Alina Mungiu-Pippidi: Trădări şi naţionalizări. Voi v-aţi pierdut minţile?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Un sistem politic în care adversarii se pot suspenda şi aresta unii pe alţii, unde ameninţarea cu suspendările şi cu puşcăria a devenit cotidiană, nu mai e o democraţie. Soluţia e exact ce lipseşte acum: mai mult dialog şi cooperare, nu mai multe ameninţări şi plîngeri şi insulte cu penali şi trădători. Sunteţi iresposabili de tot?

Mobilizare mare în România. Şi periculoasă, dat fiind că nici publicul, nici moderatorii TV nu ar putea defini ce e totalitarismul, sau autoritarismul, sau dictatura, pe care le evocă toată ziua, deşi simpla desfăşurare zgomotoasă a prostiei lor arată că trăiesc într-o democraţie fără cenzură, sau unde postacii pe Facebook ne îndeamnă să ieşim din casă wekendul ăsta sau o să rămânem cu un singur canal TV de ştiri- nu spuneţi a doua oară, că ne tentează! 

Dar, desigur, e meschin să dăm vina doar pe televiziuni care, dacă nu ar lua bani să pice Dragnea pe 28, nu ar mai avea din ce da salarii pe 29 (şi aşa o ţin de un an). Problema e că politicienii sunt iresponsabili. Azi, doar două exemple.

Înţelege cineva de ce se vorbeşte non-stop de pilonul doi? Probleme cu el nu sunt. Adevărat, nu a fost piaţa bursieră ce s-a sperat la crearea lui, dovadă că la ora asta ca să împrumuţi un guvern serios din Europa, Germania de exemplu, le dai tu lor ceva, nu invers, practic ca să îţi ţină ei banii în vremuri de risc, că asta trăim, vremuri de mare risc, deci nici vorbă să vezi mare dobîndă pe ei. Dar chiar şi aşa, banii de pensii s-au investit decent, sunt la adăpost acolo, deci singura discuţie despre lichidarea pilonului 2 – pe care o întreţin mai mulţi membri ai guvernului, mobilizînd la maxim sectorul privat şi pe cei care au contribuit la ea, care se tem pur şi simplu de o naţionalizare - are sens dacă vrem să nu mai plătim comision sectorului privat. Dar cît rost are asta, la costul instabilităţii şi nemulţumirii unor oameni care nu sunt consultaţi şi a întregului sector privat, care vede asta ca pe un precedent periculos? Voi aţi auzit dictonul ăla, care spune că dacă nu e stricată nu te băga s-o repari? Şi ce stil de guvernare e ăsta, cu Tăriceanu şi dna Vasilescu spunînd duminică că nici vorbă, sunt zvonuri, deşi celelate surse sunt şi ele destul de oficiale? Cui serveşte confuzia şi anxietatea creată, ce e asta, good cop, bad cop? Vedeţi că are un cost electoral, şi unul mare! Îmi vine în minte scena din Indiana Jones 2 cu vreo doi fachiri care îşi tot dansează săbiile ameninţătoare în faţa eroului nostru, pînă cînd, plictisit, îi împuşcă pe amîndoi. 

La concurenţă e Ludovic Orban, care mobilizează tabăra ailaltă. Săriţi, vor ăştia să schimbe guvernul fără alegeri, vine Colectiv 2, etc. Dl. Orban mai are şi candoarea să spună că a vorbit cu unii care l-au luminat să facă o plîngere penală contra dnei Dăncilă pentru înaltă trădare. Poate li se poate confisca pensia ălora, şi numai lor? Cîtă minte poate avea cineva să dea drumul la asemenea aberaţii, susţinute aşa de prost în presa securistă că ai impresia că dna Dăncilă trebuie condamnată pentru trădarea limbii române, că doar de asta e vorba la toate orele, nu înţeleg unii ce spune ea, îşi vine să crezi că atunci cînd nu era o femeie prim ministru şi erau ei pe acolo curgea claritatea de la palatul Victoria în cadenţa Clavecinului bine temperat. Trădătoarea! Bun e Codul ăsta penal neamendat de PSD, musai să adăugăm şi defăimarea, şi comunicarea de ştiri false, nu uitaţi analizele false, ca alea la care îmi făcea mie Ghiţă Funar plîngeri penale. Pe atuncea nu erau în Cod, dar se pot pune. Trădare, trădare, fără îndurare, sună cam ca în Ada Milea cînd atacă el oile. Mai e şi înaltă.

Ar fi de rîs, dacă nu pe articole din astea s-ar ţine la putere alde' Erdogan, Putin şi Maduro. Ai nişte adversari care te acuză că ai controlul justiţiei? Imediat fă o plîngere absurdă ca asta, ca să le dai dreptate. Spun ei că nu mai ai şanse nici teoretic să cîştigi alegerile? Deci nu-ţi rămîne decît să le anulezi, suspendîndu-ţi adversarii. Era atît de groasă asta, crează un precedent aşa de periculos, că odată se întoarce Rodica Stănoiu la putere, dat fiind că tot o promovează canalul rezistent Realitatea, nu e ea simbolul independenţei justiţiei (la aşa rezistenţi, aşa model) şi să vedeţi atunci inculpări din astea. Să nu îşi închipuie cineva că odată ce apare obiceiul să îţi inculpi adversarii pentru trădare naţională el nu va fi continuat cu brio. Tot ce e rău prinde rădăcini. În plus, va fi un fîs. Vă aduceţi aminte cînd nişte politicieni, aflînd că facem noi Coaliţia pentru un parlament curat, s-au grăbit să iasă ei cu nişte liste de ”dalmaţieni”? Bineînţeles, fiind de la ei, efectul a fost zero, sursa nu era credibilă, în plus listele nu erau obiective, etc, dar atîţia l-au dat în judecată pe Teodor Stolojan că l-au convins să nu mai candideze la prezidenţiale. Plîngerea de la şeful opoziţiei e o minge atît de stîngaci ridicată la fileu, că pînă şi trupa fostului meu şofer, o microsocietate civilă anexată Cotroceniului, nu a vrut să se bage. Bine că s-a băgat Ludovic Orban, asta e ca şi cum te-ai semna pe armă înainte să te lămureşti dacă poţi să faci şi crima. 

Chiar crede cineva că oricît de prost ar guverna PSD, ca în exemplul cu pensiile, e justificat aşa ceva? Un sistem politic în care adversarii se pot suspenda şi aresta unii pe alţii, unde ameninţarea cu suspendările şi cu puşcăria a devenit cotidiană, nu mai e o democraţie. Sigur că a fost o prostie bîlbîiala cu Ierusalimul, mai ales că la anul avem preşedinţie europeană şi trebuie să fim coordonaţi între noi. Dar soluţia e exact ce lipseşte acum, mai mult dialog şi cooperare, nu mai multe ameninţări şi plîngeri şi insulte cu penali şi trădători. Sunteţi iresposabili de tot? Sub ochii noştri, Occidentul se face pulbere, Merkel şi Macron, după ce nu s-au putut înţelege cu Trump, au ajuns la Putin. Dnul Dragnea a dat un interviu în străinătate în care a spus că nu vrem o Europă cu două viteze. Nicio grijă: nu mai e nici o viteză deja, iar în zilele cînd sărbătorim totuşi că ne-am dublat venitul din anul cînd am fost invitaţi să aderăm şi pînă azi să ne gîndim că tot acest context favorabil, care ne-a permis să fim iresponsabili practic fără niciun cost, şi-a trăit zilele. Fără viziune şi solidaritate naţională, în anii care urmează o să pierdem pentru copiii noştri şi ce am cîştigat cu destulă trudă. 

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite