Bomba lui Orban a făcut fâs: plângerea pe numele premierului Dăncilă se întoarce împotriva liderului PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plângerea penală depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului Viorica Dăncilă se întoarce împotriva sa şi a partidului, PSD acuzându-i pe liberali şi pe Klaus Iohannis că vor să o demită cu orice preţ pe şefa Guvernului, chiar cu preţul suspendării preşedintelui ţării. Mai mult, o parte dintre membrii din conducerea PNL se delimitează de şeful formaţiunii şi spun că nu sunt de acord cu demersul său.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a depus, joi, la Parchetul General de pe lângă  Curtea Supremă, o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care şi aceea de „înaltă trădare“.  Demersul lui Orban, făcut fără să-şi anunţe colegii din partid, a inflamat spiritele pe scena politică, PSD, ALDE şi PMP ieşind cu atacuri foarte dure la adresa PNL şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Miniştrii PSD şi alţi lideri ai formaţiunii au subliniat că în spatele demersului lui Orban stă şeful statului, cel care vrea să-l îndepărteze de la putere prin mijloace „nedemocratice“. PSD a replicat concertat, în baza unui punctaj comun de mesaje, reclamând că s-ar putea ca Iohannis să facă la fel ca în 2015, când Guvernul Ponta a fost schimbat în urma tragediei de la Colectiv. „La ce au de gând să dea foc acum?“, a fost fraza din finalul punctajului, repetată în mediul public de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi de alţi lideri PSD.

Suspendarea preşedintelui, cerută din teritoriu

De asemenea, unii social-democraţi au vorbit chiar de faptul că s-ar putea ajunge la suspendarea lui Iohannis. O astfel de voce a fost Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui. „Spre deosebire de colegii mei, şi de Liviu Dragnea, care cred că este important să păstrăm un echilibru în politica naţională, să nu destabilizăm, ce vreau să vă spun că după acest episod cu plângerea penală, după ce i-a cerut de atâtea ori demisia premierului Dăncilă, eu cred că este necesară suspendarea preşedintelui. Pentru că se pare că este foarte simplu să i se urce la cap“, a declarat Buzatu, unul dintre cei mai puternici lideri locali, pentru Realitatea TV.

Precedent periculos

De altfel, consecinţele demersului lui Orban ar putea genera un blocaj politic total. Teoretic, suspendarea, apoi demiterea premierului este posibilă, dar specialiştii în Drept avertizează că ar fi un precedent periculos ca „un Guvern să fie dat jos de acţiunea procurorilor“. În primă fază, procurorii DIICOT vor analiza plângerea făcută de Orban. Există două posibilităţi: ori va fi clasată, dacă oamenii legii constată că fapta nu există sau că fapta nu este prevăzută de legea penală. Ori se începe urmărirea penală in rem „Din momentul în care se începe urmărirea penală in rem, procurorii vor trebui să facă verificări, să solicite documente, să cheme martori la audieri, cum a fost şi în cazul OUG 13. Dar asta nu înseamnă că se va ajunge la Dăncilă. Majoritatea plângerilor penale aiuristice sunt clasate după ce se începe urmărirea penală in rem“, explică avocata Elenina Nicuţ.

Dacă procurorii ajung la concluzia că se impune extinderea urmăririi penale către Dăncilă, trebuie să ceară aviz de la  Iohannis, după cum prevede legea. După ce permite începerea urmăririi penale a lui Dăncilă, şeful statului poate dispune suspendarea din funcţie a premierului, potrivit articolului 109 din Constituţie. Dacă Iohannis o suspendă pe Dăncilă, şeful statului desemnează un alt membru al Guvernului ca premier interimar, pentru o perioadă de 45 de zile. Însă de aici ar putea începe haosul politic, pentru că niciunul dintre miniştrii Guvernului Dăncilă n-ar accepta să fie desemnat premier interimar, în condiţiile în care îi sunt fideli lui Dragnea. „S-ar ajunge la CCR, pe o speţă de conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Guvern“, spune Nicuţ.

Demiterea Guvernului

Apoi,  articolul 110 din Constituţie spune că Guvernul este demis dacă premierul este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Dacă, în final, Guvernul Dăncilă va fi demis, preşedintele trebuie să desemneze un nou premier, deci va ajunge din nou faţă în faţă cu majoritatea PSD-ALDE. Iar de aici încep calculele politice, iar Opoziţia încă e departe de a avea numărul de parlamentari pentru a avea majoritate pentru un guvern. Nu în ultimul rând, PSD poate declanşa procedura de suspendare a preşedintelui, invocând faptul că un articol din Constituţie prevede că preşedintele nu-l poate demite pe premier.  

Şeful PNL, contestat de lideri ai partidului

Secretomania demersului lui Ludovic Orban i-a făcut pe unii colegi cu greutate din partid să îl critice pe şeful partidului. Foarte mulţi membri ai Biroului Executiv al PNL nu auziseră nimic referitor la ceea ce voia să facă Orban. Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL, a fost prima care l-a criticat public  pe şeful de partid pentru că nu şi-a consultat colegii. Apoi, a urmat şi Ilie Bolojan, prim-vicepreşedinte al PNL şi primarul Oradei. „Domnul Orban nu s-a consultat în interiorul partidului când a luat această decizie. Eu personal nu sunt adeptul unor astfel de plângeri. Nu aceasta e soluţia“, a declarat Bolojan.

Cataramă cere demisia

Un atac a venit şi de la un fost preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, care a ţinut să sublinieze că Orban a făcut pe persoană fizică denunţul, nefiind o acţiune a PNL.  Însă nemulţumirile în partid au mers atât de departe încât prim-vicepreşedintele de la Sectorul 2 din Capitală a cerut demisia sau demiterea lui Orban de către partid. „PNL este un partid mare, cu un uriaş potenţial. Poate învinge PSD prin confruntare directă cu arme ale democraţiei! Este momentul ca Ludovic Orban să demisioneze, în caz contrar este de datoria partidului să-l demită“, a declarat Viorel Cataramă pentru Mediafax, acesta fiind primul liberal care îi cere demisia lui Orban.

Surse politice din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul“ că în următoarea şedinţă îi vor cere lui Orban să explice de ce a depus plângerea. „Nu ştiu cât câştigăm din ce a făcut el. Pare o mişcare necalculată.  În loc să ne pregătim oamenii din teritoriu pentru alegeri, o să ne uităm cum fac PSD-iştii exerciţii de forţă în toată ţara pentru apărarea lui Dăncilă. O să ne omoare toate temele noastre privind «dezastrul PSD» din economie“, a precizat unul dintre liderii PNL.

Pe de altă parte, tabăra celor care i-au luat apărarea lui Orban în public a numărat doar câteva persoane din conducerea formaţiunii, ceea ce a arătat că PNL nu prea excelează la solidarizare. Printre cei care l-au susţinut pe Orban au fost vicepreşedintele Florin Cîţu, dar şi şefa TNL, Mara Mareş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite