Bãsescu, la Congresul PPE: Statele Unite ale Europei reprezintã soluţia corectã

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele Traian Bãsescu a reluat, miercuri, în discursul de la Congresul PPE, teoria privind necesitatea constituirii Statelor Unite ale Europei ca soluţie la provocãrile cu care Europa se confruntã în plan intern şi extern.

"Consider cã tocmai adâncirea proiectului european, prin depãşirea limitelor care acum par intangibile, este de naturã sã permitã depãşirea durabilã a crizei şi plasarea societãţilor noastre pe un curs de creştere durabilã. Pentru noi, mai multã Europã înseamnã o înţelegere comunã asupra momentelor în care trebuie sã ne unim voinţele pentru a genera energia politicã adecvatã provocãrilor cu care ne confruntãm. Statele Unite ale Europei reprezintã, în opinia mea, soluţia corectã pentru europeni şi pentru Europa", a subliniat Bãsescu.

El a argumentat cã recesiunea economicã şi criza financiarã din UE nu pun în discuţie obiectivul de integrare europeanã, ci îndeamnã la mai multã convergenţã, astfel încât UE sã poatã fi capabilã sã dea direcţia economiei globale.

"În realitate, criza nu pune în discuţie obiectivul integrãrii ca atare, ci îndeamnã la reflecţie pe urmãtoarea întrebare: este acesta momentul unui salt înainte în realizarea proiectului european sau este preferabil în continuare avansul gradual, cu paşi mãrunţi? În opinia noastrã, devine tot mai clar cã viitorul nostru, dacã îl dorim în prosperitate economicã şi securitate socialã, constã în mai multã Europã, dar şi o mai bunã Europã, adicã în consolidarea şi continuarea integrãrii Uniunii Europene în ritm accelerat (...) Convergenţa în interiorul Uniunii Europene este încã mult prea redusã, pentru ca UE sã poatã da direcţia economiei globale. Singura soluţie pentru a garanta prosperitatea cetãţenilor noştri şi pentru a garanta calitatea de conducãtor de politici globale a Uniunii este o integrare profundã si acceleratã, iar aceasta se poate realiza în opinia mea prin intermediul Statelor Unite ale Europei", a susţinut Bãsescu.

El a salutat obiectivul PPE de a iniţia o reformã fundamentalã a construcţiei politice europene în urmãtorii ani.

"Globalizãrii nu i se mai poate opune nimeni şi orice reglementare am încerca, ea este sortitã eşecului. Avem nevoie de integrare economicã, de integrare fiscalã, de integrare politicã. Ca atare, trebuie sã tragem concluziile corecte şi sã avem curaj sã explicãm naţiunilor noastre cã drumul unei mai puternice integrãri este soluţia. De aceea, salut cãlduros ambiţia politicã a Partidului Popular European de a iniţia o reformã fundamentalã a construcţiei politice a Uniunii în urmãtorii ani, astfel încât într-un orizont de timp nu foarte îndepãrtat sã beneficiem, spre exemplu, de un guvern european autentic sau de alegerea directã a preşedintelui Comisiei Europene", a conchis Bãsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite