Banca de Economii - un „Rubicon fatal“ pentru partidele pro-europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentele alegeri parlamentare, precum şi marea escrocherie de la Banca de Economii au plasat o bombă cu efect întârziat la temelia viitoarei guvernări şi a fragilei democraţii moldoveneşti. Actualii lideri pro-europeni înţeleg bine acest lucru şi încearcă sa negocieze formarea unui guvern de sacrificiu, un kamikaze care să dezamorseze explozibilul cu "fitilul aprins" de ei.

                        

Însă, şansele ca viitorul executiv să reuşească sunt îndoielnice. Există o serie de obstacole ce fac aceasta sarcină aproape imposibil de îndeplinit.

Excluderea dubioasă a Partidului Patria de la alegeri parlamentare, neglijarea ostentativă a deciziei Curţii de Apel cu privire suspendarea înregistrării Partidului Comunist Reformator (partid clonă), au discreditat liderii şi partidele pro-europene aflate la guvernare în ochii partenerilor occidentali. Deşi au recunoscut rezultatul alegerilor, atât UE, cât şi SUA sunt nemulţumiţi de ”corectitudinea” acestora. Mai mult decât atât, UE are toate motivele să fie indignată pe autorităţile moldoveneşti pentru desconsiderarea evidentă a principiilor şi spiritului Acordului de Asociere semnat cu Moldova.

Colac peste pupăză, "dispariţia misterioasa" a peste 10 miliarde de MDL de la Banca de Economii a dat lovitura de graţie actualei clase politice pro-europene, în special liderilor ei. Partenerii europeni sunt stupefiaţi de amploare escrocheriei. În viziunea lor, nici chiar fosta guvernare comunista, considerată şi ea coruptă, nu şi-a permis un astfel de dezmăţ.

Fărâma de credibilitatea pe care o mai aveau încă lideri pro-europeni în capitalele europene pur şi simplu s-a evaporat. Încrederea partenerilor europeni în onestitatea politicienilor noştri şi, cu atât mai mult, în capacitatea lor de a face reforme adevărate şi a combate corupţia la nivel înalt este acum sub cota zero. Sunt mari şanse că unii din ei să fie trecuţi tacit de UE pe lista partenerilor indezirabili. De altfel, unele semnale deja există în acest sens.

Banca de Economii este un ”Rubicon fatal” pentru partidele pro-europene şi liderii lor. Investigaţia internaţională la Banca de Economii nu este un moft al dlui Leancă, ea a fost consultată şi coordonată cu partenerii europeni. Aceştia din urmă doresc investigarea completă a cazului şi pedepsirea persoanelor/oficialilor ce se fac vinovaţi de delapidările comise. Pentru UE elucidarea cazului Banca de Economii devine o chestiune de principiu, de care va depinde de acum încolo conţinutul şi calitatea relaţiilor noastre cu UE.

Din păcate, frânturile de informaţii care ajung în spaţiul public de la masa negocierilor de creare a noii coaliţii parlamentare şi a viitorului guvern, nu inspiră optimism. Dimpotrivă, se pare că supravieţuirea politică este cuvântul de ordine acum în mintea liderilor noştri pro-europeni. Acest lucru este însă prevestitor de vremuri incerte pentru Moldova.

Mereu responsabili şi cu gândul la prea nefericitul popor, ei speră să ne aburească din nou, cu chemări la solidaritate şi unitate în numele continuării profitabilei lor afaceri, ”integrarea europeană”. Pentru mulţi dintre noi întrebarea este cu cine să ne solidarizăm, cu HOŢII? Vestea proastă pentru guvernanţii de azi e că puţini dintre noi mai dau o iotă pe chemările, asigurările şi promisiunile lor.

Deşi au câştigat alegerile, ei au pierdut încrederea societăţii şi a unor importanţi parteneri europeni. Vor sau nu vor, dânşii sunt sortiţi să devină istorie, chiar mai devreme decât îşi imaginează. Totuşi, au şansa de a pleca onorabil, formând un guvern cu un mandat clar de reformare a justiţiei şi de combatere fără menajamente a corupţiei la nivel înalt.

Banca de Economii va fi un test crucial pentru noua coaliţie pro-europeană. Dacă aceasta va eşua, ne vom duce cu toţii la fund, iar viitorul nostru luminos se va numi Republica Federativă Dandonia (Transnistria, Moldova, Găgăuzia) promisă Moscovei de liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon în semn de recunoştinţă pentru susţinerea oferită de Preşedintele rus Vladimir Putin  în timpul recentelor alegeri parlamentare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite