ANALIZĂ Posibile implicaţii ale demisiei lui Mihai Tudose

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demisia lui Mihai Tudose din funcţia de premier şi începerea negocierilor pentru un nou Guvern vor avea urmări în zona economică şi administrativă, în interiorul PSD şi al bazinului social-democraţilor, dar şi la nivelul societăţii, arată o analiză a companiei Redteam Analytx.

Potrivit analizei Redteam Analytx, principalele implicaţii ale demisiei lui Mihai Tudose la nivelul economico-administrativ ar fi blocajul temporar activităţii statului, amânarea sau sistarea unor proiecte de investiţii majore, dar şi devalorizarea leului. 

Pe e altă parte, implicaţiile la vârful PSD ar fi: „reconfirmarea lipsei unei alternative puternice la Liviu Dragnea, precum şi reconfirmarea capacităţii sale solide de negociere cu liderii filialelor locale; apariţia publică a unei opoziţii asumate faţă de Dragnea compusă din N. Bădălău, L. Negoiţă şi M. Oprişan, opoziţie care în funcţie de evoluţiile din perioada următoare va încerca să identifice şi să promoveze un lider post-Dragnea, cel mai probabil Gabriela Firea (invulnerabilă datorită faptului că nu poate fi "retrasă" din poziţia de primar al Capitalei de către conducerea actuală a partidului); încurajarea segmentelor cu discurs radical (axa Cătălin Rădulescu-Codrin Ştefănescu-Liviu Pleşoianu)“. În schimb, la nivelul mediu al PSD analiza arată că formaţiunea ALDE iese întărită din această schimbare. În ceea ce priveşte baza PSD, implicaţiile deciziei principalului partid din România îi vor face pe cei care reprezintă electoratul PSD să fie din ce în ce mai nemulţumiţi. 

„Strategia PSD pe termen scurt a fost devoalată parţial de către Lia Olguţa Vasilescu.Partidul ar urma să se prezinte în faţa preşedintelui Iohannis cu o opţiune de premier; în cazul în care preşedintele ţării nu este de acord cu ea, ar urma o suspendare - adică implementarea de către preşedintele interimar Călin Popescu-Tăriceanu a propunerii PSD“, arată analiza Redteam Analytx. 

Singurele „opţiuni reale“ ale lui Klaus Iohannis ar fi producerea condiţiilor necesare unor alegeri anticipate sau alegerea unui „tehnocrat de stânga“. Dar prima variantă ar fi problematică deoarece PSD ar putea recurge la suspendarea preşedintelui. 

Vizibilitatea personalităţilor politice în online

Tot compania Redteam Analytx a realizat o analiza a vizibilităţii online a personalităţilor politice în ultima lună, fiind măsurate cinci personalităţ politice: Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Ludovic Orban. În concluziile analizei se precizează că politicienii care au ieşit din marja normală a vizibilităţii sunt gabriela Firea şi Mihai Tudose. Vizibilitatea lui Tudose a crescut mai ales după declaraţia sa referitoare la Ţinutul Secuiesc şi cei care ar putea „flutura pe lângă steag“. 

„În cazul lui Mihai Tudose, creşterea favorabilităţii în online este mai degrabă una conjuncturală, dată de (1) poziţionarea acestuia pe marginea scandalului din cadrul MAI, în opoziţie faţă de Carmen Dan şi, indirect, Liviu Dragnea; (2) declaraţiile cu privire la Ţinutul Secuiesc, care au fost recepţionate pozitiv de un anumit segment al utilizatorilor online. Dată fiind natura acestor evenimente, este de aşteptat ca acest capital pozitiv de imagine să se erodeze rapid în cazul lui Mihai Tudose. Capacitatea sa de a polariza pe pozitiv rămâne în continuare redusă“, arată autorii analizei. 

Nu în ultimul rând, autorii analizei arată că Iohannis se arată liderul cu cea mai mare vizibilitate online, în unele zile numărul menţionărilor sale pe web şi reţele de socializare fiind mai mare ca numărul al celorlalţi patru politicieni măsuraţi în studiu. 

>Fostul premier Tudose, denunţat la Parchetul General pentru declaraţiile despre steagul secuiesc

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite