ANALIZĂ Cine a câştigat puterea în USR după Congres şi cum se împart taberele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan nu va putea impune decizii în partid
Nicuşor Dan nu va putea impune decizii în partid

Nicuşor Dan a câştigat detaşat funcţia de preşedinte al USR, însă, paradoxal, va fi un preşedinte spectator. În schimb, Cristian Ghinea a pierdut funcţia de vicepreşedinte, dar controlează jumătate din Biroul Politic al partidului, principalul for de decizie al USR. Clotilde Armand, reprezentanta curentului conservator, n-a ajuns vicepreşedinte şi are un singur susţinător în conducerea partidului. Iată cum se împarte conducerea USR, om cu om.

Miza Congresului USR n-a fost neapărat alegerea preşedintelui, căci Nicuşor Dan pornea din start ca mare favorit, în condiţiile în care cei trei contracandidaţi ai săi au intrat în cursă mai degrabă să demonstreze că există competiţie în partid. Adevărata luptă s-a dat pentru componenţa Biroului Politic – forul care va stabili toate deciziile politice ale USR. Pe scurt, problema s-a pus în felul următor: cine reuşeşte să-şi impună cei mai mulţi oameni în Biroul Politic, obţine, de fapt, puterea în partid. Votul pentru Biroul Politic a însemnat, pe fond, tranşarea disputei dintre Nicuşor Dan şi Cristian Ghinea, în primul rând, şi, în plan secund, rezolvarea conflictului dintre Nicuşor Dan şi Clotilde Armand. Cine a cîştigat?
“Adevărul” a consultat surse din cele trei tabere pentru a afla cum se grupează cei 20 de oameni care vor forma Biroul Politic al USR, oamenii care vor impune, practic, direcţia partidului. Concluzia este următoarea: Cristian Ghinea se bazează, cu certitudine, pe încă 9 oameni, foşti componenţi ai echipei tehnocrate, dar şi pe lideri importanţi ai USR din teritoriu.

“Remarc că toţi membrii Platformei România 100 (proiectul lansat de Dacian Cioloş -n.r.) care au candidat au fost aleşi în Biroul Naţional - nu mai puţin de 4. Cred că reflectă bine starea de spirit din partid. Au intrat apoi lideri din teritoriu de anvergură: Raluca Amariei (Sibiu), Dan Ivan (Maramureş), Elek Levente (Cluj), Radu Mihail (diaspora). Dar şi membri simpli cu potenţial imens, George Ţăranu de la USR Iaşi, de pildă. Cătălin Drulă, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Vlad Alexandrescu, Claudiu Năsui au reconfirmat anvergura si prestanţa şi vor fi în BN. A fi fost tehnocrat e apreciat de baza USR”, a scris Ghinea pe Facebook imediat după rezultatul votului, cu trimitere la faptul că USR şi Dacian Cioloş ar trebuie să aibă un proiect politic comun.

Aşadar, echipa Ghinea va avea 10 voturi, din cele 20 totale în Biroul Politic.În aceste condiţii, Ghinea nici nu a mai fost interesat de funcţia de vicepreşedinte, întrucât fusese ales oricum membru în Biroul Politic. De partea cealaltă, Nicuşor Dan se bazează doar pe şase oameni, proveniţi în primul rând din organizaţia Bucureşti, în timp ce Clotilde Armand va rămâne izolată în partid: are de partea sa un singur om, deputatul de Constanţa, Ion Stelian. Potrivit unor surse din USR, Constanţa este una dintre cele mai conservatoare organizaţii, fiind izvor de voturi pentru Clotilde Armand la Congresul de la Cluj.  Mai sunt doi oameni aleşi în conducerea partidului care nu sunt deocamdată în nicio tabără.

“Spaima” Cioloş se întoarce
Alegerea secretarului general al USR va fi primul test al majorităţii din Biroul Politic. Secretarul general urmează să fie propus de preşedintele Nicuşor Dan, însă pentru a fi validat are nevoie de o majoritate de două treimi. “Cristian Ghinea va strânge mult mai uşor o majoritate de două treimi, în condiţiile în care se bazează deja pe o majoritate simplă. Deci Nicuşor Dan va trebui să negocieze totul de acum încolo cu Cristian Ghinea”, a susţinut unul dintre liderii USR pentru “Adevărul”. În afară de alegerea secretarului general, Biroul Politic se va întâlni săptămânal, iar deciziile se vor lua cu majoritate simplă.

Surse din tabăra lui Nicuşor Dan au mai declarat pentru “Adevărul” că  liderul USR , în urma componenţei Biroului Politic, se teme din nou că partidul îl va cere pe Dacian Cioloş. “Să spunem că unul dintre membrii Biroul Politic, nu neapărat Cristi Ghinea, va propune să facem echipă cu cei din Platforma România 100. Se va supune la vot, iar Nicuşor Dan, cu cei 6 oameni fideli, nu se poate opune. Căci, în cazul intrării lui Cioloş în partid, vor vota pentru şi Clotilde, şi cei care sunt neutri”, au comentat sursele citate. 

Cum se împarte conducerea USR

Preşedinte : Nicuşor Dan

Vicepreşedinţi:


Nume                      Organizaţie              Tabără
Elek Levente            USR Cluj                   neutru
Vlad Alexandrescu  senator Bucureşti      Cristian Ghinea
Ion Stelian              deputat  Constanţa   Clotilde Armand
Dan Barna               deputat  Sibiu          Cristian Ghinea
Ionuţ Moşteanu      deputat Argeş            Cristian Ghinea
Cristian Seidler       deputat Bucureşti       Nicuşor Dan
Raluca Amariei        USR Sibiu                Cristian Ghinea

Membri
Cristian Ghinea         deputat Bucureşti           - 
Clotilde Armand        consilier sector 1           -
Cătălin Drulă             deputat Timiş            Cristian Ghinea
Cristian Ghica            senator Bucureşti      Nicuşor Dan
Florin Silviu Chereji    USR Cluj                  Nicuşor Dan
Cornel Zainea            deputat Ilfov              neutru
Claudiu Năsui            deputat Bucureşti       Nicuşor Dan
Radu Mihail               senator  Diaspora      Cristian Ghinea
Florina Presadă         senator Bucureşti       Nicuşor Dan
George Ţăranu          USR Iaşi                   Cristian Ghinea
Ion Voinea                USR Bucureşti           Cristian Ghinea
Alin Ionuţ  Arsu         c. local Bucureşti       Nicuşor Dan
Dan Ivan                   USR Maramureş       Cristian Ghinea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite