Ce baroni PSD grăbesc sfârşitul lui Dragnea. Surse: Tudose şi Codrin Ştefănescu cer demisia lui Fifor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a umplut ministerele cu oameni din Teleorman, potrivit unor surse politice. Şi Marian Oprişan a scos colţii la liderul PSD. Surse social-democrate au declarat pentru „Adevărul“ că premierul Mihai Tudose şi, surprinzător, Codrin Ştefănescu au cerut demisia ministrului Apărării, Mihai Fifor. Este pentru prima dată când Dragnea are opoziţie în conducerea partidului.

Comitetul Executiv (CEX) al PSD i-a adus faţă în faţă pe Liviu Dragnea şi pe Mihai Tudose, protagonoştii unui război tacit pentru putere. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că premierul Mihai Tudose a cerut o restructurare masivă a Guvernului, fără să spună ce minişltri sunt vizaţi. Sursele citate susţin că Tudose ar vrea un Guvern cu cel mult 17 ministere, în condiţiile în care Executivul numără în momentul de faţă 24 de portofolii. Unul dintre liderii cu greutate din teritoriu care l-au susţinut pe Tudose a fost Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. „Pentru a respecta programul de guvernare, este nevoie de o restructurare totală în zona administraţiei centrale şi, implicit, a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat“, a spus Oprişan înainte de a intra la CEX. Liderul PSD Vrancea este într-o relaţie rece cu Liviu Dragnea şi a trecut, strategic, în tabăra lui Mihai Tudose. De altfel, înainte de a ajunge la şedinţa PSD, Marian Oprişan a făcut un scurt popas la Guvern, acolo unde a discutat cu premierul Tudose şi cu un alt lider PSD aflat la cuţite cu Liviu Drganea: fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Varianta unei restructurări masive propuse de Mihai Tudose va fi decisă la următorul CEX al PSD, care va avea loc pe 29 ianuarie, la Iaşi. „Am vorbit de câteva luni că în ianuarie va trebui făcută o analiză a modului cum funcţioenază fluxul deciziei în ministere. Poate fi o restructurare, poate fi o remaniere a Guvernului. Trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE“, a spus Liviu Dragnea. Întrebat dacă decizia finală a restructurării Guvernului va fi luată la Palatul Victoria sau la partid, liderul PSD a răspuns: „Decizia finală ar trebui luată în coaliţie, pentru că ar trebui să ajungă la un vot în Parlament. PSD şi ALDE trebuie să aprobe un proiect de restructurare“. Practic, Dragnea a transmis că tot el va lua decizia finală în privinţa miniştrilor  care îşi vor pierde funcţia.

Bădălău e pro-Tudose
Potrivit unor surse politice, un alt lider PSD cu influenţă în partid, Niculae Bădălău, preşedintele executive al PSD, i-a reproşat lui Liviu Dragnea că a împâznit ministerele cu secretari de stat din Teleorman, în timp ce alţi lideri din teritoriu cu rezultate bune la alegeri n-au avut loc să-şi numească oameni în Guvern. În public, Bădălău şi-a îndulcit tonul, dar a trimis o sgăeată către Dragnea. „Echipa Mihai Tudose-Marcel Ciolacu e o echipă extrem de bună, extrem de pragmatic“, a spus Bădălău, în condiţiile în care vicepremierul Marcel Ciolacu, plantat de Dragnea în Guvern tocmai să-l supravegheze pe Tudose, tocmai l-a trădat pe liderul PSD şi a trecut oficial de partea premierului.  Întrebat ce relaţie are cu preşedintele PSD, Niculae Bădălău a răspuns: „Relaţia mea cu Liviu Dragnea este una de colegialitate. Nu pot să analizez eu activitatea domnului preşedinte. Dar e loc de mult mai bine“. De cealaltă parte, întrebat dacă în PSD s-a format o coaliţie împotriva sa, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu“. În ciuda declaraţiilor împăciuitoare, a fost prima şedinţa a conducerii PSD în care unul dintre liderii partidului a îndrăznit să-l critice pe Liviu Dragnea.

Un subinginer pus la minister
Comitetul Executiv (CEX) al PSD a stabilit că senatorul Ioan Deneş va prelua Ministerul Apelor, ca urmare a demisiei Doinei Pană. Deneş este de profesie subinginer mecanic. Între 1988-1992, a urmat cursurile Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, specializarea „Tehnologia Construcţiilor de maşini“. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, Deneş a lucrat ca electrician la căile ferate din Cluj, a fost profesor la un centru de plasament din localitatea Beclean şi director comercial la SC Profing SRL. Apoi a intrat în politică şi a fost ales consilier local, consilier judeţean, iar din 2012 este senator de Bistriţa, ales mai întâi pe listele PNL. În 2014, după ruperea USL, Deneş a trecut la PSD, pe motiv că a fost ales de cetăţeni pentru a-i reprezinta la putere.

În primăvara anului trecut, Deneş a anunţat că se împotriveşte parteneriatului civil de care să beneficieze şi cuplurile de acelaşi sex. „Modul în care  (homosexualii - n.r)  doresc să externalizeze acest comportament, care eu consider că îmi încalcă libertatea mea de a merge pe stradă cu copilul meu personal sau cu nepotul şi să mă întrebe copilul «care e familia care este normală?», cea pe care o vede acasă şi în care l-am crescut sau cea pe care o vede pe stradă?", spunea  Deneş.

Le-au „confiscat“ telefoanele
Pe lângă faptul că la sediul PSD din Keseleff este instalat un aparat de bruiaj, la şedinţa de ieri, membrii Comitetului Executiv au fost obligaţi să-şi lase telefoanele la intrare, pentru a nu mai da informaţii pe surse. Întrebat de ce le-a confiscate telefonele colegilor, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a venit cu o explicaţie hilară: „Ne deranjau în şedinţă. Sunt unii colegi care îşi sună soţiile, prietenii şi ne deranjează“.  Măsura nu i s-a aplicat şi lui Liviu Dragnea: „Eu am avut telefonul la mine“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite