Băsescu tulbură apele politicii moldoveneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt mii de basarabeni care au profitat pentru redobândirea cetăţeniei române, dar, mai important, mii de tineri au învăţat gratuit în şcolile din România. Acum există şi cetăţeni români care îl înjură pe Băsescu, după ce au profitat de măsurile iniţiate de el, acuzându-l de corupţie şi de implicare în politica internă a Basarabiei!!!

Prezenţa fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, la Congresul proaspătului Partid al Unităţii Naţionale din Republica Moldova, condus de fostul ministru al apărării Anatol Şalaru,  a tulburat apele şi aşa învolburate, ale politicii şi societăţii celui de-al doilea stat românesc. Simpatizat de o parte a populaţiei basarabene, stigmatizat de alţi cetăţeni ai acestei ţări, Băsescu a reuşit să stârnească zâzanie atât în cercurile unioniste, cât şi în cele proruseşti, fiind considerat pe de o parte, ca singurul politician român care a făcut ceva pentru unirea Basarabiei cu România. Pe de altă parte, este acuzat de corupţie şi considerat neavenit în politica moldovenească.

Amintesc că fostul preşedinte al României a solicitat şi obţinut cetăţenia moldovenească, cetăţenie pe care preşedintele actual al Republicii Moldova, Igor Dodon, considerat de mulţi păpuşa Moscovei, i-a retras-o, în timp ce tribunalul i-a menţinut-o.

Interesul lui Traian Băsescu pentru Republica Moldova nu este nou. Când era preşedinte a acţionat  esenţial pentru apropierea acesteia de România, prin măsuri care astăzi au fost uitate, chiar şi de către unii beneficiari ai acestora. Atunci nu era interesat electoral de voturile moldovenilor, care l-au ajutat mai târziu să-şi ducă actualul partid, PMP, în Parlament. Acum, este acuzat de corupţie şi ponegrit de mulţi moldoveni.

Traian Băsescu rămâne singurul politician român adevărat, de anvergură, alţii nu mai avem, de la Bucureşti, care se luptă pentru Basarabia. Cu toate păcatele lui, este singurul politician român în activitate care cunoaşte foarte bine problemele Basarabiei şi poate aduce un mare plus Mişcării Unioniste. Este considerat un pericol de către forţele proruseşti, iar implicarea sa în politica basarabeană este inacceptabilă.

Oricum, politica din Republica Moldova este o mare necunoscută şi pentru actorii ei de ieri, de azi şi de mâine. Este varză. Iţele sunt permanent încurcate, nimeni nu ştie precis cine şi cu ce partideste, cum trage, de care parte este, cu cine este : cu Rusia, cu România, cu Europa, cu America. Chiar dacă unii bagă bani să câştige, aceştia se scurg ca într-o groapă a Marianelor. Dispar miliarde de euro, se arestează diverse persoane, dar adevăraţii tătuci de la butoane îşi fac treaba netingheriţi. Este o situaţie a unui ţinut disputat timp îndelungat,la margine de imperii.

Lăsând la o parte acuzele de corupţie asupra lui Băsescu, românii basarabeni să nu uite că acesta, din funcţia de preşedinte al României, a făcut multe lucruri extraordinare pentru românii de dincolo de Prut, acţiuni care i-au atras criticile aspre, publice ale lui Putin.

Vă dau doar două exemple semnificative: deschidere făcută pentru cetăţenia română, foarte importantă, şi facilitarea din partea statului român a învăţării tinerilor moldoveni în liceele şi universităţile româneşti. Aceste două măsuri au iritat la maxim Rusia şi pe Putin, care au reacţionat nervos, în timp, prin declaraţii şi măsuri împotrivă.

Sunt mii de basarabeni care au profitat pentru redobândirea cetăţeniei române, dar, mai important, mii de tineri care au învăţat gratuit în şcolile din România. Nu mai vorbesc de cei care muncesc în România sau în Uniunea Europeană. Acum, probabil, există şi cetăţeni români din Republica Moldova care îl înjură pe Băsescu, după ce au profitat de măsurile iniţiate de el, acuzându-l de corupţie şi de implicare în politica internă a Basarabiei!!! Astfel de comportament denotă, pe lângă cozile de topor inerente oricărui popor, o mojicie tipic românească.

Unele voci auzite public, mai ales dinspre spaţiul Republicii Moldova, sunt pro şi contra mişcării unioniste, pro şi contra liderilor politici de la Bucureşti, care ar trebui să se implice, se implică sau nu trebuie să se implice deloc în  treburile interne ale celui mai sărac stat din Europa. Redau câteva opinii de pe forumuri:

„Atâta timp cât nu se fac eforturi din interiorul României... cu Basarabia nu se poate întâmpla nimic bun. Dacă nu avem un lider roman care să taie în carne vie şi care să ceară înapoi pământul românesc, atunci nu se va întâmpla nimic.”

„Nu înţeleg de ce basarabenii tot caută în stânga şi în dreapta sprijin moral când de fapt stă în puterea lor să-şi afirme voinţa şi să solicite României reunificarea. De această nesiguranţă profită diverşi indivizi pentru a-şi realiza propriile interese politice. Dacă Băsescu va fi mesagerul unirii, s-ar putea ca în România să obţineţi efectul contrar şi din partea unora care până acum simpatizau cu cauza unionismului. Am explicat în altă postare ce reprezintă Băsescu în ochii românilor. Nu voi mai insista. Vă doresc succes şi sper să mă înşel.”

„Unirea cu România unde puţini sunt susţinătorii lui Băsescu. ReUnirea este pentru el un tertip de a scăpa de justiţie şi de a rămâne la butoane pentru puterea al cărui gust îi place cam mult. Eu sunt activist unionist, dar împotriva unuia ca Băsescu cu toată convingerea. Nu văd cum susţinătorii lui ni-l pot băga pe gât cu forţa.”

„Basarabenii trebuie să îl susţină pe Traian Băsescu la Chişinău, să vină alături de el, ca să ducă unioniştii în Parlament şi să facă Unirea!”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite