Băsescu şi Iliescu s-au evitat la căpătâiul lui Radu Vasile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu la catafalc                                                                          Foto: mediafax
Traian Băsescu la catafalc                                                                          Foto: mediafax

Joi, în plină arşiţă, trupul neînsufleţit al fostului premier Radu Vasile a fost dus în holul Senatului, pentru ca oamenii să-i aducă un ultim omagiu.

Încă de dimineaţă, maşini luxoase opreau în faţa Parlamentului, iar şoferii se grăbeau să ducă buchetele mari de flori roşii şi coroane cu flori de plastic, aşa cum se obişnuieşte la înmormântări. Dar la Senat au venit şi oameni simpli, doamne cochete cu doi crin albi în mână şi câţiva ţărănişti octagenari, din puţinii care au mai rămas în întreaga ţară.

Domnul Constantin, cu părul alb, imaculat, îmbrăcat elegant, a urcat cu greu trepetele spre holul Senatului. În faţa intrării, şi-a tras sufletul, şi-a aprins o ultimă ţigară şi a spus cu glas tare: „Voi sunteţi presa, aţi venit să vedeţi singurul ministru cinstit de după Revoluţie. Un om care n-a avut probleme cu justiţia, nu ca ăştia de azi, care stau mai mult pe la DNA“. 

Alţi oameni, care îi păreau apropiaţi, ieşeau din holul Senatului şi se mirau cât de mult l-a transformat boala. „Dacă treceam pe lângă el pe stradă, zău că nu-l mai cunoşteam, aşa schimbat e“, spunea o doamnă cu lacrimi în ochi.

Pe la Palatul Parlamentului au trecut şi nume grele. Primul a fost Ion Iliescu. Fostul preşedinte s-a apropiat temător de sicriu, l-a privit, apoi s-a întreţinut minute bune cu fiul lui Radu Vasile. În acest timp, Traian Băsescu intra în holul Senatului, flancat de consilierul Dorel Onaca.

Iliescu nu a mai aşteptat să dea mâna cu actualul şef al statului şi a plecat în grabă, nu înainte de a ţine un discurs sec: „Noi ne-am situat pe poziţii politice diferite, dar relaţia noastră a fost o relaţie civilizată, de stimă, respect reciproc, de dialog, şi am apreciat tocmai realismul şi comportamentul său firesc, aşa cum ar trebui să fie, indiferent de opţiunea fiecăruia“.

"El a ţinut la mine şi eu am ţinut la el"

Traian Băsescu a ales să aşeze mai întâi panglica la coroana de flori, apoi a stat câteva momente lângă sicriu şi nu a ezitat să-i strângă mâna, pentru ultima oară, lui Radu Vasile. La ieşire, şeful statului a ţinut să reamintească relaţia apropiată dintre el şi fostul premier.

„Eu am ţinut foarte mult la Radu Vasile pentru că, după mine, a fost un prim-ministru foarte eficient şi avem foarte multe lucruri de pe urma lui şi nu ştim că-s făcute pentru un «Da» scris de primul-ministru Radu Vasile. (...) Pentru mine a fost un prim-ministru extraordinar de bun. Nu pot spune că am avut o relaţie de prietenie, dar el a ţinut la mine şi eu am ţinut la el, adică ne-am respectat reciproc“, a spus Băsescu. La ieşire, şeful statului s-a întâlnit cu prinţul Paul şi prinţesa Lia, cumătrii săi, care s-au afişat şi ei la căpătâiul fostului premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite