Baronii au început „să mârâie“ la Ponta. Oprişan: „Să nu se mai comporte ca Năstase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilul Constanţei Radu Mazăre şi preşedintele CJ Vrancea Marian Oprişan FOTO Mediafax
Edilul Constanţei Radu Mazăre şi preşedintele CJ Vrancea Marian Oprişan FOTO Mediafax

Apele devin tot mai tulburi în PSD, iar nemulţumirile încep să se audă şi din zona baronilor locali. Tonul a fost dat de primarul Constanţei Radu Mazăre.

Venit marţi la Bucureşti, unde avea termen într-un dosar, edilul nu a pierdut ocazia de a-şi vărsat năduhul privind situaţia tulbure din partid. Mazăre este supărat că primarii şi liderii de organizaţii judeţene sunt consideraţi ţapii ispăşitori pentru eşecul lui Victor Ponta la prezidenţiale. 

„Este, într-adevăr, o stare de nemulţumire. Dacă mă întrebaţi pe mine şi eu unul sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul lui Ponta sau pentru eşecul lui Dragnea. Eu, dacă aş pierde alegerile la primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale”, a declarat Mazăre. 

Întrebat de ziarişti dacă Victor Ponta ar trebui să plece din fruntea PSD, edilul Constanţei a răspuns fără ezitare: în mod normal şi onorabil, da. Deşi pentru declaraţii de acest gen, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au fost excluşi din PSD, de data aceasta, Ponta s-a arătat rezervat. „E dreptul fiecăruia să declare ce crede. Vom lua decizii în structurile partidului", a declarat Ponta pentru ziuaconstanţa.ro.  În judeţul Constanţa, unul dintre fiefurile PSD, Victor Ponta a pierdut umilitor în faţa lui Klaus Iohannis.

Oprişan: Ponta să nu se mai comporte ca Năstase

Un alt baron deranjat de atitudinea liderilor de la Bucureşti vizavi de primarii şi preşedinţii de CJ este şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. 

„Încercarea de a transfera responsabilitatea pierderii alegerilor prezidenţiale către destoinicii noştri primari din România, către preşedinţii de consilii judeţene, e o greşeală fundamentală şi, atunci, noi va trebui să găsim calea împreună, evident, la Consiliul Naţional să spunem ce dorim noi să facem pentru România“, a explicat Oprişan, într-o intervenţie la Realitatea TV. 

Deşi prezenţa lui Victor Ponta în fruntea partidului este contestată atât din interiorul partidului (de exemplu, de Cătălin Ivan), cât şi din afara lui (de exemplu, de cuplul Geoană-Vanghelie), Oprişan susţine că îl va susţine pe Victor Ponta în fruntea PSD, dar pune o condiţie. „Domnul Victor Ponta va rămâne în fruntea PSD cu condiţia să nu se mai comporte ca Adrian Năstase“, a spus Oprişan. Liderul PSD Vrancea a lăsat să-i scape şi faptul că, în viitorul apropiat, nu va avea loc congresul extraordinar de alegere a conducerii PSD, aşa cum sperau unii pesedişti, precum Cătălin Ivan, hotărât că candideze la şefia PSD. 

Baronii, victimele lui Dragnea

După eşecul de la prezidenţiale, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au anunţat o mare reformă în PSD, invocând necesitatea ştergerii etichetei de partid al baronilor locali, sub dezideratul câştigării alegerilor locale şi parlamentare din 2016.

Cel care se va ocupa de reforma în PSD este chiar preşedintele executiv, Liviu Dragnea.  Reforma vizează trei măsuri, iar una dintre ele este disocierea funcţiilor politice de cele publice, în administraţie. Concret, Dragnea le-a pus gând rău baronilor, propunând ca preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai fie şi lideri ai organizaţiilor.  Marian Oprişan (preşedintele CJ Vrancea), Ion Călinoiu (preşedintele CJ Gorj), Ion Prioteasa (preşedintele CJ Dolj), Mircea Cosma (preşedintele CJ Prahova) sunt numai câţiva dintre baronii locali care conduc şi judeţul, şi filiale PSD, iar măsura lui Dragnea le ciunteşte la sânge din putere. 

Citeşte şi:

Mazăre îi cere demisia lui Ponta din fruntea PSD. Dragnea: Eu am altă opinie

Ce şanse dau analiştii noului PSD, păstorit de Geoană şi Vanghelie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite