Dan Şova: Legea amnistiei şi graţierii va fi respinsă de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Dan Şova în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Senatorul PSD, Dan Şova, a declarat, vineri, la Adevărul Live, că  legea aministiei şi graţierii nu va fi votată de Plenul Parlamentului. Şova a mai precizat că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, nu va putea recupera cele zece procente care îl despart de Victor Ponta.

Principalele declaraţii ale senatorului PSD:

Dan Şova: Nu poţi spune că există o listă de penali, când există o cercetare fără acţiune penală. Există o cercetare cu privire la nişte contracte pe care am obosit să le explic şi care aveau legătură cu activitatea de avocat. Şi mai este o cercetare despre o convorbire privată. Este dreptul fiecăruia să cerceteze. 

Foarte mulţi colegi de pe partea dreaptă a eşichierului politic vorbesc despre statul de drept. Foarte bine. Sunt de acord cu ei. Statul de drept include acţiunea în forţă a statului pentru a stârpi corupţia. Dar statul de drept nu spune să ignori prezumţia de nevinovăţie.

În timp ce dl Iohannis s-a apucat să înşire oameni în cazul care se fac cercetări, dar trebuie să discuţi despre oameni în cazul cărora există hotărâri definitive.

Băsescu, în 2012, vorbea de puşcăriabilii USL. Am făcut o conferinţă de presă în care am spus: dacă din acest moment dl Băsescu mai numeşte puşcăriabili oameni în cazul cărora nu există o hotârâre definitiă, eu îl voi numi infractor. Şi de atunci nu a mai spus membrilor USL puşcăriabili.  

În privinţa mea au existat nişte autosesizări şi se fac cercetări. Păi de aici şi până la a mă face infractor denotă o crasă necunoaştere a statului de drept. 

Despre convocarea Parlamentului

Legea amnistiei şi graţierii se află la Comisia Juridică şi acest proiect exclude infracţiunile de violenţă şi corupţie. Deci această legea, care oricum va fi respinsă, nu va folosi nimănui care intră sub incidenţa legii 78/2000. Toţi politicienii sunt cercetaţi pentru fapte care sunt excluse. Nu mă aştept să citească dl Iohannis acest proiect de lege, mai ales că este în limba română. Nu zic că nu ştie limba română. Este josnic, când ai jumătate din Comisia Juridică, să faci propagandă pe un priect de lege care exclude corupţia. 

Dl Iohannis nu ştie nimic despre mecanismul politic şi despre instituţiile fundamentale ale statului.

Despre sondajele de opinie

Dan Şova FOTO David Muntean

Nu sunt sociolog. Am văzut patru sondaje şi toate indică o diferenţă de 10 procente. Cred că diferenţa de un milion de voturi de la primul tur se va păstra, pentru că îmi este greu să înţeleg de unde va recupera voturi domnul Iohannis.

Am văzut comentatori de partea dl Iohannis care spuneau : domnule, dar nu este atributul preşedintelui să spună câţi pensionari sunt. Ba da, este.

Înainte de 1989, exista gluma cu găleata de curent. Inginerul stagiar era umilit de maistru şi trimis să aducă o găleată de curent alternativ. Cum poţi să asiguri dialogul între naţiune şi instituţii când poţi fi trimis în orice moment să aduci o găleată de curent? 

Este greu să negociezi un set de întrebări, când candidatul tău nu ştie să răspundă la nimic.

Prima confruntare la care domnul Iohannis a fost prezent a demontat chestia cu accesul. Au fost 3,5 milioane de telespectatori. Şi asta a fost miercuri, la o televiziune mică. Accesul a fost absolut deschis. Asta cu mersul la universitate.....Au vorbit de Universitatea Bucureşti, unde sunt conferenţiar, la Facultatea de Drept. La anul, fac 20 de ani de predare acolo. Ce caută politica acolo?

Ce să discuţi cu Iohannis de securitate naţională, de politică Externă? Apropo de moderatori. Aveam nevoie de o dezbatere ca în 2009, cu un moderator despre care în 2014 am aflat că este ofiţer acoperit?

Nu ar trebui să avem menţionată în legea electorală dezbaterea?

Nu m-am gândit. Cred că e o dezbatere ce ar trebui făcută de sociologi. Cred că ar fi o reglementare legală care să vină în întâmpinarea electoratului. 

Despre găinile aruncate în curtea ACL

Nu au fost aruncate de PSD. Am şi dezminţit. Am văpzut reacţia exagerată cu ameninţări cu moartea. Mă îngrijorează că unui om care vrea să ajungă preşedinte îi este frică de o găină. Este o chestiune care ar fi trebui să lipsească din campanie. Mi s-a părut caraghios şi fără mesaj. 

Despre Traian Băsescu

Palatul Cotroceni nu este singurul loc din care se poate face politică. După ce va pleca de la Cotroceni, Băsescu nu va pleca să-şi plimbe căţelul, în parc. Dl Traian Băsescu nu va pleca din postura de preşedinte-jucător în cea de pensionar retras. Domnia sa va dori să fie unul dintre liderii opoziţiei. 

Despre Crin Antonescu

Sunt puţin deziluzionat de informaţia dl Antonescu. Ei au fost legaţi de o prietenie între doi oameni, frumoasă. Sunt doi politicieni care au reuşit să facă cel mai fantastic duet politic. Au reuşit să-l facă irelevant pe Băsescu, ca personaj politic. Au reuşit să obţină nişte scoruri fantastice.Şi astăzi, îmi scapă...dacă dl Antonescu ar fi rămas ar fi fost candidatul USL. 

Sunt fericit că proiectul USL va fi continuat cu Tăriceanu. Îmi pare rău că lipseşte Antonescu. Ne aşteptăm ca o parte din colegii liberali să ni se alăture. Dl Blaga îi va încăleca pe toţi.

Despre şefia PSD

Am stabilit să nu discutăm despre ce se va întâmpla în partid. Dl Dragnea va asigura conducerea partidului până la congresul din februarie 2015. Probabil vor fi interesaţi de conducere mai mulţi colegi. 

Scrisori către Victor Ponta

 

  

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite