Birchall, despre pregătirea preşedinţiei Consiliul UE: Fostul Executiv a bătut pasul pe loc. Acum trebuie să ne mobilizăm. Reacţia lui Dacian Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Brichall, a comentat, într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe, întârzierile cu care se confruntă România în pregătirea preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene cauzate de inactivitatea fostului guvern tehnocrat. Pentru a le remedia, executivul a aprobat constituirea Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exericitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

„Decizia Guvernului de înfiinţare a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene certifică eforturile noastre din ultimele luni de accelerare a organizării pentru pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în primul semestru din 2019. Din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu şi-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puşi în situaţia de a recupera întârzierile cauzate de guvernul anterior. Mulţumesc tuturor colegelor şi colegilor care ne-au sprijinit şi ne sprijină zilnic. Mulţumesc domnului preşedinte Liviu Dragnea care ne-a susţinut încă de la început, inclusiv prin includerea în buget a unei file de buget separate pentru pregătirea Preşedinţiei”, a declarat Ana Brichall în comunicatul de presă remis de MAE.

Potrivit comunicatului, întârzierile în pregătirea preşedinţei vor fi remediate prin constituirea Consiliul Interministerial, prin intermediul căruia vor fi stabilite „principalele linii directoare şi priorităţi de acţiune” pentru anul 2019.

Din cuprinsul comunicatului reiese şi faptul că viitoare structură de lucru se va reuni trimestrial şi va fi condus de prim-ministrul Grindeanu, din componenţa sa urmând să facă parte şi alte instituţii ale statului.

„Consiliul se va reuni trimestrial (sau în şedinţe extraordinare ori de câte ori va fi nevoie) şi va fi condus de către premierul Grindeanu, iar în absenţa prim-ministrului, Consiliul va fi condus de Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene. Din componenţa Consiliului Interministerial mai fac parte ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, ministrul Mediului, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării Naţionale,  ministrul Finanţelor Publice,  ministrul Justiţiei, secretarul general al Guvernului şi reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte domeniul afacerior europene, Ana Birchall a spus că executivul românesc acordă maximă importanţă a două obiective principale: pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE şi gestionarea Brexit-ului. Pentru ambele, guvernul s-a mobilizat, astfel încât România să fie pregătită să răspundă provocărilor următoare.

„Pentru ambele obiective, ne-am mobilizat şi am început să recuperăm întârzierile cauzate de inacţiunea Guvernului tehnocrat, am prioritizat şi am creat structuri operative care vor evalua şi vor lua decizii în timp real, astfel încât ţara noastră să fie pe deplin pregătită să răspundă provocărilor în perioada următoare”, a punctat ministrul delegat pentru Afaceri Europene în comunicatul publicat de MAE.

În încheiere, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat faptul că România ar trebui să valorifice această oportunite la maxim.

„România are viziunea şi voinţa politică, precum şi capacitatea administrativă necesare ducerii la bun sfârşit a acestei responsabilităţi importante, putând îndeplini cu succes rolul de mediator imparţial care îi revine statului ce deţine Preşedinţia. Este o oportunitate pentru Romania care trebuie valorificată la maxim”, a conchis Ana Birchall.

Cioloş şi Tudorache reacţionează printr-o declaraţie comună

Dacian Cioloş, fost prim-ministru al Guvernului României, şi Dragoş Tudorache, fost şef al Cancelariei prim-ministrului, au emis,m vineri seară, o declaraţie comună referitor la declaraţia Anei Birchall, ministrul Afacerilor Europene, cu privire la întârzierea pregătirilor pentru preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE:

„Afirmaţiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern îşi scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă ”grea moştenire” pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern.

Declaraţia doamnei ministru prin care afirmă că «din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu şi-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puşi în situaţia de a recupera întârzierile cauzate de Guvernul anterior» este o modalitate prin care caută vinovaţi ca un leit-motiv al actualului guvern, chiar daca au trecut deja aproape patru luni de la instalarea guvernului actual. 

De asemenea, această declaraţie este un gest neelegant, având în vedere că  doamna Ana Birchall a participat şi a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de preşedinte al comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, de calendarul şi măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

Afirmaţia doamnei Ana Birchall vine în contextul în care actualul Guvern a înfiinţat un Consiliu Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care este de fapt o recomandare a Guvernului Cioloş dintr-un document înmânat actualei echipe de la Palatul Victoria. Recomandarea se regăseşte în documentele elaborate de Unitatea  de pregătire a Preşedinţiei Consiliului UE (UPPCUE ) care a funcţionat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Dacian Cioloş. Această unitate a fost mutată de actualul Guvern odată cu desfiinţarea Cancelariei Prim-Ministrului, la începutul acestui an, transferand această responsabilitate noului minstru delegat pentru Afaceri Europene din MAE.

De la mutarea UPPCUE şi decizia de înfiinţare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acţiune pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019

Planul de acţiune adoptat în decembrie 2016 este un document tehnic care cuprinde descrierea rolului şi atribuţiilor unei Preşedinţii a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul guvern, a perspectivei elaborării Programului Trio-ului de Preşedinţii din care face parte România precum şi a Programului Preşedinţiei României a Consiliului UE. Documentul conţine o evaluare a resurselor necesare şi sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.

Totodată, Guvernul Cioloş a lansat o serie de dezbateri publice pe tema Preşedinţiei Consiliului UE, acestea debutând cu un eveniment în data de 24 octombrie 2016 la care de altfel a participat inclusiv doamna Birchall. 

În plus, Guvernul condus de Dacian Cioloş a lăsat finalizat şi a predat actualului Guvern un Masterplan complet de acţiuni prioritare detaliate pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE. Acest Masterplan detaliat urma să fie implementat în mai multe etape până la începerea Preşedintiei române la 1 ianuarie 2019, însă actualul Guvern a întârziat să operaţionalizeze acest consiliu interministerial care să transmită liniile politice structurii de coordonare pe care fostul guvern o lasase constituită la nivelul Cancelariei. 

Din aceste motive considerăm că doamna ministru Ana Birchall încearcă, prin declaraţii publice neadevărate, să inducă o percepţie falsă asupra activităţii Guvernului din 2016 ascunzând astfel propriile întârzieri şi inacţiuni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite