată la Strasbourg, eurodeputaţii au analizat modul în care UE poate fi îmbunătăţită. În trei rezoluţii adoptate pe 16 februarie, ei au stabilit modul în care UE ar trebui reformată în scopul de a-i spori capacitatea de acţiune, de a restabili încrederea oamenilor şi de a crea o economie mai rezistentă.
Astfel, rezoluţia redactată de liderul grupului europarlamentar ALDE, Guy Verhofstadt, are în vedere modalităţi de progres dincolo de instrumentele existente şi sugerează diferite reforme ale Tratatului de la Lisabona. O altă rezoluţie, elaborată de eurodeputatul creştin-democrat german Elmar Brok şi eurodeputata socialistă italiană Mercedes Bresso, se concentrează pe ce îmbunătăţiri sunt posibile folosind sistemul actual.
Cea de-a treia rezoluţie, Reimer Böge (PPE) şi Pervenche Beres (S&D) propun apropierea şi mai mare a economiilor din zona euro şi consolidarea lor în faţa şocurilor externe.