Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Trebuie clarificate toate aspectele legate de organizarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu, la depunerea jurământului FOTO presidency.ro
Bogdan Aurescu, la depunerea jurământului FOTO presidency.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, în prima conferinţă în calitate de şef al diplomaţiei, că este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General privind organizarea alegerilor, pentru a se stabili clar cui îi aparţine răspunderea, subliniind că MAE va sprijini ancheta.

„Vreau să vă spun de la bun început că, din punctul meu de vedere, numirea mea ca ministru al Afacerilor Externe – de care sunt deosebit de onorat – este, în primul rând, un motiv de responsabilitate suplimentară, de preocupare şi muncă asiduă pentru politica externă a României, mai degrabă decât un prilej de jubilare sau bucurie personală", a precizat, marţi, Bogdan Aurescu, la prima declaraţie în calitate de şef al diplomaţiei.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie clarificate "toate aspectele legate de organizarea alegerilor şi de implicarea MAE" în organizarea alegerilor prezidenţiale, iar "responsabilităţile trebuie clar stabilite".

„Din acest punct de vedere, este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General. Ea va stabili clar cui îi aparţine răspunderea, dacă o astfel de răspundere există. Cred că este important să lăsăm ancheta să îşi urmeze cursul. MAE va da tot concursul acestei anchete şi va răspunde cu promptitudine oricăror solicitări în acest sens", a subliniat Bogdan Aurescu.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat, pe 20 noiembrie, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.

Citeşte şi:

Soluţiile lui Ponta după dezastrul din diaspora: votul electronic şi organizarea scrutinului numai de către Autoritatea Electorală Permanentă

Premierul Victor Ponta a prezentat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, două soluţii, pe care le consideră esenţiale astfel încât, pe viitor, situaţii precum cea de la votul din diaspora să poată fi evitate. Premierul a militat pentru votul electronic şi pentru delegarea exclusivă a atribuţiilor de organizare a scrutinului către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Portret: Bogdan Aurescu, diplomatul care a câştigat la Haga procesul de delimitare a platoului continental, numit şef la Externe

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe, are 40 de ani, dintre care mai mult de 18 ani petrecuţi în structurile Mininisterului Afacerilor Externe (MAE), şi un curriculum vitae care se întinde pe zece pagini.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite