Alina Gorghiu: „Îmi e ciudă că Cioloş nu a răspuns în timp util PNL. Ar fi un cadou frumos de 8 Martie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean
FOTO David Muntean

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni că îi este ”ciudă” că premierul Dacian Cioloş nu a dat un răspuns mai rapid plângerii prealabile depuse de PNL pe tema alegerii primarilor în două tururi şi a spus că premierul i-ar face ”un cadou frumos” de 8 Martie, dacă ar trimite răspunsul.

”Eu am convingerea că va veni răspunsul foarte rapid. Din termenul de 30 de zile la îndemână, îmi e ciudă să vă răspund că aproape că nu a profitat să facă un gest firesc, să răspundă în timp util, pentru a lăsa Partidul Naţional Liberal să îşi caute dreptatea la Curtea Constituţională, însă, încă mai are o săptămână la dispoziţie să dea acest răspuns. Ar fi un cadou frumos pe care mi l-ar face de 8 Martie, dacă ar veni acest răspuns, pentru că aş putea, în sfârşit, să înaintez sesizarea la instanţa de contencios, să intrăm pe făgaşul normal”, a declarat Alina Gorghiu, la Realitatea Tv.

PNL a depus o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului prin care înştiinţează că va ataca Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale. Potrivit legii contenciosului administrativ, Guvernul are la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde plângerii prealabile a PNL. Răspunsul este necesar pentru ca liberalii să se poată adresa instanţei.

În cazul legilor în vigoare Curtea Constituţională poate fi sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate doar de către instanţa de judecată sau de arbitraj comercial în faţa căreia s-a invocat excepţia sau direct, de Avocatul Poporului.

Negocierile cu UNPR, excluse

Copreşedintele PNL a mai declarat, tot luni, că nu va merge la UNPR să negocieze sprijin pentru legea alegerilor în două tururi de scrutin şi a adăugat că nu crede în declaraţiile lui Neculai Onţanu privind susţinerea legii.

Ea a precizat însă că toţi parlamentarii sunt bineveniţi să susţină iniţiativa PNL, dacă între timp s-au răzgândit.

”Eu nu am să negociez cu nimeni voturile pentru legea privitoare la cele două tururi de scrutin. Principial, mă aştept ca oamenii de bună-credinţă şi oamenii care chiar înţeleg că legitimitatea unui primar stă într-o majoritate de 50% plus 1, care se poate realiza în al doilea tur de scrutin, oamenii aceştia sunt oricând bineveniţi oricând să susţină iniţiativa PNL. De altfel, nu-i târziu”, a declarat Alina Gorghiu, la Realitatea TV.

Copreşedintele PNL a spus că nu crede în declaraţiile lui Neculai Onţanu, care spunea că UNPR ar putea sprijini legea alegerilor în două tururi pentru primari.

"Cu o majoritate în Senat, creată, creionată, pentru votarea acestui proiect, putem să-l transmitem, mâine, pe ordinea de zi a plenului şi a doua zi este la Camera Deputaţilor, cameră decizională. În acest moment, aşa cum ştiţi, nu există această majoritate. Nu cred în declaraţii aruncate, aşa, ca să-şi facă negocierea unii, alţii mai serios, dar dacă se răzgândeşte un partid sau altul şi vrea să voteze legea, sunt bineveniţi să dea o mână de ajutor pentru acest lucru", a mai spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai spus că UNPR a rămas ”cu buza umflată”, în urma alianţei cu PSD, iar în acest moment încearcă o repoziţionare politică.

”Mi-ar plăcea să văd că schimbarea asta nu e doar de faţadă la UNPR, mi-ar plăcea să văd că oameni care nu sunt atinşi de niciun compromis făcut anterior, de niciun bagaj politic îşi asumă conducerea acestui partid, dacă vor să aibă vreo şansă, UNPR-ul, în procesul de recredibilizare”, a adăugat copreşedintele PNL.

„Predoiu a avut o opinie personală când a vorbit despre o alianţă cu partidul lui Băsescu”

Gorghiu a precizat şi că liberalii nu vor face nicio alianţă electorală cu partidul lui Traian Băsescu sau cu M10 pentru Capitală şi a ţinut să precizeze că declaraţiile lui Cătălin Predoiu au fost opinii personale, care nu angajează partidul.

”Cătălin Predoiu a prezentat o realitate cât se poate de evidentă pentru toată lumea. Electoratul de dreapta este împărţit în foarte multe opţiuni. Faptul că o opţiune proeminentă este PNL, însă nu neg că avem nevoie de fiecare vot care poate fi direcţionat la un moment sau altul către alţi candidaţi. Fiecare partid are dreptul să îşi susţină candidatul, dar se poate gândi că votul ăla se duce în defavoarea dreptei. Dacă vă referiţi la declaraţia lui Cătălin Predoiu cu posibile alianţe cu M10, cu Traian Băsescu, am văzut că suscită interesul opiniei publice şi vreau să fiu foarte directă şi să vă spun că PNL are o decizie în forurile de conducere, nu face niciun fel de alianţă pre-electorală, nii post-electorală nici cu Traian Băsescu, nici cu M10”, a declarat Alina Gorghiu, la Realitatea TV.

Copreşedintele PNL a spus că Predoiu a avut o ”opinie personală”, atunci când l-a nominalizat pe Traian Băsescu printre potenţialii aliaţi ai PNL.

”Aş vrea chiar să spulber varianta unei alianţe la primăria Capitalei cu Traian Băsescu (...) dânsul (Cătălin Predoiu n.r.) a lansat un apel către electoratul acestor partide. A fost o opinie personală. Decizia partidului este foarte limpede din acest punct de vedere”, a mai precizat Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite