ANALIZĂ Statul român, torpilat chiar de propriii lideri. Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub pretextul luptei cu „statul paralel“, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu atacă repetat instituţii care formează coloana vertebrală a statului. În plus, şi preşedintele Iohannis a certat, de-a valma, Jandarmeria. Specialiştii explică consecinţele.

Statul român a ajuns să fie pus în pericol chiar de oamenii care-l conduc. Dincolo de lupta uzuală cu Opoziţia, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, liderii care conduc azi România, au pornit un război şi cu instituţiile-cheie ale statului. Explicaţiile reale sunt multiple: frica de a pierde puterea, problemele personale din justiţie, slaba guvernare.

Explicaţia oficială livrată de liderii PSD-ALDE e lupta cu „statul paralel“. „Statul paralel înseamnă oameni, unii din conducerea SRI, cea actuală“, a încercat  Liviu Dragnea o definiţie, săptămâna trecută, la Antena 3. Întrebat, concret, dacă directorul SRI, Eduard Hellvig, e parte a statului paralel, liderul PSD a răspuns: „Nu ştiu dacă e doar Hellvig. E un om la care am ţinut foarte mult. Nu ştiu dacă e implicat foarte mult, dar cu certitudine nu îi stăpâneşte pe cei care au fost în statul paralel“, a adăugat Dragnea.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea şi Eduard Hellvig au avut o relaţie foarte bună în vremea guvernării USL, când amândoi făceau parte din conducerea restrânsă a coaliţiei. „După a doua condamnare, Dragnea s-a plâns că Hellvig l-a «îngropat». Dacă ne uităm pe declaraţiile lui Dragnea din ultimul an, tot timpul a fost respectuos cu Hellvig. Până acum, când a schimbat foaia“, susţin surse din conducerea PSD.

PSD, război cu SRI  şi cu Parchetul General

La două zile după ce Dragnea a spus că şi SRI e parte a statului paralel, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI şi Parchetul General încheiat în decembrie 2016. Cum a obţinut consilierul premierului un document secret? „Mi l-a lăsat cineva pe prag de dimineaţă“, a explicat Vâlcov, condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Imediat, Liviu Dragnea a cerut demisia şefului SRI, iar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a început procedura de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. Decizia a fost salutată de şeful său de partid. „Prezenţa şi nivelul de infiltrare a statului paralel în justiţia din România este de netolerat“, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.  În replică, Augustin Lazăr a susţinut că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ştia din luna martie a acestui an despre existenţa protocolului încheiat în anul 2016. 

Însă Dragnea nu a luat la ţintă doar SRI. Întrebat, tot la Antena 3, cine mai face parte din statul paralel, liderul SPP a răspuns: „Din conducerea SPP, în frunte cu Pahonţu, din parchete, din instanţe, din alte servicii secrete. La DIPI nu cred că mai sunt, dar erau. Probabil că şi la Direcţia de Informaţii a Armatei“, a înşirat  Dragnea. Câteva explicaţii de context.  În guvernarea USL, Liviu Dragnea era vicepremier şi avea pază de SPP, instituţie condusă, şi atunci, şi azi, de generalul Pahonţu. DIPI e fostul „Doi  şi-un sfert“, serviciul secret al MAI, minister condus de Carmen Dan, fidelă lui Liviu Dragnea. Cât despre serviciul secret al Armatei, deşi ministerul e condus de Mihai Fifor (PSD), Liviu Dragnea suspectează că fostul ministru Gabriel Oprea încă mai are pârghii de influenţă. Potrivit unor surse politice, preşedintele PSD nu vede cu ochi buni nici mandatul lui Gabriel Vlase la SIE. Cu toate că Vlase a fost vicepreşedintele PSD, Dragnea l-a certat că nu i-a trimis nicio informaţie despre protestul diasporei.

Şi Tăriceanu a văzut conspiraţii pentru mitingul din 10 august. „Mişcările de stradă ce au loc cu repetiţie nu sunt mişcări sociale autonome, ele sunt doar cutii de rezonanţă ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului, dar şi ale unor instituţii de tip special, atât parchete, cât şi servicii“, a spus preşedintele Senatului la reuniunea diplomaţiei române. 

„Românii îşi pierd încrederea în instituţii“

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pe tema atacurilor sistematice ale liderilor politici la instituţii fundamentale ale statului român.„În primul rând, ei fac un rău în interiorul ţării. Până să ajungem  la străini cu problemele, ai propriii tăi cetăţeni care sunt interesaţi de buna funcţionare a instituţiilor din ţara lor. Întotdeauna se întreabă:  «Putem avea încredere în ele»? Aşadar, toate declaraţiile astea stârnesc nedumerire sau semne de întrebare în primul rând în capetele propriilor concetăţeni. Cea mai mare problemă este ca cetăţeanul român să nu-şi piardă încrederea în instituţiile statului, cu toate că ne confruntăm cu acest fenomen. Când mă refer la instituţii, spun în aceeaşi măsură Jandarmerie sau SRI. Când tu vezi toate aceste declaraţii, false sau adevărate, nu ştii ce să mai crezi, mai ales că noi avem şi problema moştenirii comuniste, a Securităţii şi Miliţiei“, a declarat Iulian Fota, fost consilier pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta era preşedinte al ţării.

Fost şef al diplomaţiei de la Bucureşti, Cristian Diaconescu e de părere că destabilizarea unor instituţii e pe agenda unora dintre liderii politici români. „Pare să fie un proiect în derulare al unor actori politici. Cu cât ei atacă mai mult instituţiile statului, cu atât e statul mai vulnerabilizat, ceea ce duce la diferite probleme: politice, economice, de percepţie în străinătate“, a declarat fostul ministru de Externe al României.

De asemenea, Diaconescu a subliniat că şi colaborarea cu partenerii europeni sau de peste Ocean ar putea avea de suferit, din moment ce anumite structuri româneşti, cum e SRI, cooperează cu structurile similare în cadrul NATO. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite