Băsescu: Noua Constituţie ar trebui să intre în vigoare odată cu epuizarea mandatului Parlamentului

Băsescu: Noua Constituţie ar trebui să intre în vigoare odată cu epuizarea mandatului Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că, în mod normal, noua Constituţie ar trebui să intre în vigoare la epuizarea mandatului actualului Parlament, menţionând că susţine reducerea mandatului şefului statului la patru ani şi introducerea plafonului de 3% pentru deficitul bugetar.


Citeşte şi:

Băsescu l-a certat pe Blaga la TVR: "Nu mi-a plăcut că a furat startul, a fost o iniţiativă nefericită"

"În mod normal, ar trebui să-l trimit înainte de vacanţa de vară (proiectul de revizuire a Constituţiei, primit de la Guvern, care conţine transpunerea rezultatului referendumului din 2009, n.r.), în aşa fel încât, în timpul verii, să se poată lucra într-o Comisie de revizuire a Constituţiei, să fie dezbătut în toamnă şi, odată cu alegerile locale, să fie adoptat, dacă va trece prin Parlament. Deci cam aceasta este proiecţia, în aşa fel încât noua Constituţie să intre în vigoare odată cu epuizarea mandatului actualului Parlament", a declarat Traian Băsescu la TVR.

El a mai susţinut , printre altele, ideea reducerii mandatului şefului statului la patru ani şi posibilitatea introducerii în Legea fundamentală a unui plafon de 3% în cazul deficitului la bugetul de stat, ca "o măsură de prevenire a populismului electoral".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că se analizează posibilitatea ca în proiectul legislativ privind revizuirea Constituţiei să se propună şi prevederea unui deficit maxim de 3% pentru bugetul de stat.

Preşedintele Băsescu susţine ca mandatul şefului statului să fie de patru ani, iar Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei pe care le-a prezentat PDL.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat pentru Mediafax că reprezentanţii PDL şi preşedintele Traian Băsescu au discutat duminică despre revizuirea Constituţiei, printre propuneri aflându-se revenirea la mandatul de patru ani pentru şeful statului, dar şi posibilitatea dizolvării Parlamentului în cazul în care Legislativul suspendă preşedintele, iar acesta nu este demis la referendum.