Alegeri prezidenţiale 2014. Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii sunt chemaţi duminică să-şi aleagă preşedintele FOTO Arhiva Adevărul
Românii sunt chemaţi duminică să-şi aleagă preşedintele FOTO Arhiva Adevărul

Românii sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie, să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. „Adevărul“ vă prezintă un scurt ghid informativ cu privire la ziua votului.

  • Urnele se deschid, duminică, la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00.
  • Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
  • Votul se exprimă în baza cărţii de identitate. Alegătorii îşi pot reînnoi cărţile de identitate şi în ziua votului. Programul de lucru cu publicul va fi între orele 8.00 şi 16.00, iar duminică între intervalul orar 8.00- 21.00. Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei şi se achită la sediile CEC Bank.
  • Cetăţenii români, care în ziua votării se vor afla în străinătate, atât în statele UE, cât şi non-UE, vor putea vota şi pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate electronice, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate, potrivit unei decizii, recente, a Biroului Electoral Central.
  •  Cetăţenii români care votează în străinătate sau cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România ăşi pot exercita votul şi cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie.
  • Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă. Cererea, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanae respectivă este, într-adevăr, netransportabilă, se depune la secţia de votare, cu 24 ore înainte de deschiderea urnelor de vot.
  • În ziua votării, între orele 7.00 -21.00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în jurul secţiilor de votare.
  • Campania electorală se încheie, sâmbătă dimineaţa, la ora 7.00, iar în cele 24 de ore până la deschidere urnelor de vot, legea le interzice candidaţilor orice atac electoral.

Pe aceeaşi temă:

Borne de campanie: Ponta-spion şi Klaus-ghinion

Alegeri prezidenţiale 2014. Iohannis spune că părinţii săi locuiesc,în Germania, cu chirie: Ponta să-i lase în pace

Alegeri prezidenţiale 2014. Ponta: Marţi voi face o listă de propuneri de prim-miniştii. Minim unul, maxim trei


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite