AID: Partenerii euro-atlantici sunt îngrijoraţi cu privire la atacurile dintre actorii politici şi conducători ai statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) atrage atenţia asupra faptului că acuzaţiile reciproce dintre principalii oameni de stat conduc către o slăbire a capacităţii de negociere şi relaţionare a statului român cu partenerii lui europeni şi internaţionali.

„Facem precizarea că, în decursul lunii mai a.c., România a fost vizitată de Joseph Biden, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, principalul partener strategic al ţării noastre. Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii a atras atenţia, în discursul public susţinut în cadrul acestei vizite oficiale, asupra câtorva elemente cheie: corupţia şi efectele acesteia asupra instituţiilor statului, atacurile repetate la adresa acestora şi la statul de drept şi, nu în ultimul rând, importanţa societăţii civile în asigurarea unui cadru democratic şi funcţional pentru un stat de drept“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei îşi exprimă regretul cu privire la atacurile politice din ultima perioadă dintre principalii actori politici, pe fondul campaniei electorale, atacuri ce afectează grav interesele României în relaţia cu partenerii euro-atlantici.

„De asemenea, ca principal partener din societatea civilă al mediului diplomatic acreditat la Bucureşti, ne exprimăm îngrijorarea, de altfel transmisă şi de către reprezentanţi ai mediului diplomatic (parteneri euro-atlantici) în cadrul unor discuţii recente, cu privire la atacurile dintre principalii actori politici şi conducători ai statului, care depăşesc cu mult cadrul de campanie electorală, şi considerăm cu atât mai regretabile atacurile de natură politică şi mediatică, la adresa instituţiilor din justiţie (instanţe, parchet, poliţie, alte instituţii cu responsabilităţi în susţinerea valorilor statului de drept şi ale democraţiei)“, se mai arată în sursa citată.

AID atrage atenţia asupra faptului că relaţiile României cu partenerii europeni pot fi afectate ca urmare a conflictelor de pe scena politică. „În încheiere, ne exprimăm speranţa că acest semnal de alarmă va fi receptat de către toţi actorii publici, având în vedere atât contextul geopolitic regional extrem de sensibil în care se află România, cât şi importanţa relaţiilor dintre ţara noastră şi statele membre UE în contextul negocierilor privind noua conducere a Comisiei Europene şi a Parlamentului European“, mai precizează AID.

Parlamentul a votat, miercuri, cu 344 voturi din 575 declaraţia iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu, în care i se cere demisia lui Traian  Băsescu. 17 parlamentari, majoritatea de la UDMR, s-au abţinut de la vot. Niciun ales nu a votat împotrivă, iar PMP şi PDL nu au participat la şedinţă.

Citeşte şi:

Parlamentul a adoptat declaraţia prin care cere demisia lui Băsescu. UDMR s-a abţinut. Ponta: Astăzi a existat USL

Deputaţii şi senatorii au adoptat, cu 344 de voturi „pentru“, 17 „abţineri“ şi niciun vot împotrivă, proiectul de declaraţie prin care se cere demisia efectivă a preşedintelui Traian Băsescu, în urma scandalului izbucnit între fratele său şi Bercea Mondial. Declaraţia a fost citită de senatorul PSD Gabriela Firea, aflată în proces cu preşedintele.

Ponta, despre scandalul Băsescu-Bercea Mondial: Maior a spus foarte clar că nu a informat Guvernul meu

Victor Ponta a declarat, marţi, la întoarcerea din Israel că îl va propune pe Ioan Rus în locul lui Dan Şova în fruntea ministerului Transporturilor. Ponta a mai vorbit despre sesizarea făcută la CCR privind reprezentarea României la Consiliul European şi a comentat declaraţia şefului SRI, George Maior, privind informarea şefului statului cu privire la scandalul dintre fratele acestuia şi Sandu Anghel, alias Bercea Mondial.

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite