ANALIZĂ Codul Fiscal, la un pas să fie adoptat. Cine a câştigat şi cine a pierdut la masa negocierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile de specialitate ale Senatului se reunesc luni dimineaţă pentru a lua în discuţie reexaminarea Codului Fiscal solicitată de preşedinte, după ce partidele parlamentare au ajuns la un acord tehnic asupra măsurilor incluse în proiect. Modificările aduse de Putere şi Opoziţie nu sunt însă unele substanţiale, iar coaliţia de guvernare are o scuză: preşedintele Klaus Iohannis nu a indicat articolele care ar trebui reexaminate.

Negocierile tehnice care i-au reunit la masa discuţiilor pe reprezentanţii PSD, în frunte cu ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, PNL, UNPR şi UDMR s-au încheiat cu un acord de principiu asupra principalelor modificări. Ministrul uneperist pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a fost primul politician care a ieşit ieri la rampă şi a anunţat rezultatele: TVA va fi redusă până la pragul de 20%, şi nu 19% cum se prefigura iniţial în proiect, iar eliminarea supraaccizei la carburanţi va fi amânată până la 1 ianuarie 2017. Mai mult, Nicolicea a profitat de ocazie şi a anunţat că vicepremierul Gabriel Oprea va propune inclusiv un pact politic referitor la Codul Fiscal, astfel încât UNPR a preluat, momentan, frâiele discuţiei. O tentativă în acest sens au avut cei de la UNPR încă de săptămâna trecută, când vicepremierul Gabriel Oprea a chemat toate partidele la negocieri, preluând, practic, apelul similar făcut de PNL.

Marginalizaţi, liberalii au renunţat la criticile aduse Guvernului şi s-au mulţumit cu trâmbiţarea unei victorii de conjunctură: în cele din urmă, partidele politice au ajuns la masa negocierilor. Conducerea PNL a fost, de altfel, evazivă de fiecare dată când a fost chestionată în legătură cu solicitările pe care cei doi negociatori ai liberalilor, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, le vor susţine în cursul discuţiilor.

La polus opus, PSD pare să fi avut un mandat clar, după ce premierul Victor Ponta a declarat că limita pentru reducerea TVA este procentul de 20%, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis nu a avut, până acum, nicio reacţie publică referitoare la noul Cod Fiscal.

Analistul politic Dan Ionescu susţine că, de fapt, niciun partid nu a triumfat în urma negocierilor.

„Mult zgomot pentru nimic. Pe scurt, cam aşa a arătat discuţia din jurul Codului Fiscal. Toată lumea şi-a încordat muşchii, şi-a făcut selfie în atitudine războinică, doar că la sfârşit au dat-o într-o concordie generală pentru că, nu-i aşa, nu ştim cât mai stăm la putere sau nu ştim când ajungem la putere. După anunţul victorios al premierului Ponta că a reuşit să redacteze cel mai liberal Cod Fiscal din istoria unei guvernări socialiste a venit anunţul catastrofal al preşedintelui Klaus Iohannis/BNR/PNL prin care se prevedea scufundarea ţării în criză financiară. La finalul discuţiilor am constatat că nici unii nu au suficient de multă dreptate ca să meargă până la capăt, cu excepţia lui Călin Popescu Tăriceanu aflat permanent într-o dispoziţie războinică şi dispus să scufunde ceva, orice. Aşa că suntem în faţa unui Cod Fiscal excepţional, din care nu înţelegem dacă scad sau nu taxele, dar o să fie bine dacă îi întrebi pe pesediştii cocoţaţi pe banii dosiţi la Guvern de Victor Ponta“, a arătat Dan Ionescu.

În ce priveşte tandemul Klaus Iohannis-PNL, analistul politic crede că atât liberalii, cât şi preşedintele au avut ceva de pierdut: pe de o parte, PNL a manifestat o opoziţie mult prea formală, iar pe de altă parte, preşedintele se va găsi în faţa unui document nu cu mult diferit de cel pe care l-a trimis spre reexaminare în Parlament.

„Liberalii se mulţumesc cu aceeaşi opoziţie formală, cam de operetă, prin care se împotrivesc până cedează. Cel mai rău mi se pare că iese, din nou, Klaus Iohannis, care a respins Codul pe motiv de catastrofă doar că să se vadă în faţa aceluiaşi Cod, în care ce-i drept TVA va fi de 20% şi nu de 19% cum era în varianta iniţială. Rămânem cu singura nedumerire legată de scandalul enorm din jurul respingerii sau adoptării Codului la finalul negocierilor: de ce s-au certat?“, întreabă, retoric, Dan Ionescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite