VIDEO Ponta, la Adevărul Live: Voi candida la Preşedinţie. Crin Antonescu ar fi fost cel mai dificil adversar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, în studioul Adevarul Live
Premierul Victor Ponta, în studioul Adevarul Live

Premierul Victor Ponta a anunţat oficial că va candida la alegerile prezidenţiale în emisiunea Adevărul Live. Şeful PSD s-ar fi temut de o competiţie electorală cu Crin Antonescu, însă decizia PNL de a-l desemna pe Klaus Iohannis prezidenţiabil „i-a luat o piatră de pe inimă“.   Premierul a susţinut că baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, nu a fost în biroul său pentru a face trafic de influenţă. „Au fost alţii“, a mai spus Ponta.

Adevărul: Aţi avut aceeaşi poziţie cu preşedintele Traian Băsescu pe subiectul accidentului aviatic din Ucraina.

Ponta: Nu ne-am coordonat, dar este o realitate şi aceasta este poziţia statului român.  Acum, legat de ce se întâmplă în Ucraina, din punct de vedere al Guvernului, evident că se va afla cine a tras acea rachetă. E foarte posibil să fi fost o eroare. Deci strict despre acest caz, oricum e o tragedie care, însă, reliefează altceva: separatiştii din regiunea de la graniţa de Est a Ucrainei sunt, în mod evident, sprijiniţi militar şi logistic de Federaţia Rusă.  Evident că au fost oferite de Federaţia Rusă şi responsabilitatea politică şi morală a Rusiei e un lucru evident pentru toată comunitatea internaţională. De la un eveniment tragic cred că s-a pus lupa pe o realitate care există acolo şi o evidenţă. E vorba de responsabilitatea unui stat.

În momentul în care va exista o concluzie clară o vom prezenta în CSAT. Poziţia politică a României este coerentă, faptul că responsabilitatea Federaţiei Ruse e clară, că noi ne dorim ca Ucraina, dar şi Moldova să poată să meargă fără alte presiuni, pe drumul proeuropean şi că există necesitatea evidentă a unor reacţii coordonate şi eficiente ale UE. Aici vorbim de multe alte victime care nu sunt la fel de mediatizate, dar vorbim şi de alte tipuri de presiuni. Am discutat cu premierul Leancă zilele acestea: Moldova, brusc, s-a trezit cu piaţa Rusiei închisă pentru fructe. Ce trebuie să facă UE? S-a închis uşa dinspre est, să o închidem pe cea dinspre vest. Deci sunt o mulţime de lucruri care ţin de partea de sprijin, dar este o reacţiei a Rusiei împotriva parcursului european al Moldovei. 

Adevărul: Şi UE ce spune, e dispusă să deschidă piaţa?

Ponta: În acest subiect concret, al fructelor, da, am înţeles că şi aici comisarul Cioloş a avut un rol pozitiv - toate procedurile de intrare în vigoare a Acordului de Asociere s-au devansat. Sunt lucruri mai mici şi mai puţin spectaculoase decât tragediile aviatice, dar toate creionează o poziţie clară a României. Cu ce nu sunt de acord? La un moment dat, nişte accente sunt prea stridente.

Adevărul: Vă referiţi la ce a spus domnul preşedinte?

Ponta: Eu vreau să spun următorul lucru: România poate să fie cu un pas înainte ca poziţie, dar dacă o luăm cu zece paşi înainte, devenim ridicoli.

Adevărul: Consideraţi că acea  declaraţie de presă a fost foarte dură la adresa Rusiei?

Ponta:  La adresa partenerilor europeni, declaraţia preşedintelui a fost inutilă şi, cred, pentru uz intern. Spre deosebire de mine, Băsescu are avantajul că poate fi virulent şi la Bruxelles, când merge la Consiliul European. Ştie şi el că o poziţie europeană nu e simplu de creionat. Când Franţa are contracte de miliarde euro pentru echipament militar, din care una din nave ar urma să vină chiar în Marea Neagră, ne interesează subiectul. O navă Mistral în Marea neagră înseamnă o problemă strategică.

Nu putem să nu observăm că Occidentul vorbeşte pe mai multe voci. Poziţia SUA este mult mai tranşantă. România cum se poziţionează: mai aproape de SUA sau de Occident? 

Ponta: Evident, suntem mai aproape de SUA, dar vreau să explic şi la modul raţional de ce. Sigur, securitatea noastră naţională e o consecinţă a parteneriatului strategic - avem pe teritoriul României, la Kogălniceanu, la Câmpia Turzii, avioanele pe care le-am cumpărat şi urmează să intre în activitate, evident că din punctul de vedere al securităţii militare, SUA sunt un partener fundamental. România e o poziţie mai bună, dar nu toţi sunt în aceeaşi situaţie. 75-80% din consumul intern de gaze, 20% asigurăm din producţia internă. Îmi pun problema pentru cei 20% care înseamnă închiderea unor combinate, pierdere de locuri de muncă. Mă uit în jur şi văd că Bulgaria, Cehia, Polonia, dacă se închide robinetul cu gaze au probleme mai mari ca România.

Victor Ponta la Adevarul Live foto Eduard Enea

Noi avem o poziţie mai bine conturată, dar nu pot să nu înţeleg dificultăţile pe care alte ţări le au. România are relaţii comerciale cu Rusia de sub cinci miilarde de euro. Dacă le oprim mâine, nu se prăbuşeşte România, orientarea noastră este spre alte ţări. Germania are numai exporturi de 130 de miliarde de euro. Mi-aş dori să am şi eu exporturi de 130 de miliarde. Noi avem o poziţie mai apropiată de SUA, dar asta nu mă face să arăt cu degetul către alte ţări care au o altă situaţie, eu doar îmi doresc şi cred că Europa merge în direcţia corectă a unei poziţii ferme faţă de Rusia. Doamna Ashton nu a avut, poate, foarte multă autoritate din partea şefilor de Guvern.

Sunt candidaţi la Preşedinţie care au ridicat teza unei punţi între Moscova şi Occident. Cum vedeţi această abordare ca un potenţial candidat la Preşedinţie?

Ponta: România e un membru angajat al NATO, al UE, deci nu cred că ar putea fi considerată un stat terţ, mediator. Aici, din acest punct de vedere, fără să acuz, ştiu că în acest fel este văzută activitatea Guvernului Ungariei, ca fiind prorusă. O poziţie clară - nu îmi plac accentele isterice în politica externă, dar lucruri foarte clare. Ca preşedinte, dacă aş fi, sunt de părere că România nu poate fi o punte, ci un bastion al intereselor europene şi transatlantice în zonă. E mare diferenţă între un mediator şi un bastion.

Consideraţi că această criză din Ucraina, relaţiile tensionate cu Rusia, va fi o temă importată în campania electoral pentru alegerile prezidenţiale? Trebuie ca viitorul preşedinte să fie mai pregătit în politică externă decât alte domenii?

Ponta:  Întrebarea conţine şi răspunsul - evident, mai mult decât să intervină zi de zi în activitatea economică a Guvernului, are ca atribuţie fundamentală coordonarea politicii externe. Preşedintele ţării, prin poziţia pe care o are, are sarcina numărul doi. Sarcina numărul unu este rolul de mediator, de arbitru între diverse instituţii şi segmente sociale. Preşedintele este cel care, când se ceartă instituţii, trebuie să te duci să ai o soluţie. A doua atribuţie e conturarea politicii externe a României. Politica europeană nu mai este politică externă.

E greu să vorbim de politică externă când vorbim cu Franţa. UE are tendinţa, pe care o consider bună, de mai multă integrare europeană. După rolul de mediator şi pacificator, al doilea atribut al preşedintelui este conturarea politicii externe. Nu suntem o ţară atât de mare încât să ne permitem ambiguităţi. Trebuie să avem o poziţie clară. Am avut multe dispute în cei zece ani de mandat ai lui Băsescu, dar legat de orientarea noastră proeuropeană nu a fost o dispută. Eu nu cred că viitorul preşedinte va fi antieuropean sau antiamerican.

„Unirea cu Republica Moldova trebuie să rămână un obiectiv naţional“

Ultima întrebare pe politică externă este legată de relaţia cu Republica Moldova. România ar trebui să se concentreze la unirea cu Republica Moldova sau trebuie să faciliteze intrarea Republicii Moldova în UE? 

Ponta:  România trebuie să se concentreze pe cel mai realist obiectiv: drumul european al R. Moldova. Noi asta facem, zi de zi: când ne-am bătut la Bruxelles pentru eliminarea vizelor, când trimitem experţi români în tot ce înseamnă instituţii europene. Obiectivul realist şi pe termen scurt - cinci-şase ani - este ca Moldova să devină membră a UE. Obiectivul unificării este un obiectiv naţional. Categoric trebuie să rămână, dar nu va fi niciodată realizat de doi sau trei politicieni, ci când o majoritate clară a populaţiei Moldovei vor considera că această aspiraţie este de susţinut. În România, cred că o majoritate covârşitoare ar vota pentru unire. Să ne concentrăm pe pasul cel mai important, să îi ajutăm să ajungă la nivelul de trai al României. Sper ca, pe parcursul vieţii mele, această aspiraţie să se realizeze. Vreau să spun un lucru: sunt reţinut în ce priveşte declaraţii publice, pentru că am constatat că fac bine doar comuniştilor, fac rău adevăraţilor prieteni ai României. Toţi, când aud asemenea declaraţii, au reacţie de reţinere, pentru că e folosită de propaganda comunistă. De aceea sunt reţinut, eu chiar vreau să îi ajut. În august o să treacă primul metru cub de gaz, tot în august o să mergem să inaugurăm primele grădiniţe făcute din bani româneşti că prin listarea Electrica o parte importantă a banilor româneşti merg către infrastructura lor. Manualele digitatel vor fi disponibile pentru şcoli, cu un click.

image

Susţine exploatarea gazelor de şist şi ca deputat

Adevărul: Un cititor ne scrie „Oricum românii vor crăpa în masă după otravirea solului şi a apei potabile de către Chevron, Gazprom OMV , pentru prăduirea sălbatică a a resurselor , în speţa a gazelor de şist,  interzisă de toate ţările importante ale UE pana şi de Germania acum două saptamani. Este o temă importantă. 

Ponta: În primul rând, să nu băgăm pe toată lumea în aceeaşi oală. Exxon, OMV Petrom investesc foarte mult în explorările din Marea Neagră. Dacă vorbim de gaze de şist, cei care au obţinut licenţă de explorare au încheiat activitatea de explorare. Dacă mergeţi la Pungeşti, o să vedeţi că nu a otrăvit nimeni vreo apă. Vom afla, până la finalul acestui an, dacă avem resurse. Dacă vom avea, în Parlament, România trebuie să decidă dacă exploatează sau nu resursele. Eu sunt pentru exploatare, cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu. Ce mă deranjează cel mai tare sunt cei care îşi schimbă opiniile: ba sunt pentru Roşia Montană, ba sunt împotrivă! Cred că ar fi bine să avem resurse. Dacă nu avem gaze, le importăm din Rusia. România trebuie să aibă, în patru-cinci ani, resurse de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru Rrepublica Moldova.

Deci ca prim-ministru susţineţi?

Ca prim-ministru şi preşedinte susţin explorările, ca să vedem ce avem, susţin standardele de mediu şi dacă se respectă acestea, susţin exploatarea.

Şi ca deputat?

Am înţeles ironia şi mi-o merit. Răspunsul este da în toate calităţile pe care le am. Ar mai fi ca şef de Opoziţie. (râde)

Ca şef al Opoziţiei aţi susţine? Rămâne în arhivă.

În condiţiile actuale, da.

Întrebare de la cititor: Care este scandalul preferat din cele în care aţi fost implicat? 

Ponta: Scandalul preferat? E o întrebare dificilă. Poate ultimul, că mi-am luat huiduieli serioase la finala Romanian Open. Sigur, nu mi-a plăcut să fiu huiduit, dar mi-a plăcut că am reuşit să o vedem la Bucureşti pe Halep.  Sigur, nu trebuia să îmi spună numele ca să fiu huiduit. Dar nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Eu voi participa toată viaţa, îmi place sportul, îl iubesc. Nu trebuie să te afişezi, să o iei de gât pe sărbătorită. Eu nu am făcut acest lucru, dar dincolo de asta, faptul că am putut să avem la Bucureşti un eveniment pe care îl vedem doar în alte ţări e un lucru bun.

Despre CAS: Nu vor creşte taxele şi impozitele

Adevărul: Aşadar, nu scandalul cu CAS este pe primul loc, nu faptul că Preşedinţia a dat publicităţii acele înregistrări.

Ponta: Acolo e vorba de altceva, dincolo de greşeala mea, că nu m-am dus să stau concentrat. E vorba de o regulă pe care trebuie să o instituim: întâlnirile sunt publice sau nu. Nu poţi avea reguli discreţionare. Din câte ştiu, nu se dau niciodată filmările de la Consiliul European, altfel nu s-ar mai lua niciodată o decizie. În interior, oamenii politici au obligaţia să găsească soluţii. Ideea e care e partea publică din orice întâlnire.

AdevăruL: Este o cutumă pe care preşedintele a încălcat-o? 

Ponta: Vă daţi seama dacă aş începe să povestesc de fiecare dată când ne certăm, nu am progresa. Preşedintele Băsescu face lucruri pe care le faci doar la final de mandat. Cred că trebuie să avem un protocol clar. Nu poţi să laşi la discreţia şi nervii unui preşedinte, e o chestie neserioasă.

Eu m-am dus la Cotroceni cu intenţia clară de a spune: domnule preşedinte, nu e atribuţia dvs. să intraţi în fiecare măsură fiscală pe care o ia Guvernul! Mai ales că nu poţi alege, ca pe un meniu. Treaba politică fiscal-bugetară e atribuţia Guvernului. M-am dus hotărât să nu îi dau date preşedintelui. Am înţeles însă şi partea corectă: trebuie să vii cu ce ai avut în minte când ai făcut o asemenea propunere. Au fost argumentele politice - că reducerea CAS a fost în toate programele de guvernare, al USL, al Opoziţiei - din punct de vedere politic exista şi există un consens. 

Adevărul: Preşedintele a retrimis legea la Parlament. Ce veţi face în continuare? Am văzut că aţi făcut o prezentare la Guvern. S-a spus că nu aţi vrut să răspundeţi la toate întrebările.  Chiar şi preşedintele a spus că susţine reducerea CAS.

Ponta: Chestia asta, susţin, dar nu promulg, e mai gravă ca aia cu deputatul şi premierul. Dacă Băsescu cerea Guvernului Tăriceanu un studiu de impact, nu se introducea niciodată cota unică, de exemplu. E o politică. Scopul e acela de a avea mai multe locuri de muncă la alb. Avem, conform estimărilor, cam un milion şi jumătate de oameni care lucrează fără contract de muncă.  Oamenii aceia, când au un necaz la spital, când ajung în şomaj nu poţi să le plăteşti şomajul. Nu vreau să vin să afirm că reducem CAS cu 5% şi toată lumea va înregistra contractele de muncă. Facem un ANAF, mergem, controlează, dă amenzi. DNA, DIICOT în fiecare zi văd acţiuni. Nu poţi doar cu bâta, trebuie să vii şi cu stimulentul. Am constatat un discurs de stânga al domnului Băsescu.  Îi spui celui care angajează: da, taxele scad, te stimulez şi te sancţionez dacă nu respecţi regula. E o măsură pe care o consider necesară. E adevărat, avem problema reducerii deficitului, dar de la 9% am ajuns la 2%. Poate nu va fi 1 octombrie, dar de la 1 ianuarie trebuie să intre în vigoare. Eu garantez că voi sprijini această măsură.  Poate e o întrebare pentru toţi viitorii preşedinţi. Cei care plătesc taxe spun: domnule, firma de lângă mine nu plăteşte taxe! Efectul este de fapt de atragere a celor cinstiţi în zona ilegală.

Adevărul: Cu măsura este toată lumea de acord cu ea, ia un pic de povară de pe firme. Toate temerile, şi aici nu mă refer, neapărat, la preşedinte, ci, de exemplu, la Consiliul Fiscal, sunt legate de creşterea taxelorpentru a compensa reducerea CAS. Vă gândiţi ca plan B şi la modificări de taxe şi impozite? 

Ponta: Proiectul de Cod Fiscal a fost prezentat, nu e un document secret. Acolo, din câte ştiu eu, că nu l-am citit, sunt două tomuri mari de tot, era vorba despre o singură modificare care ar duce la creştere de taxe: impozitarea clădirilor nerezidenţiale.  Mai era una, mărirea impozitării pe automobile, până la 1600 de centimetri, o creştere de câţiva euro pe an. Opt euro o taxă anuală pe un autoturism este o fiscalitate redusă. Am spus, mai ales că nu aveam încasări mari la buget, era mai degrabă o presiune constantă a partenerilor internaţionali, am renunţat ca să nu fie o dezbatere demagogică. Alte lucruri nu sunt, de creştere a taxelor.  Noi am semnat un acord cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, de a nu avea nicio măsură fiscală care să fie introdusă mai devreme de şase luni de dezbatere. Din punctul meu de vedere, nu am în acest moment măriri de taxe şi impozite. Sigur, pot să vorbesc pe datele actuale. Dacă vine alt Guvern, poate va creşte taxele.

Victor Ponta la Adevarul Live foto Eduard Enea

Adevărul: Domnul Boc a spus că dă în scris că se vor mări taxele locale.

Ponta: Boc ştie din proprie experienţă, doar că dânsul nu a dat în scris în 2009. Poate vorbeşte ca primar. Ca primar, putea să se refere la faptul că avem acea lege care spune că, odată la trei ani, se indexează taxele locale. Vreau să dăm o marjă autorităţii locale în care tu, dacă ai nevoie de venituri mai multe, îţi asumi răspunderea - pui taxe mai mari. Sau poate eşti populist şi atunci pui taxă zero, dar nu vii la Guvern ca să-ţi dau mai mult.  La asta poate se referea primarul Boc. Eu sunt social-democrat, dar am văzut că atunci când s-a mărit TVA, într-o săptămână, încasările au crescut cu 1,5%. Există un nivel de la care degeaba le măreşti.

Adevărul: Aţi făcut apel la prezentarea de la Guvern. Vi s-a reproşat că v-aţi raportat şi la anul 2009 şi că îl comparaţi cu momentul acesta. 

Ponta: Mi s-a reproşat mai întâi că am plagiat un articol din Ziarul Financiar. E un dublu plagiat - eu de la ZF, ei de la Finanţe. Materialul nu l-am scris eu, a fost scris de consilierii mei economici pe baza datelor care sunt publice.  Eu nu neg că am avut un rol important ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Vorbim de o politică economică care este atributul premierului sau, în situaţia 2009-2010, aş fi nedrept să îl acuz pe Boc. Deciziile au fost luate de preşedintele Băsescu, de altfel a spus acelaşi lucru. Nu întâmplător au fost anunţat chiar de preşedinte, lucru care i-a atras ura de rigoare. Guvernul Tăriceanu şi-a făcut propria politică economică. După 2008, marile decizii au fost luate de Băsescu. Apoi, a mea. Eu nu dau vina pe Băsescu pentru creşterea accizei. În acest sens am făcut o prezentare. 

Adevărul: Că tot aţi pomenit de cele două măsuri: acciza pe combustibil şi taxa pe stâlp. De la introducerea lor, aţi reuşit să aveţi o analiză, dacă a produs efectele la care vă aşteptaţi? Sunteţi mulţumit de încasările de până acum? 

Ponta: Când am introdus acciza, împreună cu domnul Chiţoiu, am luat deciziile în ideea de a crea un buffer pentru reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Ştiam că vom lua mai mult pe taxa de construcţii speciale, am zis să facem o rezervă ca să putem face reducerea CAS. O ţară ca România, cam pe ultimul loc, e greu să aibă şcoli, spitale, autostrăzi ca în Germania. Ştiţi, lumea zice: de ce nu avem şcoli, spitale, drumuri, salarii ca în Germania? Că plătim 16% din ceva mic decât 40% din ceva mare.

Adevărul: Dar tot lumea spune că avem benzina la acelaşi nivel ca în Germania. 

Ponta: Mi-am asumat această critică şi pierdere electorală. Ideea e că nu poţi face doar lucruri prin care să mulţumeşti. Numai în opoziţie poţi să le faci pe toate, declarativ. Când eşti la guvernare, le faci pe rând. Eu cred că România este pe un trend pozitiv, mă uit la producţie industrială, la calitatea investiţiilor străine. Mă uit la câte fabrici am mers eu la deschidere, e un moment bun pentru România.

Adevărul: Datele de la statistică arată că au scăzut vânzările la combustibil. Şi-au revenit la normal? 

Ponta: A fost o perioadă în care s-au vândut stocurile fără acciză. Pericolul era legat de transportatori şi, din acest motiv, o propunere venită din partea Asociaţiilor de Transportatori, a fost să dăm înapoi o parte. Am făcut schema şi cred că împărţirea poverii a atenuat efectul economic. 

Adevărul: Sunteţi potenţial candidat la Preşedinţie. Care ar fi motoarele de creştere economică a României în următorii ani? 

Ponta: Energie - nu întâmplător am avut cele mai mari succese, şi legea listării companiilor de stat, liberalizarea pieţei, chiar dacă asta înseamnă supărări electorale. România este un producător de energie electrică pe care nu avem încă infrastructura să o vindem. În al doilea rând, agricultura. Nu doar că am avut noroc cu vremea. Şi IT-ul, eu am fost la multe companii multinaţionale care spun că avem tineri bine pregătiţi. Evident, şi investiţiile din fonduri europene.  Cam acestea ar fi ca potenţial foarte mare. Ne-a ajutat mult partea de industrie, de producţie. Acestea despre care vorbesc sunt domenii la care pot spune că România se dezvoltă. Dacă ajung preşedinte, să ştiţi că nu ies în fiecare seară la 18.30. Când m-aţi întrebat de viziune, evident că preşedintele trebuie să aibă viziune, dar nu trebuie să se ocupe de managementul economic. Nu are aparatul necesar. La Preşedinţie lucrează câţiva oameni, Guvernul are un întreg aparat. Niciun lucru nu merge bine când are doi şefi. La un moment dat, cei doi vor trage în direcţii diferite. Preşedintele trebuie să vadă macro, dar nu să se ocupe de micromanagement. 

Victor Ponta la Adevarul Live foto Eduard Enea

Adevărul: Spuneţi dacă voi ajunge preşedinte. Vă referiţi la faptul nu ştiţi dacă că veţi candida sau că nu sunteţi sigur că veţi ieşi preşedinte. 

Ponta: Voi candida. E ceea ce voi cere. Pe 29 iulie voi cere în cadrul structurii PSD, sprijinul pentru candidatură. În septembrie avem nevoie de un Congres, pentru că azi domnul Antonescu este candidatul PSD, conform înţelegerii din USL. Intru în cursă cu ideea de a câştiga. Dar dacă ajung preşedinte, să ştiţi că nu ies în fiecare seară la 18.30.

Ştiţi cu cine veţi intra în bătălie?

Am impresia că nici posibilii candidaţi nu ştiu, dar paleta e restrânsă - Iohannis, Predoiu, MRU, Macovei, Kelemen. 

Adevărul: Cristian Diaconescu.

Ponta: Nu cred că va candida Cristian Diaconescu. Dan Diaconescu, da, dar Cristian Diaconescu, nu cred.

Cine credeţi că va candida din partea PMP?

Ponta: Sincer, cred că avem toţi aceeaşi bănuială (râde). Însă doar pentru distracţia alegerilor e important cine candidează de la PMP.

Adevărul: Ştiţi cu cine veţi intra în bătălie? 

 Ponta: Am impresia că nici posibilii candidaţi nu ştiu, dar paleta e restrânsă - Iohannis, Predoiu, MRU, Macovei, Kelemen. 

Adevărul: Cristian Diaconescu.

Ponta: Nu cred că va candida Cristian Diaconescu. Doar pentru distracţia alegerilor e important cine candidează de la PMP. 

Adevărul: Cu cine v-aţi dori să vă înfruntaţi în finală?

Ponta: Eu cred că orice candidat în turul doi e puternic, prin faptul că va încerca să strângă voturile cât mai multora. Strict la nivel personal, cu siguranţă cel mai dificil contracandidat ar fi fost Antonescu. Mi-e greu să mă lupt cu oameni care mi-au fost apropiaţi. Decizia recentă a PNL mi-a luat o piatră de pe inimă. 

Adevărul: Credeţi că va conta faptul că Iohannis este etnic german?

Ponta: Ştiu că nu va fi o temă a mea de atac, nu e nimic de reproşat că e etnic german, dar nici mie nu trebuie să-mi fie reproşat că sunt român. Sunt în România şi mă mândresc că sunt român. La fel e discuţia despre religie, nu e nimic rău că e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred că va fi un subiect, dar nici nu vreau să creăm un anumit complex - să vină cineva din afară, că noi nu suntem în stare.  Avem resursele noastre, ca ţară, de a ne dezvolta. Nu cred că e un defect pentru Iohannis că e german, dar să nu-mi reproşeze mie cineva că sunt român. 

Adevărul: Există trei mari vulnerabilităţi pe care le aveţi: problema baronilor, pe care o are orice candidat al PSD, cazul Duicu şi plagiatul. Aveţi o strategie de răspuns la cele trei mari probleme?

Ponta: Povestea cu baronii - noi, acum, suntem la egalitate. PSD-PC-UNPR avem jumătate din preşedinţii de Consilii Judeţene, noul partid are cam jumătate. Dacă e să ne măsurăm în baroni, nu cred că cineva are de câştigat sau de pierdut. În seara asta merg la Călăraşi, unde domnul Filipescu e un adevărat stăpân judeţean. Aici, problema este următoarea: dacă preşedinţii de CJ au imunitate prin funcţia pe care o au. Dimpotrivă. 

Adevărul: Să vorbim despre Duicu.

Ponta: Povestea cu Duicu - în continuare, mă abţin în a comenta foarte mult, pentru că e un dosar pe rol în care nu am nicio calitate procesuală. Am văzut că în fiecare zi apare că vorbea despre mine. Şi eu pot să sun un prieten să spun că sunt cu Barack Obama la masă şi vă pun şeful Federal Reserve. Nu a fost domnul Duicu la mine să facă trafic de influenţă, au fost alţii. Nişte moguli buni. Dacă voi fi chemat la DNA, sunt gata să emrg.

Adevărul: Şi despre plagiat.

Ponta: Cu plagiatul, e o chestiune instituţională. Am o decizie a ÎCCJ care mă absolvă de plagiat. Al doilea răspuns, sunt acuzat de ceva ce am făcut rău în urmă cu 16 ani. Dacă omoram pe cineva, după 16 ani eram pus în libertate. Cred că am plătit preţul politic, moral - m-a afectat foarte tare acest scandal - întrebarea este cam cât trebuie să plătesc pentru aşa ceva?  Am un avantaj faţă de Iohannis - despre mine se ştie tot, mai mult decât ştiu eu. Viaţa mea, de când fac politică la nivel înalt, e publică. Iohannis are avantajul că nu ştim nimic despre el, poate fi şi un dezavantaj.

Adevărul: Ştiţi ceva?

Ponta: Nu. Nu vreau să cad în boala lui Băsescu, chiar nu ştiu, spun doar că atunci când iei decizia de a alege în cea mai importantă funcţie a ţării, e un lucru legitim să vrei să ştii cât mai mult, ca să nu ai surprize. 

Victor Ponta la Adevarul Live foto Eduard Enea

Viorel şi Viorica

Adevărul:  Vă afectează când preşedintele vă pronunţă tot prenumele?

Ponta: Deloc, numele de Viorel este numele naşei mele, Viorica, o femeie extraordinară şi e un nume frumos. Cred că sunt sute de mii de români care se numesc Viorel şi Viorica. Nu vreau să jignesc, dar cred că e un infantilism. Mie mi se pare un nume bun, frumos. E numele meu, nu am nimic să mă ruşinez. Mă întreabă multă lume de unde e numele de Ponta. Familia mea a venit din Trieste, adusă de împăratul austro-ungar pentru a pietrui drumul până la Nădlac. M-am dus cu ministrul Rus să constatăm cum am făcut în România 22 de kilometri frumoşi de autostradă care se termină în câmp, pentru că în 2011 aşa s-a gândit. Acum, sigur, lucrăm, facem proceduri. 

Adevărul: Următorul premier ar trebui să fie un membru activ al PSD? Poate fi şi un membru care a fost suspendat?

Ponta: Asta e ca aia: "mânăstire într-un picior, ghici, ciupercă, ce e!". Nu trebuie să fie membru de partid, va fi premier un an şi jumătate şi nu poţi schimba tot deodată. Dacă are performanţă, să candideze cu programul lui, dar practic va veni pe programul meu. Am învăţat ceva în aceşti ani de activitate - şase ani am lucrat ca procuror, sunt deputat de zece ani, am lucrat în trei guverne - România, prin sistemul său constituţional, are următorul handicap şi în acelaşi timp oportunitate: dacă premierul şi preşedintele se luptă, lucrurile merg prost. Dacă lucrează împreună, facem progrese. E mai uşor să lucrezi în echipă. Din punctul meu de vedere, ideea de a opri acest război şi de a face doi oameni să tragă la căruţă în aceeaşi direcţie e fundamentală. 

Adevărul: Va cântări o posibilă condamnare a lui Dan Voiculescu campania prezidenţială?

Ponta: Nu are nicio legătură cu funcţionarea coaliţiei şi această majoritate va funcţiona până la finalul lui 2016, e o majoritate clară. Strict despre Voiculescu, am fost în 2009 la GRIVCO cu domnul Iohannis. Nu mă vedeţi în 2014 să spun că nu am fost. Am fost, cum am fost şi cu Antonescu în 2012. Aici vorbim de întâlniri cu domnul Voiculescu.  Aşa cum nu m-am dezis şi nu mă spăl pe mâini: ştiţi, nu-l cunosc pe Năstase! Îmi aduce dezavantaje, dar mă face să dorm liniştit, că nu dau în cei cu care am stat la masă. 

Adevărul: Mulţumim pentru discuţie. Remarcăm că aţi anunţat că veţi candida la Preşedinţie la Adevărul Live. 

Ponta: N-am anunţat încă, voi anunţa pe 1 august în faţa partidului. V-am dat o informaţie pe o sursă credibilă. Eu sunt sursa credibilă pe candidatura mea. Cât timp rămân prim-ministru, am responsabilitatea faţă de coaliţia dvs. Sunt responsabil şi faţă de cititorii dvs., care poate nu mă votează. Nu mai putem împărţi ţara: cei care sunt cu mine, cei care sunt contra mea. 


Imaginează-ţi o ţară fără Preşedinte şi fără Guvern în care tu faci legile. Înscrie-te pe Creativitatea, curajul şi priceperea de a guverna după propriile reguli reprezintă atuuri importante. Demonstrează că poţi crea o lume perfectă pornind de la zero! 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite