UPDATE Moţiunea de cenzură a picat: Opoziţia a mai pierdut oameni pe drum.  Parlamentul a fost împânzit de jandarmi. Dăncilă: Românii au mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", depusă de Opoziţie, a căzut, după ce doar 161 de parlamentari au votat împotriva Cabinetului PSD-ALDE. Pentru a trece, moţiunea avea nevoie de 233 de voturi. „Nici măcar semnatarii nu au mai votat toţi“, a spus deputatul PSD Florin Iordache la finalul şedinţei.

UPDATE Dan Barna, liderul USR: În momentele de criză vedem unde se poate ajunge. Ieri am aruncat la gunoi toată capitalizarea ultimului an.  E clar că România merge pe un drum greşit. Se îndepărtează de Europa şi de valori. E un guvern de marionete. Trebuie să luptăm cu ei pentru fiecare bucăţică de libertate. Trebuie să continuăm luptăm.

UPDATE Şedinţa plenului s-a terminat. Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie. 

UPDATE Moţiunea de cenzură a picat cu 161 de voturi pentru. Opozţia avea nevoie de 233 de voturi. Florin Iordache: Au fost mai putine voturi decat semnatari.Ce ma deranjeaza pe mine cel mai tare e modul si abordarea din Parlament, ce cauta jignirile si abordareaa asta? Spiritul Craciunului sper sa se abata si asupra celor care doresc respectarea Regulamentului. 

UPDATE Votul la moţiunea de cenzură s-a terminat. 

UPDATE Viorica Dăncilă, la ieşirea din plen, despre ordonanţa pe fiscalitate: Dacă vom avea această discuţie în Comitetul Economic şi Social, vom adopta azi ordonanţa pe fiscalitate. 

Jurnalist: Aţi promis că nu vor fi introduse noi taxe

Dăncilă: Tot ce am făcut prin această OUG e pentru cetăţeni. Ştiu că există o rezistenţă, ştiu că există şi nemulţumiţi. Mă interesează să ajutăm cetăţenii, suntem un guvern de stânga. Nu este vorba de noi taxe, e vorba de măsuri pentru cetăţeni. 

Domnul Iohannis va veni azi la şedinţa de Guvern?

Nu am fost contacată de domnul preşedinte. Dacă domnul preşedinte va veni, vom face exact ceea ce scrie în Constituţie. Vom discuta în prezenţa lui proietele de ordine publică şi politică externă, apoi Guvernul va discuta proiectele care intră în atribuţiile guvernului. 

O ordonanţă de urgenţă pe amnsitie este o probleme de ordine publică?

Nu am văzut ordonanţa, nu am pe masă acest document. Haideţi să vedem dacă vom avea aşa ceva. 

România este pregătită să preia şefia UE?

Da.

De ce nu au fost consultări pe ordonanţa pe fiscalitate?

Au fost consultări, azi vor mai fi consultări în Consiliul Economic şi Social. 

Cu banii de la Pilonul 2 de Pensii ce se întâmplă?

Banii au putea fi transferaţi în Pilonul 1 sau în Pilonul 3. Vom ieşi cu o explicaţie. 

UPDATE A început votul pe moţiunea de cenzură

UPDATE Viorica Dăncilă: Nu am înţeles nimic pozitiv, nu am înţeles nimic din prestaţia pe care o aveţi în faţa românilor. Cred că mulţi de acasă se aşteptau la mult mai mult. Doamna Turcan, jignirile sunt atributul oamenilor slabi. Dvs şi toţi cei care m-au jignit azi sunt oameni slabi. Numai ura vă ghidează şi acţiunile, şi intervenţiile. Sunt destul de puternică să merg mai departe. Această moţiune total lipsită de realitate nu va trece. Strigaţi de câte ore vreţi „demisia“! Nu îmi dau demisia, pentru că am certitudinea că România merge pe drumul cel bun, că românii apreciază msăurile pe care le luăm. 

UPDATE Traian Băsescu, către Şerban Nicolae: Apreciez că şoferul puşcăriaşului Cătălin Voicu a făcut progrese. Pentru  un şofer, să poată să vorbească 25 de minute de mare lucru. Şerban Nicolae a pomenit cel puţin de 5 - 6 ori Moscova. Mă, ţie nu ţi-e ruşine? Eşti copilul lui Ion Iliescu, te-a crescut la Cotroceni. 

Florin Iordache i-a tăiat microfonul lui Băsescu, iar sala a început să huiduie. 

UPDATE Senatorul PSD Şerban Nicolae îl apostrofează pe Florin Iordache pentru timpul acordat UDMR: Am să vă rog, domnule preşedinte de şedinţă, să ne întrebaţi şi pe noi data viitoare.

Iordache: Am întrebat liderul de grup.

Şerban Nicolae: Greşiti şi dumneavoastră,  la fel ca PNL, uitaţi că este o şedinţă reunită, vă credeţi doar la Camera Deputaţilor. Moţiune îmi aminteşte de un banc: un tip care se duce cu o gloabă la târg, cu un cal ştirb, deşirat, vai de el. lumea l-a întrebat: l-aţi adus să-l vindeţi? Nu, l-am adus să-l fac de râs. Am impresia că aşa faceţi şi voi cu preşedintele PNL şi cu întâiul chiriaş al ţării. 

Guvernul Cioloş a iniţiat legea recursului compensatoriu. Întrebaţi-o pe Prună, fostul ministru al Justiţiei. Corupţii nu violează fetele la lift. Infractorii pe care voi i-aţi eliberat violează. 

UPDATE Victor Ponta, deputat neafiliat: O să încerc să mă încadrez în cele cinci minute. Dacă depăşesc timpul, domnule Iordache, îmi daţi şi mie un minut de la PSD. Cred că pentru PSD eu am făcut mai mult decât Kelemen Hunor.

Florin Iordache: Nu, pentru dumneavoastră nu avem timp. 

Ponta: Vom vota pentru moţiunea de cenzură pentru a arăta că nu suntem de acord cu aceste politici fiscale care contravin celor din 2015, când eu eram în PSD domnule Iordache, nu ştiu de dumneavoastră. Acel program din 2015 le-a adus bunăstare românilor. Doamna Dăncilă a zis chiar de la acest microfon nu va introduce niciun fel de taxe. Înţeleg că se vor introduce 6-8-10 noi taxe. Salariile noastre, ale deputaţilor, vor creşte, iar pensiile vor fi îngheţate. Cred că să îngheţi pensiile pentru a creşte salariile parlamentarilor e ceva ce eu ca social democrat nu pot să susţin. Am auzit că bărbăţia nu se găseşte la librărie. Dar se găsesc înţelepciune şi bun-simţ, aşa că mergeţi la llibrărie!

UPDATE Andrei Gerea, deputat ALDE: Nişte băsişti şi-au dat mâna cu alţi băsişti mai pricăjiţi care au devenit stăpâni în partidul lui Orban. Ei şi-au dat mâna cu oamenii lui Cioloş, zis şi zero, Cuminţenia Pământului. Iar deasupra tuturor stă domnul Iohannis, autorul moral al acestei moţiuni. Toţi vor să dărâme Guvernul pentru că ei nu pot câştiga alegerile. 

UPDATE Kelemen Hunor, lider UDMR: Principiul „sesiunea şi moţiunea“ funcţionează şi acum. Faptul că unul dintre liderii Opoziţiei se foloseşte de această ocazie pentru a se alătura corului penibil al lui Vadim Tudor: UDMR şi ungurii sunt de vină. Ştim că din cauza noastră nu avem autostrăzi, că din cauza noastră educaţia şi cercetarea e în urmă cu 20 de ani. Dacă nu am fi fost noi, România ar fi fost paradisul absolut, cu creşteri economice formidabile şi am fi intrat în marea familie europeană Nord-Atlantică în primul an de după revoluţie. Haideţi să nu ne mai etichetăm unii pe alţii, că nici noi nu spunem că aţi fi un partid securist şi băieţii celor cu ochi albaştrii. Noi nu vom vota împotriva moţiunea pentru că nici noi nu suntem mulţumiţi de activitatea Guvernului. În doi ani de zile, la capitolul descentralizare nu s-a întâmplat nimic. Rata absorbtiei fondurilor europene e scandalos de mică. Dacă nici la moţiune următoare nu veţi avea un nume de premier, o să vă propunem noi unul, poate aşa o să aveţi mai multe şanse. Bugetul pe anul 2019 nu e gata, vă întrebăm şi noi de ce. Acest proiect de OUG care la modul general vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale şi nu numai schimbă noi prevederi fiscale, inventează noi taxe, aruncă în aer bursa de valori, economia şi mai ales speranţa. Fără consultare, fără pregătire, fără analiză. Aţi creat un şoc, un haos imens.

Nu putem vota moţiunea de cenzură din cel puţin două motive. Realitatea matematică arată o diferenţă irecuperabilă. Unde e rezerva de voturi? Unul din liderii opoziţiei mi-a explicat că doza de curaj din PSD depinde de curajul nostru. Perplexitatea mi-a fost mai mare decât uimirea când am auzit această încercare de a ne aburi. Dincolo de asta, nu există o alternativă, nu există o ofertă convingătoare. Poate nu era necesar pentru noi, că suntem cantitate neglijabilă. Faptul că sunteţi în competiţie unii cu alţii nu e un argument.

Vă propun să pregătim împreună. Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, sub coordonarea noastră ca să nu fiţi geloşi. Dacă nu veţi avea un prim-ministru nici atunci, vă vom propune noi. altfel toată lumea va crede că vă covine, PSD guvernează, iar voi vă faceţi că faceţi opoziţie.

Cătălin Drulă, USR: Nu ungurii sunt problema, ci UDMR, partidul care s-a tranformat în satelitul PSD. 

Kelemen Hunor, drept la replică: Eu nu v-am nominalizat, dar văd că aţi înţeles despre cine este vorba. Văd că sunteţi de acord cu ce am zis eu şi aţi simţit nevoia să spuneţi o bazaconie uriaşă. 

UPDATE Dan Barna, lider USR: Soluţia este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României. Peste 70 de miniştri şi 3 premieri s-au perindat în doar doi ani. Ne aflăm în Cartea Recordurilor la proastă guvernare. Funcţiile din Executiv sunt doar sinecuri bine pătite, într-un Guvern în care prioritatea zero este cum să scăpaţi corupţii de puşcărie. Acum două seri, aţi furat României 3 miliarde de euro. Toate creşterea buriseră a dispărut. Ministrul Finanţelor a fost o paiaţă ridicolă în mâna a doi condamnaţi pentru corupţie. Românii au ielşit ăn stradă la OUG 13 pentru că primul Guvern al lui Liviu Dragnea au vrut să ne fure viitorul. Dar infractorul nu s-a lăsat. 

UPDATE Florin Roma, deputat PNL: Acum 29 de ani, la Timişoara, curgea sângele românilor ca noi să putem trăi azi în libertate. Vă solicit un moment de reculegere. Doamna Dăncilă, peste 70% dintre români vă consideră analfabetă funcţional şi vă cer să plecaţi. În urmă cu 29 de ani am scăpat de Ceuşescu, am scăpat de dracul, şi am dat de taică-su: Liviu Dragnea. Sunteţi un premier mânjită pe mâini cu sângele românilor de la 10 august. Credeţi în Dumnezeu? Puneţi dormi liniştită noaptea? Nu vă bântuie chipurile românilor bătuţi cu bestialitate în 10 august? Aţi umplut străzile cu tâlhari şi violatori doar ca să vă salvaţi corupţii voştri. Doaman Dăncilă, credeţi în Dumnezeu, sau Dumnezeul dvs este Liviu Dragnea. România, trezeşte-te!

Florin Iordache, de la microfon: România, trezeşte-te, dar România, mai respectă şi Regulamentul!

UPDATE Florin Cîţu, senatorul PNL: Guvernul PNL va avea 15 ministere. Vor pleca acasă toţi sinecuriştii PSD-ALDE. Această moţiune vine după ce Guvernul Dragnea-Vâlcov-Dăncilă şi-au bătut joc de Centenar. Acest Guvern trebuie oprit azi, ca să nu-şi mai bată joc şi de preşedinţia română a UE. Ce doresc Liviu Dragnea şi gaşca lui? Să fure şi să nu fie pedepsiţi. E simplu. Dar pentru asta aveau nevoie de o diversiune în economie. Teodorovici va rămâne în istorie ca groparul economiei româneşltui. De asta îţi spune în PSD „Orlando minte puţină“? Şi mai urâţi din tot sufletul diaspora, pentru că acei oameni ştiu cum arată o societate dezvoltată. Nu avem cum să colaborăm cu hoţii!

UPDATE Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: Românii din această ţară ar vota această moţiune de cenzură. Dumneavoastră aveţi şansa să votaţi, ce alegeţi? Să votaţi interesele lui Liviu Dragnea? Dacă nu credeţi sondajele şi analizele, mergeţi printre oameni. Nu aveţi curajul să mergeţi printre ei. De câte ori aţi mers printre oameni fără să primiţi huiduieli? Suntem la un vot de o soluţie pentru ca România să meargă mai bine. În locul unui prim-ministru incompetent şi obedient am putea avea unul bun care să le transmită tinerilor că merită să înveţi în ţara asta şi să munceşti.

UPDATE La finalul discursului susţinut de premier, Liviu Dragnea s-a ridicat de la locul său, a dat mâna cu Viorica Dăncilă şi a părăsit sala.

UPDATE Viorica Dăncilă: Mi-a fost greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentele contradictorii. Mă aşteptam să trataţi cu seriozitate moţiune de cenzură. Este un text profund neserios. Ce pot să spun despre remanierile pe care le-au făcut premierii Grindeanu şi Tudose? Eu am schimbat miniştrii care au rămas în urmă. Ce aţi fi vrut să fac? Să-i ţin.

  • Voi schimba oricâţi miniştri este nevoie pentru a face ceea ce este scris în programul de guvernare. Nu o remaniez în niciun caz pe Carmen Dan pentru motivele invocate de dvs. Am crezut că citesc o moţiune împotriva Guvernului Macron: tunuri cu apă, bastoane, asta am văzut la Paris.
  • Dacă ar fi un vot secret pentru menţienrea sau remanierea domnului Tudorel Toader, votul pentru susţinerea domnului ministru ar fi cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Chiar în rândurile dvs au fost persoane cercetate abuziv, chiar dacă mai puţine decât în PSD. PNL ar trebui să apere individul împotriva buzurilor statului. Mai bine v-aţi ocupa despre respectarea drepturilor omului. 
  • Nu cred că România trebuie să da socoteală împotriva altor state. România trebuie să fie tratată cu respect. Cume posibil ca 9 români pe care i-aţi trimis în PE să voteze împotriva României, cu câteva zile înainte ca România să sărbătorească 100 de ani. Eu voi da socoteală în faţa românilor, dar nu voi da niciodată socoeteală în afara ţării. 
  • Majorările de pensii şi saliri au fost cu 8 puncte peste rata inflaţiei, ceea ce înseamnă că românii au mai mulţi bani pentru cumpărare ca anul trecut. Ne acuzaţi că am crescut pensiile. Vreţi deja să pierdeţi alegerile viitoare? Dacă ar fi să veniţi dvs la guvernare, aţi opri creşterea de venituri pe care noi le-am propus prin legea salarizării şi legea pensiilor. Deci dacă aţi veni la guvernare aţi tăia din nou pensiile şi salariile. Sunt convinsă că ei mai mulţi români îşi doresc să nu treacă moţiunea, mai ales că au mai trecut o dată prin tăieri de venituri. Când pensionarii se uită pe fluturaşul de pensie văd cu plus. Pensia e cu mult peste rata inflaţiei. 
  • Nu comentez despre reforma Justiţiei, pentru că legile au fost dezbătute în Parlament, nu prin orodnanţă de urgenţă, aşa cum a făcut-o Guvernul Cioloş, şi nici prin anagajarea răspunderii, aşa cum a făcut-o Monica Macovei. 
  • La orice pagină deschizi moţiunea, dai peste o contradicţie. În primele 10 luni ale mandatului meu, investiţiile publice din bugetul sunt mai mari cu 40% faţă de anul trecut. La fel, investiţile străine directe: aproape 10% mai mult faţă de 2017. 

UPDATE Claudiu Năsui, deputat USR: Această guvernare a dat ieri foc economiei. Guvernul marionetă trebuie să plece azi. Este periculos ca ţara să rămână pe mâna acestui grup organizat care distruge statul de drept. Cei dintre voi care vot vota pentru acest grup organizat vor fi împotriva României. 

UPDATE Şedinţa s-a reluat. Urmează dezbaterea moţiunii de cenzură. 

UPDTE „Ora de dirigenţie“, a scris deputatul PMP Robert Turcescu pe Facebook, la o poză în care Traian Băsescu este înconjuurat de parlamentari PMP, PNL şi USR.

basescu

UPDATE Parlamentarii USR au ridicat pancarte pe care scrie “Demisia!” şi “Nu daţi OUG!”. Deputaţii USR strigă spre membrii Guvernului: „Infractorilor, ruşine!“. 

usr

UPDATE Încă o pauză de 10 minute. Aleşii PSD au ieşit din sală. 

UPDATE S-a reluat şedinţa. PNL încearcă din nou vă pună pe ordinea de zi cele două declaraţii - pe Justiţie şi economie. „Faceţi un abuz!“, a spus Raluca Turcan în plen, după ce Florin Iordache a refuzat din nou să le supună votului. Deputatul PSD Daniel Suciu: „Ne-aţi băgat sub nas două declaraţii. Vă e frică de propria moţiune. Solicit pauză de consultări 10 minute şi rog toţi colegii din PSD să iasă din sală“. 

UPDATE Pauză de consultări: 5 minute. Viorica Dăncilă îşi face poze cu câteva deputate din PSD. 

FOTO Adevărul 

dancila

UPDATE PNL a solicitat ca plenul reunit să adopte două declaraţii: una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în Justiţie, alta privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, cel care conduce şedinţa Camerei Deputaţilor în absenţa lui Liviu Dragnea, a refuzat să supună la vot. ”În niciun caz nu voi supune la vot”, a spus Iordache. 

UPDTE Florin Roman, deputat PNL: „Parlamentul a devenit o cazemată militarizată a Jandarmeriei. De ce azi, când am venit toţi la muncă, Parlamentul e plin de jandarmi? În afara Parlamentului e plin de jandarmi. Vă e frică să ieşiţi printre oameni? Cine a solicitat prezenţa trupelor de jandarmi în afara Parlamentului? Jandarmii stau în Parlament să apere penalii din majortatea parlamentară“. 

Florin Iordache i-a tăiat microfonul. Roman a pus pe masa miniştrilor fotografii cu o tânără care a fost victimă unor agresiuni, însă membrii Guvernului le-au dat la o parte fără să se uite şi le-au ignorat.

UPDATE Daniel Suciu, lierul deputaţilor PSD: Azi am venit să dezbatem o moţiune de cenzură a Opoziţiei care va fi un eşec. Nu veţi aduna nici măcar voturile semnatarilor. Haideţi să închidem marota că PSD-ALDE nu mai are majoritate. 

UPDATE A început şedinţa de plen. 

UPDATE Liderul PNL Ludovic Orban, la Digi 24, înainte de moţiune: Oamenii trebuie să ştie că moţiunile de cenzură iniţiate de Opoziţie au rareori şanse de a fi adoptate. Pe de altă parte, e obligaţia PNL să apeleze la unicul demers constituţional pentru a pune punct guvernării nocive exercitate de clanul Dragnea prin interpuşi precum Dăncilă. Peste 80% din populaţia României nu mai are încredere în Guvernul Dăncilă. Cine nu votează azi moţiunea e mai ticălos decât Dragnea. Cine nu votează moţiune de cenzură nu vrea ca acest guvern să cadă. 

UPDATE Atmosfea e relaxată înainte de moţiune. E ziua de naştere a senatorului PSD Claudiu Manda. Colegii săi de partid îl trag de urechi în plen.

UPDATE Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea i-a trimis pe parlamentarii PSD în vacanţă. Au venit în plen doar 20 de senatori şi deputaţşi social-demcoraţi, pentru a asigura cvorumul de şedinţă. Sala e pe jumătate goală. 

FOTO Adevărul

plen

***

Opoziţia a depus vineri moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, toate angajmentele fiind amânate după această dată.

În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte.

Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept "groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care "încă mai confundă ministerul cu discotecile".

În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.

Opoziţia, departe de majoritate

Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a acuzat Opoziţia că nu vrea să preia guvernarea. „Sunt necesare 233 de voturi pentru a da jos Guvernul, iar cei care au semnat sunt 166. Să presupunem că mai sunt câţiva care nu au semnat, dar vor vota, însă oricum e o distanţă foarte mare până la 233. Am avut săptămâna trecută o discuţie cu liderii Opoziţiei şi au recunoscut şi ei că nu au nicio şansă de a dărâma Guvernul. Dacă noi am vota, ar fi 30 de voturi ale UDMR, însă tot nu am ajunge la majoritate. Mai există şi o altă perspectivă: cei care vor să dea jos Guvernul îşi doresc să guverneze? Dacă vor să guverneze, trebuie să arate ce vor să facă a doua zi: cine este premierul, cine sunt miniştrii, care este programul de guvernare. În 2012, când USL a depus moţiune de cenzură, ştia toată lumea că Victor Ponta va fi premier. Sunt nişte elemente importante care azi lipssc“, a spsu Hunor la Adevarul Live. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite