Alba-neagra cu salariile. Brutul creşte, netul scade. Afară bate vânt de iarnă...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aţi observat, guvernarea se fereşte ca dracu de tămâie să vorbească de venituri, de net, de cât rămâne în buzunarul salariatului în ziua de plată. Vorbeşte doar de salarii, adică de brut. Toţi cei care s-au prins de şmecherie, de la liderii sindicali la preşedintele Iohannis, sunt consideraţi proşti, nu ştiu matematică (dixit Olguţa Vasilescu).

Cine minte, cine spune adevărul?

Cu alte cuvinte, lideri sindicali importanţi, precum Bogdan Hossu, care de 20 de ani stau cu pixul în mână şi calculează salarii, brute, nete, preşedintele Iohannis, care are o armată de consilieri în spate, economişti, jurişti, contabili, nu ştiu ce vorbesc. Doar Olguţa, Tudose şi Dragnea înţeleg matematica salariilor! N-au aflat un lucru: cea mai mare dovadă de prostie este să-i crezi proşti pe alţii.

Mărul discordiei îl reprezintă transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Dl Bogdan Hossu explică foarte bine ce se întâmplă cu salariile.

Salariul nu se taie, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, discutăm de un salariu brut. Problema este că prin transfer am acelaşi salariu brut, numai că fiscalitatea mea, ca lucrător, creşte. E adevărat că scade impozitul pe venit, de la 16% la 10%, dar în acelaşi timp taxele sociale pe care le suport ca lucrător cresc de la 16,5% la 35%. Din acest punct de vedere e o creştere de fiscalitate, care se va reflecta nu în valoarea salariului brut, ci în valoarea salariului net cu care voi pleca acasă. Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte, Guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii legate de acest lucru, dar discutăm de 3 milioane, nu de salariaţii care sunt astăzi la salariul minim pe economie, care vor vedea o creştere de 97 de lei pe net, nu discutăm de sectorul bugetar, care are prevăzută o creştere de 25%, ceea ce înseamnă pe net o creştere de circa 4%, ci discutăm de restul lucrătorilor din România care vor fi afectaţi.

Preşedintele Iohannis, împreună cu echipa de experţi de la Cotroceni, au făcut  calcule şi le-a dat că la salariul mediu pe economie creşterea netului va fi de... 3 lei. Şi asta în sectorul bugetar, în cel privat, Dumnezeu cu mila!

Olguţa Vasilescu a scăpat şi dânsa porumbelul când a declarat:

În ceea ce priveşte această salarizare, de la 1 ianuarie vor creşte toate salariile pe brut cu 25%. Vorbim despre brut. Pe net (salariaţii din educaţie - n.n.) vor avea o creştere de 4% de la 1 ianuarie.”

Cum vor fi afectaţi salariaţii din privat?

Marea problemă rămâne salarizarea din privat. Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat îi lasă pe patroni cu bani mai mulţi în buzunar,  dar nu există nicio garanţie că vor mări brutul salariaţilor, pentru ca acestora să nu le scadă netul. Cum profitul este Dumnezeul patronilor, sunt convins că aceştia vor profita de ocazie să-l umfle. Nici declaraţiile asociaţiilor oamenilor de afaceri nu pot garanta nimic. Patronii nu sunt obligaţi de nimeni şi de nimic să se conformeze acestor declaraţii. Iniţial a fost în discuţie o lege care să-i oblige pe patroni să crească brutul salariatior, până şi-au dat seama că nu este permisă de Tratatele semnate în cadrul UE. Astfel încât, până la urmă tot salariaţii vor rămâne cu buzele umflate! Şi cu mai puţini bani în buzunar.

Cine pierde, cine câştigă din toată această tevatură?

Statul speră că vor veni la buget mai mulţi bani, pentru că patronii nu mai trebuie să plătească din buzunar contribuţiile, ci doar să le „stopeze la sursă” din salariile angajaţilor. Cu alte cuvinte, vor renunţa la „şmecheriile” contabile care le permiteau să nu  plătească contribuţiile. Să vedem dacă socoteala de acasă se potriveşte cu aceea din târg.

Foamea de bani la buget a devenit acută, dacă însuşi Dragnea declară: „cei care pot munci, să nu mai beneficieze de ajutoare sociale”. Tocmai a pierdut 3 milioane de votanţi cu această declaraţie!

Şi Tăriceanu şi Chiţoiu, de la ALDE, declară că trebuie limitate cheltuielile instituţiilor de stat. Daniel Chiţoiu, secretarul general al ALDE, a declarat  că instituţiile publice au un număr supradimensionat de angajaţi. El a precizat şi că există spaţiu pentru efectuarea unor reduceri de personal. Până aici merge disperarea guvernanţilor!

Salariaţii ar câştiga (ipotetic) la viitoarea pensie, vor beneficia de servicii de sănătate mai bune, pentru că plata contribuţiilor este mai sigură şi mai consistentă.

Guvernarea şi-a distrus credibilitatea

După pretenţia că doar ei ştiu matematica salariilor, actualii guvernanţi şi-au pus toată ţara în cap. Sindicatele ameninţă cu grevă generală, acuză miniştrii că mint cu neruşinare (Bogdan Hossu: „Doamna ministru denotă o lipsă de cunoştinţe minimale legate de legislaţia muncii şi mai şi minte cu tupeu. Menţin aceeaşi idee că, în sectorul economic, angajaţii vor pierde, pe net, mai mult de 16%. La acel consiliu despre care vorbeşte doamna ministru, niciun reprezentant al patronatelor nu a declarat că nu vor scădea salariile pe net”.)

Până la urmă, simpatia politică trece prin burtă şi prin buzunar. Când, după 1 ianuarie, salariaţii, inclusiv votanţii actualei coaliţii, vor număra banii rămaşi în buzunar, după plata contribuţiilor, a facturilor, pentru a asigura hrana familiei în condiţiile în care şi preţurile o iau razna, nu-i văd bine pe actualii guvernanţi. Majoritatea cetăţenilor nu sunt interesaţi de „statul paralel”, perpendicular, sau alte forme de bătălie politică. Sunt interesaţi de ce bani au în buzunar să cumpere mâncare la copii.

Totul a pornit de la câteva minţi înfierbântate, fără expertiză economică, financiară, care şi-au propus să câştige alegerile minţind alegătorii cu neruşinare. Acum plătesc factura.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite