Scandal în Parlament. Goţiu: „Pur şi simplu ne sfidează“. Onţanu: „Nu eram sub infuenţa alcoolului cum sunt unii căzuţi pe jos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Onţanu FOTO Inquam /Octav Ganea
Neculai Onţanu FOTO Inquam /Octav Ganea

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale continuă, miercuri, seria audierilor, fiind aşteptaţi fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu şi fostul senator Anghel Iordănescu. Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă, în care le cere membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al Parchetului în vederea audierii sale în Parlament.

UPDATE Câţi oameni erau în curtea Ambasadei Romaniei în Franţa la primul tur?

Teodor Baconschi: Erau câteva zeci de persoane. 

Cine a luat decizia ca acei oameni care erau în curtea Ambasadei să voteze?

Trebuia să-i dăm afară sau să chemăm poliţia? Consider că dreptul de vot al cetăţenilor trebuie încurajat, nu limitat. Cine a intrat în secţie de vot pana la ora 21.00, votează, ceea ce s-a întamplat şi la Paris. 

În ce calitate aţi participat la numărarea voturilor?

În calitate de şef al misiunii. Nu am participat la numărare, ci am asistat. 

La turul doi s-a votat după ora de închidere a secţiilor?

Porţile Ambasadei au fost închise la ora 21.00, iar cei care se aflau în curte au continuat să voteze. Nu puteau fi mai mult de câteva zeci de persoane. 

Cine v-a propus să fiţi ministru?

teodor baconschi. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul Romaniei. 

Cine, ca persoană?

Am fost sunat la telefon şi de preşedintele Traian Băsescu. 

Câţi oameni au votat la Paris?

A fost o medie de 270 de voturi pe oră, mai puţin decât la scrutinele din 2007 şi 2014, cand la Paris erau alţi ambasadori.

Aţi vorbit la telefon cu domnul Băsescu în ziua alegerilor?

Categoric, nu. 

Care erau atribuţiile dvs în organizarea alegerilor?

În calitate de şef de misiune, am preluat toată logistica secţiilor de vot. Procesul de vot s-a desfăşurat fără niciun incident. 

Aţi fost consultat când s-a propus numărul de secţii de vot din Franţa.

Da, am fost. Am solicitat un număr mai mare de cabine de vot: am propus 7 cabine, nu cinci, dar nu s-a aporbat. Secţiile de vot din afara Parisului nu erau sub afluenţă masivă. Problemele erau la Paris. 

V-aţi implicat în procesul electoral?

Era de datoria ambasadorului Romaniei să asiste la incheierea procesului electoral, nu puteam să mă duc să mă culc. Am asistat la acest proces fără să intervin în vreun fel. 

Cum se trimit procesele de vot în ţară?

Au fost transmise pe tabel, cu toate rezultatele din secţia respectivă de vot. Procesele de vot se transmit printr-un curier special. Dar în noaptea respectivă pentru BEC şi MAE au fost transmise datele după închiderea procesului. 

Vi s-au solictat indicii pentru o numărătoare paralelă?

Nu am fost contactat nici de MAE, nici de vreun partid politic, nici de preşedintele Romaniei. Nimeni n-a sunat la Ambasadă pentru a da vreo indicaţie.

UPDATE Anghel Iordănescu: Am participat în acea seară din decembrie în casa domnului Oprea, fiind invitat de dânsul, dacă nu mă înşel cu o zi înainte sau chiar în dimineaţa respectivă. Au venit mai multe persoane. M-am dus între 19.30 şi ora 20.00 şi am plecat în jurul orei 23.00. A fost o seară în care am urmărit dezbaterile de la televiziuni, s-a discutat pe marginea alegerilor, alegerea preşedinteului ţării înseamnă enorm de mult. Eram curios să aflăm care vor fi rezultatele finale. S-a discutat şi despre fotbal, pentru că unii dintre cei prezenţi erau amatori de fotbal.

Anghel Iordanescu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

S-a aflat acolo şi soţia domnului Andronic?

Sunt un subiect procesul într-o cauză penală pe acest subiect, deci îmi este foarte greu să dau explicaţii mai ample. Avand această calitate de martor în acest dosar penal, n-aş vrea să obstrucţionez ancheta şi am să mă abţin de la comentarii. Cereţi declaraţia mea scrisă de la Parchetul General şi veţi avea acolo toate informaţiile pe care le-am dat. În acea seară, nu a fost nimic ilegal. A fost o cină. Unii dintre dintre noi am mancat, am băut un pahar de vin, nimic mai mult. 

Vi s-a pus în vedere la Parchet să nu faceţi declaraţii în faţa comisiei parlamentare?

Nu mi s-a pus în vedere direct, dar am înţeles eu din discuţia care a avut loc. Avocatul mi-a spus că ar fi bine să ţin cont de articolele din Codul Penal, pentru că o asemenea anchetă penală are caracter nepublic, cel puţin în primă fază. Am fost întrebat de procurorul de caz în legătură cu persoanele care au participat acolo.

Înseamnă că procurorul de caz v-a sugerat sau v-a interzis să faceţi declaraţii în faţa comisiei de anchetă.

Porcurorul nici nu mi-a interzis acest lucru, nici nu mi-a sugerat acest lucru. 

Robert Turcescu: Suntem într-o situaţie penibilă. Vă propun suspendarea activităţii comisiei pana cand veţi lămuri cu Parchetul această problemă. Domnul Iordănescu ne spune, aşa cum ne-a spus şi domnul Oprea, că cele două planuri se suprapun. Pentru binele ideii de comisie de anchetă, trebuie să ne încetăm activitatea. Riscăm să compromitem noţiunea de anchetă parlamentară. Eu unul mă voi retrage din această mascaradă. 

Robert Turcescu.  FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Ce aţi discutat despre fotbal în acea seară şi cu cine?

Despre fotbal s-a discutat vizavi despre un meci care avusese loc cu o lună şi ceva înainte. Am discutat cu cei care erau microbişti de fotbal. N-aş putea să vă dau nume. 

Deci nici măcar cu cei care aţi discutat despre fotbal nu ne puteţi spune. 

Unul dintre cei cu care am fost discutat a fost domnul Oprea, dar şi cu o parte dintre cei care erau prezenţi. 

Liviu Pleşoianu: Îi ce public domnul Augustin Lazăr să soluţioneze această problemă azi. Această situaţie nu poate fi tolerată. Este oribil. 

Mihai Goţiu:Răspunsurile domnului Iordănescu şi scrisoarea domnului Oprea sunt o sfidare la adresa democraţiei. 

UPDATE Neculai Onţanu a venit la audieri.

Neculai Ontanu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Goţiu: Aţi fost în sufrageria domnului Oprea?

Onţanu: Am fost în casa domnului Oprea. Am intrat pe uşa de la intrarea principală. Dacă veneam la dvs, tot pe uşa principală probabil intram. 

Goţiu: Această comisiei de anchetă este sfidată pentru a treia oară pe ziua de azi. Am pimit răspunsuri în bătaie de joc. Solicti suspendarea lucrărilor. Nu este normal ce se întamplă. Cei care au venit la audieri pur şi simplu ne sfidează. 

Onţanu: Nu eram sub infuenţa alcoolului cum sunt unii căzuţi pe jos. Aş adori să mi se pună întrebări fireşti, nu pe unde am intrat în casa domnului Oprea. Ce să spun, că am intrat pe acoperiş?

Steluţa Cătăniciu: Parlamentarii nu sunt făcuţi al apelul bocancilor. Parlamentarii sunt aleşi. 

V-aţi întalnit vreodată cu domnul Coldea?

Onţanu: Nu am văzut niciodata pe domnul Coldea, Maior, Kovesi la o intalnire a UNPR.
Eram in conducerea partidului, am participat la toate intalnirile, formale şi informale. Nu am văzut niciodată că aceste persoane să fie fost la o întalnire de partid. Nu am participat la vreo întalnire unde să fi participat eu, domnul Oprea şi domnul Coldea sau doamna Kovesi. 

În casă la domnul Orea era domnul Coldea?

Eu nu l-am văzut personal pe domnul Coldea. N-am văzut în casa domnului Oprea nici pe domnul Coldea, nici pe Maior, nici pe Kovesi. 

Nici cu altă ocazie?

Nu. 

Cum arăta încăperea?

Credeţi că am fotografiat? Am fost într-o cameră din casa unui om. 

De ce v-a chemat domnul Oprea?

Că m-a chemat. Cum vă cheamă şi pe dumneavostră unii să beţi ceva. 

Era mobiltată camera?

Da. Credeţi că eu m-am uitat dacă era sufragerie sau nu?Duceţi discuţia în derizoriu. Nu aveam o relaţie specială cu domnul Oprea. Nu-l cunoşteam foarte bine la acel moment. 

Şi atunci cum v-aţi sărbătorit ziua de naştere acolo?

Nu mi-am sărbătorit nicio zi de naştere. 

În ce interval orar aţi fost acasă la domnul Oprea?

Am dat acest răspuns la Parchet. Dacă vă asumaţi răspunderea, eu vă răspund.

Liviu Pleşoianu: Da, îmi asum eu răspunderea. 

Neculai Onţanu: Vreaă să aud de la domnul preşedinte al Comisiei că îşi aumă răspunderea. 

Mihai Fifor, preşedintele Comisiei: Domnule Onţanu, vă mulţumesc pentru prezenţă la audieri. 


”Mâine dimineaţă ar trebui să ne întâlnim cu domnul Gabriel Oprea. Am avut astăzi o discuţie telefonică, solicitând o confirmare pentru mâine. Domnia sa a rămas că va confirma în cursul acestei seri sau mâine de dimineaţă, la prima oră. A rămas că analizează încă posibilitatea de a veni la comisie Noi sperăm din toată inima că domnia sa va onora această invitaţie. Cred că este important pentru toată lumea să putem să facem această audiere”, a declarat, marţi, senatorul Mihai Fifor (PSD), preşedintele comisiei de anchetă.

Programaţi pentru azi la audieri mai sunt fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, care în 2009 era ambasador la Paris, fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu şi fostul senator Anghel Iordănescu. Fostul director SRI George Maior, în prezent ambasador în Statele Unite, a confirmat că va veni la audierile din 12 iunie.

Oprea vrea acordul procurorilor

Fostul lider UNPR Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care le cere membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii sale în Parlament, având în vedere că a fost audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră de a mă prezenta în faţa Comisiei parlamentare, vă aduc la cunoştinţă că în luna aprilie 2017 am fost audiat în calitate de martor la PÎCCJ cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem”, îşi începe scrisoarea Gabriel Oprea.

„Faţă de împrejurarea că sunt subiect procesual într-o cauză penală, în sensul art. 34 Cod procedură penală şi dat fiind caracterul nepublic al procedurii judiciare impus de art. 285 alin, 2 din acelaşi Cod, pentru a preveni eventuala încălcare a caracterului nepublic al procedurii de urmărire penală în care am fost solicitat să dau declaraţie în calitate de martor, vă supun atenţiei necesitatea solicitării de către dumneavoastră a acordului prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii mele”, a conchis Gabriel Oprea.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Mihai Fifor, a declarat miercuri, la Parlament, că-i va trimite o scrisoare procurorului general în care să-l informeze cu privire la obiectivele comisiei, urmând a-i fi transmisă o nouă invitaţie şi lui Gabriel Oprea pentru a se prezenta la audierile din Parlament.

„În această dimineaţă domnul Oprea m-a sunat, mi-a spus că nu vine la comisie şi că ne-a transmis o scrisoare, ceea ce a şi făcut. Lucrurile eu zic că sunt cât se poate de clare. La început, de la debutul activităţii comisiei noastre, am precizat că pe Regulament şi pe Hotărârea Parlamentului României, obiectivele sunt cât se poate de clare în activitatea comisiei, că nu se suprapunem în niciun fel pe obiectul anchetei Parchetului General. Prin urmare, noi considerăm că invitarea domnului Gabriel Oprea la comisie a fost una îndreptăţită şi cât se poate de legală”, a afirmat Mihai Fifor.

El a mai spus că membrii Comisiei îi vor trimite o scrisoare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi vor prezenta obiectivele Comisiei, astfel încât Gabriel Oprea să poate fi audiat, chiar dacă există o anchetă în curs a PÎCCJ. „Cu toate acestea, în cursul dimineţii vom transmite o scrisoare procurorului general al României prin care arătăm din nou obiectivele Comisiei de anchetă şi, totodată, o să trimitem o nouă invitaţie domnului Gabriel Oprea pentru a veni în faţa Comisiei, pentru că mi se pare că acesta este mersul firesc al lucrurilor. Am decis să trimitem această scrisoare Parchetului General pentru a nu exista niciun fel de dubiu vizavi de faptul că obiectivele Comisiei sunt cât se poate de clare şi pentru a reaşeza din nou lucrurile în matca lor aşa cum trebuie”, a explicat preşedintele Comisiei de anchetă.

Fifor a susţinut că este „firesc” ca Gabriel Oprea „să vină în faţa acestei comisii”. Întrebat dacă este posibil ca membrii Comisiei să sesizeze autorităţile, în cazul în care Gabriel Oprea va refuza să onoreze o nouă invitaţie, senatorul PSD a răspuns afirmativ. „Bineînţeles că da. Nu ne jucăm de-a comisia, nu facem lucrul acesta”, a conchis Mihai Fifor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite