Alegeri prezidenţiale 2014. Sondaj: Cât de interesaţi sunt românii de alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării INSCOP Research, doar un respondent din doi e interesat şi foarte interesat de dezbaterile pentru alegerile prezidenţiale, programate în luna noiembrie.

Numai 17,6% din români se declară foarte interesaţi de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi 35,2% interesaţi (52,8% interesaţi şi foarte interesaţi), arată sondajul efectuat de INSCOP Research în perioada 2-8 octombrie 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.095 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 

46,1% din respondenţi se consideră puţin sau deloc interesaţi de dezbaterile electorale. Cifrele sunt relativ apropiate de cele care măsurau interesul pentru participarea la alegeri.  

Majoritatea românilor ştiu cum pun ştampila

 

Sondajul INSCOP Research relevă că 70,9% din români afirmă că ştiu sigur cu cine vor vota la prezidenţiale (răspunsurile le includ însă şi pe cele oferite de respondenţi care nu vor vota, chiar dacă au o opinie formată în legătură cu o posibilă opţiune).  

55% din cei chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia că “subiectele dezbătute în campania electorală au legătură cu problemele care mă interesează în mod direct“. Constatarea include probabil un mecanism de răspunsuri conformiste, mai ales dacă o corelăm cu comentariile negative cu privire la calitatea campaniei electorale şi cu faptul că, din punct de vedere al campaniei mediatice, dezbaterea electorală abundă mai degrabă în mesaje legate de profilurile candidaţilor decât de proiecte.

46,5% din respondenţi consideră că au cunoştinţă despre programele principalilor candidaţi. Restul de 53,5% declară fie că nu cunosc, fie nu răspund.

Public parţial tolerant cu calitatea campaniei

36,5% din români sunt de acord cu ideea că subiectele dezbătute în campanie nu au legătură cu problemele ţării, la care se adaugă 17,2% care nu răspund, în timp ce 46,4% nu sunt de acord cu această idee. 

Corelat cu cifrele de mai sus, reiese că publicul este parţial tolerant cu calitatea campaniei electorale. 28% din români sunt de acord că şi-ar putea schimba opţiunea de vot ca urmare a acestei campanii electorale (cifra include probabil şi răspunsuri date de nehotărâţi, care ar putea decide să voteze ca urmare a campaniei). 

Cele mai notorii candidaturi

La indicatorul care vizează notorietatea candidaturilor pentru Cotroceni, cel mai bun grad de cunoaştere îl au primii clasaţi în preferinţele electoratului: Victor Ponta (97,1% din români ştiu că el candidează), Klaus Iohannis (95,3% din respondenţi sunt la curent că şi-a depus candidatura), dar şi Elena Udrea (foarte mediatizată inclusiv de cei care nu îi agreează candidatura) – 95,2%.

91,6% ştiu despre candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu şi 88% – despre cea a Monicăi Macovei.

Se mai bucură de un grad mare de cunoaştere înscrierile în cursa electorală ale lui Dan Diaconescu (82,2%), Corneliu Vadim Tudor (78,7%) şi Teodor Meleşcanu (78,6%). Candiatura lui Kelemen Hunor are o notorietate de 63,1%, iar cea a lui Gheorghe Funar – de 47,4%.

Mai puţin cunoscute sunt demersurile electorale ale lui William Brânză (36,5%), Szilagyi Zsolt (31,5%), Constantin Rotaru (23,3%) şi Mirel Amariţei (23,2%).

afise
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite