ALDE, la un pas de scindare. Cum plănuieşte tabăra pro-PSD să-l anihileze definitiv pe Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Parlamentarii ALDE care au acceptat funcţii de la PSD vor contesta în instanţă excluderea din partid, astfel încât să amâne momentul plecării. Scopul? Puciştii încearcă să împingă ALDE într-o alianţă cu PSD pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, fără Călin Popescu Tăriceanu, susţin surse politice pentru Adevărul. Luni vor cere Congres. În paralel, Tăriceanu i-a convocat pe locotenenţii săi mâine la o discuţie informală

Conducerea ALDE (Delegaţia Permanentă) se va reuni luni pentru a consfinţi excluderea din partid a parlamentarilor care au acceptat funcţii de la PSD: Teodor Meleşcanu, Gaţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă. „Aţiunea de igienizare din punct de vedere moral trebuia făcută“, a spus liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, la Antena 3.

Alexandru Băişanu, propus ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, dar refuzat de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat că va contesta la tribunal excluderea din partid. Potrivit unor surse politice, gestul lui Băişanu va fi repetat şi de ceilalţi mebri ALDE daţi afară din partid. „Decizia de excludere a mea din ALDE  este ilegala şi ea, de fapt, nu există. Mi-a rămas o singură modalitate: de a-mi căuta dreptatea in Justitie si o voi face“, a spus şi Teodor Meleşcanu.

De ce ţin cu dinţii să rămână în ALDE? Sursele citate susţin că există mai mulţi parlamentari şi primari ALDE care cer insistent continuarea alianţei cu PSD, cu scopul de a obţine locuri eligibile la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Fără tracţiunea PSD, ALDE e în pericol să repede episodul de la europarlamentare, când nu a reuşit să teacă pragul electoral. 

„Eu nu am trădat. Proiectul ALDE a fost trădat“

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu le-a promis apropiaţilor că vor merge în alianţă cu ProRomânia, deci au locuri garantate în Parlament. Numai că liderii ALDE se tem că Victor Ponta va refuza alianţa cu ALDE, partid aflat în destructurare: ALDe nu mai are grup la Senat, mai mulţi deputaţi negociază cu PSD, iar primarii discută atât cu PNL, cât şi cu PSD, în condiţiile în care mai sunt doar 9 luni până la locale.

Luni, în şedinţa Delegaţiei Permanente, aleşii ALDE care susţin alianţa cu PSD vor cere organizarea grabnică a unui Congres. „Vedem dacă partidul vrea într-adevăr sau nu vrea la guvernare. Vedem dacă într-adevăr vrea să facă alianţă cu PSD“, a spus Alexandru Băişanu, deşi în urmă cu două săptămâni liderii ALDE au decis, într-o proporţie covârşitoare, să divorţeze de PSD. Printre cei care au votat ieşirea de la guvernare au fost Graţiela Gavrilescu şi Alexandru Băişanu, care, după două săptămâni de Opoziţie, s-au întors lângă PSD. „Eu nu am trădat. Proiectul ALDE a fost trădat“, a explicat Graţiela Gavrilescu decizia de a se suci.

Practic, la Congres, s-ar înfrunta două tabere: cei care vor să rămână în continuare alături de PSD, inclusiv într-o alianţă pentru anul viitor, şi cei care vor ca partidul să meargă alături de Victor Ponta, opţiunea susţinută de Călin Popescu Tăriceanu,Varujan Vosganian şi Daniel Chiţoiu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că refuză remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă şi îi transmite să meargă urgent în Parlament pentru validare. „Doamna premier se teme de un vot în Parlament şi încearcă să tragă de timp. PSD se agaţă de putere într-un mod jalnic”, a adăugat şeful Statului. Premierul refuză deocamdată votul Parlamentului pentru că PSD nu mai are majoritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite