ANALIZĂ Cât de divizat e PSD după Congres. Cum se împart taberele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

Viorica Dăncilă a ajuns în fruntea PSD datorită funcţiei de premier, însă postul său e şubred încă din prima zi: adversarii din partid aşteaptă un nou eşec la prezidenţiale pentru a prelua puterea. Ce sfori se trag în culise.

Paradoxal, Viorica Dăncilă a obţinut o victorie categorică la Congres, însă autoritatea sa în partid păleşte în comparaţie cu cea a foştilor lideri PSD: Dragnea, Ponta, Geoană, Năstase. „Adevărul“ a discutat la Congres cu mai mulţi delegaţi, iar opinia aproape unanimă e că Dăncilă a câştigat şefia partidului pentru că deţine funcţia de premier. În caz contrar, social-democraţii ar fi riscat să iasă de la guvernare, un scenariu sumbru în partid.

Însă Viorica Dăncilă nu a avut cu adevărat un rival pentru şefia PSD, în condiţiile în care cele mai puternice organizaţii din ţară – Dolj, Olt, Teleorman şi Vaslui - nu s-au implicat în alegeri. Lideri ca Lia Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu sau Dumitru Buzatu, rivalii Vioricăi Dăncilă, au preferat să stea o tură pe tuşă, pentru a nu fi acuzaţi că divizează formaţiunea. Însă întreg partidul aşteaptă testul alegerilor prezidenţiale, pentru prima dată cu un aer pesimist. Dacă Năstase, Geoană sau Ponta au plecat favoriţi, acum PSD nu are nici măcar candidat la prezidenţiale, deşi au mai rămas doar trei luni până la startul campaniei electorale.

Tot în premieră, preşedintele PSD nu va intra în cursa pentru Cotroceni. „PSD a fost mereu partid de lideri. Faptul că Dăncilă nu candidează e un semn de slăbiciune. Pe de altă parte, dacă intră în cursă şi pierde, va fi înlăturată imediat, conform tradiţiei“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Chiar dacă Dăncilă va sta deoparte la alegerile din toamnă, însă candidatul susţinut de PSD va pierde, tot Dăncilă va deconta. „Va fi a doua înfrângere pentru partid în decurs de jumătate de an, iar în 2020 vin alegerile locale şi parlamentare. Deci e greu de crezut că va fi pace în partid. Va trebui să facem o nouă schimbare. Depinde însă şi de rezultatul de la prezidenţiale: putem să pierdem onorabil, sau putem să nu intrăm în turul doi“, susţin sursele citate.

Bisericuţe, nu tabere

În ciuda mesajelor de unitate, PSD e divizat în mai multe tabere după Congres. „De fapt, nici tabere nu le putem numi. Sunt mai multe bisericuţe, care fragmentează puterea. Nu mai există un lider din umbră în partid, care să poată coagula voturile tututor nemulţumiţilor la un Congres. Olguţa, Firea şi Paul Stănescu sunt lideri provinciali, nu naţionali, în timp ce Liviu Pleşoianu a impresionat, prin discurs, baza partidului, dar e greu să fie susţinut de liderii din teritoriu, tocmai pentru că e instabil, nu poate fi controlat“, explică, la rece, unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Echipa câştigătoare, strânsă în jurul premierului Viorica Dăncilă, e dominată de lideri alunecoşi, care joacă, tradiţional, la mai multe capete. Secretar general a fost ales Mihai Fifor, care a fost unul dintre „locotenenţii“ lui Dragnea, până l-a trădat. Şi preşedintele executiv Eugen Teodorovici s-a plimbat pe valul oportunismului: promovat de Ponta, Teodorovici a fost printre opozanţii lui Dragnea în primă fază, apoi a căzut la învoială cu fostul lider PSD. Azi e unul dintre oamenii de încredere ai premierului.

FOTO Inquam /Adriana Neagoe

Mihai Fifor Viorica Dancila si Eugen Teodorovici Inquam Photos/Adriana Neagoe

A doua tabără pare grupată în jurul lui Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu, însă şi acest grup e divizat: Stănescu ar vrea ca Gabriela Firea să fie candidatul PSD pentru prezidenţiale, în timp ce Olguţa Vasilescu nu o înghite pe Firea. Primarul Capitalei are, la rândul său, adepţi în partid, în special în organizaţiile Ilfov şi Bucureşti, însă nu are priză la baza partidului. În fine, a treia tabără este cea a noului val, închegată în jurul deputatului Liviu Pleşoianu, susţinut de oamenii fideli lui Liviu Dragnea, printre care Codrin Ştefănescu.

Statul paralel îi desparte pe Dăncilă şi Pleşoianu

Liviu Pleşoianu FOTO Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Imagine indisponibilă

Un foc mocnit între preşedintele PSD Viorica Dăncilă şi Liviu Pleşoianu a degenerat luni într-un scandal. În ultimele săptămâni, Pleşoianu a acuzat în repetate rânduri că premierul a uitat de lupta împotriva statului paralel şi că ar asculta comanda serviciilor secrete. „Nu am cum să nu mă gândesc la faptul că este teleghidată“, a spus Pleşoianu despre Dăncilă. Premierul a reacţionat duminică seară, la Antena 3. „Şi eu aş putea să îl critic pentru discursul antieuropean şi antiamerican de la Congres, pe care eu nu mi-l asum“, a afirmat preşedintele PSD.

Pleşoianu a reacţionat, spunând că nici cei mai aprigi critici ai săi „nu au spus o asemenea gogomănie”. Totodată, social-democratul a ironizat-o din nou pe Dăncilă, pe care a numit-o  „mult prea rafinat intelectual“. „Folosesc acest prilej pentru a remarca faptul că sunteţi...remarcabilă. Se pare că nu «orice om îi este frică» să se facă de râs“, a adăugat Pleşoianu.

Filmul primului congres fără Liviu Dragnea. Începutul erei Dăncilă: „Îmi pare rău de Dragnea, era un om extraordinar!“

Te-ar putea interesa şi:

Culise. Ponta şi Tăriceanu o forţează pe Dăncilă să-l accepte pe liderul ALDE candidat unic al stângii la prezidenţiale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite