„Antreprenorii babuini”. De ce PSD are nevoie de Victor Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum vara anului 2022 pare să fie deja o „vară a declaraţiilor fierbinţi”, din acest peisaj nu putea să lipsească, evident, şi un politician care să inflameze spiritele cu ceva vorbe de duh emise direct din adâncul gândirii. Iar „ghinionul” a căzut tocmai în curtea celor de la PSD.

Problema este că dezechilibrul este la modul cum sunt plătiţi angajaţii în privat pentru că noi avem doar 10% antreprenori şi restul babuini-antreprenorieste afirmaţia făcută de Adrian Câciu, un personaj răsărit parcă din spuma mării sau, mai bine zis, direct din Marea Lojă Naţională a României şi propulsat de PSD-ul condus de Marcel Ciolacu în funcţia de ministru al Finanţelor.

Este adevărat, Adrian Câciu s-a scuzat şi şi-a turnat chiar şi o găleată cu cenuşă în cap spunând că declaraţia este una ceva mai veche, făcută în urmă cu mai bine de un an, înainte ca acesta să ajungă în funcţia de ministru al Finanţelor, dar talentul domnului Câciu „la vorbe inspirate” nu s-a sfârşit nici după ce a ajuns în această funcţie cheie în Guvernul României.

De exemplu, în luna februarie, ministrul Câciu, cel care are un coş lunar de cheltuieli de 10.000 de lei pentru o singură persoană, anunţa o revoluţie la nivelul Codului Fiscal şi lansa ideea supraimpozitării persoanelor care au mai multe bunuri. La acel moment, propunerea lui Câciu a generat acuze de „comunism” chiar din partea partenerilor de guvernare liberali. 

Deşi susţine că a lucrat în mediul privat, pare că domnul Câciu a rămas cu ceva traume în urma acestor experienţe pentru că adversitatea sa la adresa privaţilor este destul de greu de ţinut în frâu. Astfel, la finalul lunii mai, tot domnul Câciu ne explica că „este total incorectă” abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susţine salariile unui anumit număr de angajaţi din sistemul bugetar şi un număr de pensii publice. Şi de această dată, liberalii au fost din nou obligaţi să ia atitudine şi să se disocieze de „bullyingul” lui Câciu la adresa mediului privat.

Dacă antreprenorii şi, în general, cei care lucrează în mediul privat au simpatizat vreodată un PSD-ist, acela a fost Victor Ponta. Cel care, prin modificările pe care le-a adus la Codul Fiscal în perioada în care s-a aflat la Palatul Victoria, şi-a atras renumele de cel „mai liberal” premier al României. Iar acestă simpatie din partea electoratului care, în mod tradiţional votează partide şi candidaţi de dreapta, s-a materializat în numărul mare de voturi pe care Ponta le-a primit pentru a ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Că, ulterior, Victor Ponta a demonstrat că nu era suficient de matur pentru a ocupa funcţia de preşedinte al României, este cu totul altă poveste. Însă, nostalgia pentru măsurile economice aplicate în perioada guvernului Ponta şi respectul mediului privat pentru fostul premier s-a păstrat şi în continuare. Mai ales că, între timp, Ponta a demonstrat că are capacitatea de a-şi recunoaşte greşelile şi de a adopta o atitudine ceva mai smerită. Un lucru destul de rar în politica dâmboviţeană.

După 20 de ani în care România a avut doar preşedinţi de dreapta, PSD are şanse foarte mari de a câştiga viitoarele alegerile prezidenţiale. Totul depinde însă de modul în care PSD va juca cartea guvernării. Dacă nu face greşeli foarte mari la guvernare şi nu intră într-un proces accelerat de erodare, având în vedere că România traversează o perioadă de criză economică, este foarte posibil ca românii „să acorde o nouă şansă” PSD. Şi social-democraţii să revină pe cai mari la Palatul Cotroceni.

Însă, indiferent de planurile şi strategiile politice pe care social-democraţii le au în vedere pentru perioada următoare (să nu uităm faptul că anul viitor este planificată rotativa premierilor), cei de la PSD nu pot să mai defileze cu un „tiriplici” precum Adrian Câciu în fruntea ministerului de Finanţe. Când îţi propui să câştigi războiul cel mare, în mod obligatoriu trebuie să mizezi pe cei mai buni soldaţi.

Iar „soldatul” Ponta este cel mai potrivit pentru a ocupa funcţia de ministru al Finanţelor. Nu doar că este, în continuare, perceput drept unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut România şi este extrem de apreciat şi de mediul privat, dar, prin plecarea temporară din PSD, Ponta a reuşit să devină un brand în sine.

Astfel, dacă Ponta, din funcţia de ministru al Finanţelor, va gestiona foarte bine situaţia economică dificilă căreia România trebuie să îi facă faţă, PSD va culege toate meritele. Însă, dacă Ponta eşuează şi nu face faţă acestei provocări, el va acţiona ca un paratrăsnet pentru PSD. Românii îl vor înjura, din obişnuinţă, pe Ponta, iar PSD va fi ferit de eventualele reacţii negative din partea electoratului.

Victor Ponta ar putea, de asemenea, să joace un rol foarte important şi în stabilirea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale. În condiţiile în care tot mai mulţi candidaţi din afara partidului zgârie cu gheruţele la uşa PSD, Ponta ar putea să fie pionul care să decidă, în urma unor alegeri de tip “primaries”, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Totul depinde, însă, de modul în care PSD şi Victor Ponta vor decide să pună capăt relaţiei „cu năbădăi” şi să înceapă să construiască împreună. Iar eliminarea „babuinului” Câciu şi aducerea lui Ponta în funcţia de ministru al Finanţelor ar putea să fie un prim pas în acest sens. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite