SONDAJ Cine joacă finala la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta conduce în topul preferinţelor alegătorilor, urmat de Iohannis
Ponta conduce în topul preferinţelor alegătorilor, urmat de Iohannis

Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“ după prima săptămână de campanie electorală, cu toţi candidaţii înscrişi deja în cursa electorală, arată cea mai fidelă „fotografie” a alegerilor prezidenţiale 2014.

Indicatorul care măsoară prezenţa la vot sugerează că bazinul celor care declară că vor veni la urne în mod sigur creşte. Comparativ cu iulie (48,6%) şi septembrie (55,7%), la măsurătoarea de la începutul lunii octombrie, 59% declară că se vor prezenta în mod sigur la vot.

14,1% spun că probabil vor veni la vot (14,7% în septembrie şi 17,3% în iulie), 1,8% declară că probabil nu vor veni la vot (3,8% în septembrie şi 7,9% în iulie), iar 5,4% spun că sigur nu vor veni la vot (6,3% în septembrie şi 6,4% în iulie).

17,4% spun că încă nu sunt hotărâţi dacă vor vota (16% în septembrie şi 15,9% în iulie), în timp ce 2,3% nu ştiu sau nu răspund (2,6% în septembrie şi 3,8% în iulie).

Datele reprezintă prima estimare a intenţiei de vot realizată în condiţii de campanie electorală, cu măsurarea candidaţilor care se vor regăsi efectiv pe buletinele de vot.

Victor Ponta conduce în topul intenţiei de vot a celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la urne  în turul 1 (59% din totalul populaţiei).  40,6% declară că ar vota cu Victor Ponta în turul 1, cu peste 10 procente peste următorul clasat, Klaus Iohannis care ar fi votat de 30,1% din alegători. Cei doi cumulează împreună puţin peste 70% din voturi, fiind finaliştii cerţi ai alegerilor prezidenţiale.

Pe locul 3 se clasează Elena Udrea cu 6,7%, urmată foarte aproape de Călin Popescu Tăriceanu cu 6,2%. Locul 5 este împărţit de Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei, ambii cu 4,6%. Kelemen Hunor ar obţine 2,5% din persoanele care au indicat o intenţie sigură de a vota, fiind urmat de Dan Diaconescu (2%) şi Corneliu Vadim Tudor (1,7%). Ceilalţi candidaţi (Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brânză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei) incluşi în lista de opţiuni nu adună împreună decât 1%, fiind afectaţi şi de lipsa de notorietate a candidaturii lor, firească la începutul campaniei electorale.

Aproximativ două treimi (65,8%) dintre votanţii altor candidaţi decât finaliştii Victor Ponta şi Klaus Iohannis declară că ar veni la vot în turul al doilea al alegerilor. 16% spun ferm că nu vor veni la vot în cazul în care candidatul preferat nu se califică în turul 2, iar 18,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, formulă de răspuns care camuflează mai degrabă refuzul unei acţiuni sociale aşa cum este şi exerciţiul votului. 

În ceea ce priveşte intenţia de vot în turul 2, conform opţiunilor din acest moment, Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale cu 53,5% din voturi, faţă de Klaus Iohannis care ar obţine 46,5%.  Raportarea datelor se face la un eşantion de 74,5% din populaţie care a indicat o opţiune. 

image

Citeşte şi: 

VIDEO Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001. Meleşcanu l-a protejat

Lista categoriilor de informaţii secrete din SIE, postată de Turcescu imediat după dezvăluirile lui Băsescu

Cum a reacţionat Robert Turcescu, după ce a aflat că nu va fi pus sub acuzare pentru deconspirare

De ce tac autorităţile în cazul Turcescu?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite