Avocatul lui Pinocchio – Călin Popescu Născoceanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăriceanu, ţinându-se să nu-i crească...
Tăriceanu, ţinându-se să nu-i crească...

Unele remarci trebuie făcute fără milă, ca o palmă peste ochi pentru ca cei care au îndrăznit să NE mintă cu seninătate. Primind şi privind adevărul drept în faţă, să nu mai aibă curaj să ridice privirea din pământ. Măcar o vreme... Aşadar, am ceva important să-i transmit domnului Călin Anton Popescu-Tăriceanu: nu ne minţiţi! Ştim mai bine ca dumneavoastră unde se află Danemarca.

Ieri, fostul fruntaş liberal, devenit aproape peste noapte un fel de vasal şi purtător de argumente stângace pentru penalii din partidul lui Iliescu, Năstase, Vanghelie şi Hrebenciuc, a afirmat ritos, către presă:

„Imunitatea nu este un privilegiu. Imunitatea este, în final, în beneficul cetăţenilor. Cei care sunt în Parlament au obligaţia să reprezinte intersele cetăţenilor. În momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el afectat în primul rând, ci cetăţenii care rămân fără reprezentare. Acest principiu există şi funcţionează în toata Europa, astfel încât parlamentarii să fie protejaţi de excesele şi abuzurile de putere“.

Şi a dat, total neinspirat susţinem noi, exemplul Danemarcei, unde imunitatea se ridică, cică!, doar cu votul a cinci şesimi din numărul total al parlamentarilor (!).

Politica după ureche

Trecem peste "cetăţenii fără reprezentare" de mila cărora plânge Tăriceanu. De parcă ar fi vreo onoare  (nu mai vorbim de foloase) să fii reprezentat de un penal. Dar ţinem să-i atragem atenţia domnului Tăriceanu că nu oricine poate fi minţit în faţă. Unii mai ştiu să şi verifice, inclusiv unde se află Danemarca şi cu ce se mănâncă ea.

Aşadar, conform Constituţiei Danemarcei şi Regulamentului Parlamentului Danez, ridicarea imunităţii se votează ca orice altă rezoluţie. Iar rezoluţiile, în Parlamentul Danemarcei - Folketing, se votează conform Secţiunii 33 din Regulament. Respectiv,

„o rezoluţie este considerată votată atunci când voturile date în favoarea unei moţiuni le depăşesc pe cele date împotriva ei, cu excepţia cazurilor specificate în Secţiunea 42”

articolul 42 la care se face referire neavând legătură cu imunitatea, ci cu derogări de la Regulament, pentru situaţii de urgenţă. În asemenea cazuri, cel puţin 17 membri sau Preşedintele Parlamentului pot propune în scris derogări - fără a intra în conflict cu prevederi constituţionale - derogări ce trebuie însă acceptate de trei pătrimi dintre membrii aflaţi la vot.

Aşadar, cu majoritate de 50% + 1 vot se ridică imunitatea parlamentarilor danezi, domnule preşedinte al Senatului României.

Aceeaşi prevedere, a declarării unor probleme ca urgente şi supunerea lor unor derogări, fără a fi vizată însă imnunitatea parlamentarului, apare şi în regulile după care se conduce parlamentul finlandez. Aici apare regula celor cinci şesimi, în loc de trei pătrimi, ca la danezi, şi de aici probabil că se trage urechismul lui Tăriceanu în materie de proceduri parlamentare. Dar, încă o dată, aceste prevederi nu au nicio legătură cu votul referitor la imunitate, diversiunea lui Născoceanu fiind, cu siguranţă, cu totul altceva decât o scăpare de memorie...

Mai mult, imunitatea în Danemarca nu acoperă cazurile de flagrant delict. Dealtfel, în practică, Parlamentul Danemarcei a ridicat ÎNTOTDEAUNA imunitatea când vreun membru al său a fost acuzat de vreo infracţiune, de obicei chiar CU ACORDUL membrului acuzat insuşi. Adică acolo chiar vorbim de onoare, domnule Tăriceanu! Dar asta nu cred că vă priveşte pe dumneavoastră...

Deci, domnule preşedinte al Senatului, mă scuzaţi, dar cred că este foarte bine că aţi plecat de la liberali ca să sprijiniţi pe cineva asemuit cu Pinocchio. E muuult mai bine aşa!

În rest, toate cele bune!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite