Ambasada SUA, de acord cu criticile aduse în raportul MCV la adresa presei: „Mass-media preferă să fie un instrument la dispoziţia partidelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada SUA se arată de acord cu criticile aduse de raportul MCV la adresa presei  FOTO Shutterstock
Ambasada SUA se arată de acord cu criticile aduse de raportul MCV la adresa presei  FOTO Shutterstock

Raportul MCV, remis de Comisia Europeană, stârneşte recţii la nivel oficial. Ambasada SUA a a luat poziţie şi s-a declarat de acord cu punctele prevăzute în raport. Ambasada SUA atrage atenţia asupra punctului din raport care vizează independenţa presei şi avertizează că în lumina evenimentelor din vară în mass-media s-au constatat derapaje.

„Ambasada SUA la Bucureşti laudă raportul Comisiei Europene către Parlamentul European, parte a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Încurajăm guvernanţii români să aplice pe deplin recomandările Comisiei Europene (...) De asemenea, dorim să subliniem observaţiile din raport privind rolul mass-mediei, mai exact recomandarea de „revizuire a standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei. Mass-media româneşti preferă să fie un instrument la dispoziţia partidelor politice”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice, informează NewsIn.

Reacţia ambasadei SUA vine în urma raportului MCV remis de Comisia Europeană. La capitolul „Independenţa sistemului judiciar”, se precizează că, în timpul verii, „una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar”.

„Aceasta rămâne un motiv serios de preocupare. Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hărţuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituţii judiciare şi anticorupţie importante, inclusiv ameninţări cu un caracter personal împotriva judecătorilor şi a familiilor acestora şi campanii mediatice de hărţuire”, scrie în raportul MCV prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray.

În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra rolului mijloacelor de informare în masă. „Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii eficiente”, avertizează Executivul european.

Problema modului de informare în mass-media este reluată şi în cadrul recomandărilor.

„Revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii şi eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei”, recomandă CE.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite