Băsescu, despre dosarul lui Olteanu: DNA e cu temele bine făcute; ştia de banii scoşi din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la România TV, că a primit informaţii, pe vremea când era preşedinte, despre banii scoşi dintr-un cont din Bulgaria pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, însă DNA nu ştia motivul tranzacţiei, fostul preşedinte presupunând că acum procurorii au aflat, cel mai probabil în urma unui denunţ, detaliile tranzacţiei.

Traian Băsescu a apreciat că modul în care au acţionat procurorii anticorupţie în dosarul legat de numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării arată că DNA este sigură de dosarul pe care l-a instrumentat.

”Lucrurile s-au făcut discret, fără spectacol. Nu au fost chemate televiziunile, nu a fost scos cu cătuşe la mâini. După liniştea cu care DNA a dat drumul la acest caz şi la măsurile împotriva domnului Olteanu, DNA nu a avut nevoie de suport public şi de spectacol pentru că e sigură pe ea. Una este când un om dă bani la partid, dar nu vrea să se înscrie acolo ca să nu-i apară numele în Monitorul Oficial, alta când este vorba de numirea unui om pe bani. Este mită”, a declarat Băsescu.

El a precizat că, pe vremea când era preşedinte a primit informaţii legate despre banii care au fost scoşi dintr-un cont din Bulgaria, însă informaţiile au fost insuficiente pentru demararea acţiunii penale.

”Instituţiile statului nu au acţionat pentru că nu au ştiut pentru ce au fost. Au aflat că s-au scos, dar atât. Se pare că aici s-a cumpărat numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei. Probabil acum procurorii au legat lucrurile în urma unui denunţ. Cred că în acest caz ţinta este primitorul banilor pentru că a fost la schimb şi Olteanu a făcut greşeala să anunţe el, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cine va fi noul guvernator al Deltei. N-a anunţat-o Guvernul, n-a anunţat-o Tăriceanu. (...) Am convingerea că DNA nu a mai avut nevoie de suport popular pentru că e cu temele foarte bine făcute”, a spus fostul şef al statului.

În schimb, Băsescu crede că fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu ar fi ştiut de mita care s-ar fi dat pentru numirea lui Liviu Mihaiu. ”Îl ştiu pe Tăriceanu E un om cu bani, nu a avut nevoie să ia o mită de un milion. La cât îl cunosc, nu cred că e omul care să condiţioneze o numire pe bani”, a spus Băsescu.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor când ar fi comis fapta de trafic de influenţă, repectiv în iulie - noiembrie 2008. Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns la Bogdan Olteanu printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.

Procurorii DNA arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, şi i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnată pentru acel post, susţin procurorii.

Tot atunci, i s-a pus în vedere să renunţe la acţiunile dintr-o firmă pentru a evita o situaţie de incompatibilitate. ”Deşi iniţial nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (...) a acceptat vânzarea acţiunilor”, se mai arată în referat. 

DNA precizează că Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunţat numele viitorului guvernator al Deltei Dunării, într-o emisiune TV din 16 septembrie 2008.

”În condiţiile în care inculpatul nu avea nicio atribuţie în acest sens şi nu au fost identificate alte declaraţii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului că şi-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informaţii ar fi putut obţinute doar în urma discuţiilor cu decidenţii guvernamentali”, susţine DNA.

 Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu a fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-a pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

”Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condiţiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esenţială pentru desemnarea câştigătorului unui mandat parlamentar. Preţul serviciilor prestate era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora”, se mai spune în referatul cu propunerea de arestare preventive a viceguvernatorului BNR.

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite