Ambasadoarea Israelului la Bucureşti: Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală este cel mai natural lucru posibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că deşi nu a existat nicio decizie finală în ceea ce priveşte mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, „există o dorinţă” care „speră că va deveni realitate”. Totodată, aceasta a mai adăugat că recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului „este cel mai natural lucru posibil”.

Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la Bucureşti a vorbit miercuri, într-un interviu pentru Agerpres, despre subiectul mutării ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalism. Aceasta a declarat că îi pare rău pentru clivajul creat între Guvern şi Preşedinţie şi a adăugat că speră ca lucrurile să se calmeze pe această temă.

„Îmi pare foarte rău, pentru că este vorba de o problemă legată de politica internă a României şi intenţia noastră nu a fost ca acest subiect să creeze atâta tulburare. Ne aşteptăm ca lucrurile să se calmeze. Repet, avem relaţii foarte bune între România şi Israel, celebrăm 70 de ani (de relaţii diplomatice - n.r.). Timp de 70 de ani au existat relaţii bune între România şi Israel. Nu a contat cine a fost în guvern, mereu am avut relaţii bune. Îmi pare rău că acest clivaj între preşedinte şi guvern s-a întâmplat din cauza noastră. Îmi pare rău şi sper că se vor linişti lucrurile”, a spus ambasadoarea Israelului.

Totodată, Tamar Samash a precizat că vizitele celor doi lideri PSD, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, în Israel vin şi în contextul în care „Guvernul din România este schimbat destul de des” iar întâlnirile între liderii statelor este una importantă. Aceasta a mai completat că deşi nu a existat nicio decizie finală legată de mutarea ambasadei, „există dorinţă” şi speră că aceasta va deveni realitate.

„În primul rând, decizia luată de premier şi de domnul Dragnea a fost să fie verificate posibilităţile, posibilităţile tehnice de a muta ambasada, aşa cum au făcut americanii şi de a decide dacă şi când să fie mutată ambasada. Nu a existat nicio decizie finală de a muta ambasada. Există o dorinţă în acest sens şi sperăm că va deveni realitate.

Discuţia ce a început aici în România nu a luat în considerare faptul că decizia nu este finală. Sperăm că decizia va fi una finală, dar reacţiile au fost puţin răscolitoare pentru că, de fapt, mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim şi recunoaşterea Ierusalimul drept capitala Israelului este cel mai natural lucru posibil. Timp de 70 de ani, alţii au decis pentru noi unde este capitala noastră şi unde să fie ambasadele lor. Nu există niciun loc în lume unde alţii decid pentru tine unde este capitala ţării tale, asta cu atât mai mult cu cât Ierusalimul nu a fost niciodată capitala niciunui alt stat”, a declarat ambasadoarea Israelului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite