Alina Gorghiu: Răspunde-mi, domnule Cioloş, la plângerea prealabilă! Va fi cea mai mizerabilă campanie. Tăriceanu este la fel de PSD-ist ca Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu FOTO David Muntean
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu FOTO David Muntean

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, a vorbit, la Adevărul Live, despre culisele schimbării candidatului la Primăria Capitalei şi i-a transmis premierului Dacian Cioloş să răspundă mai repede la plângerea prealabilă trimisă de PNL privind data alegerilor locale, astfel încât liberalii să poată ataca decizia în contencios administrativ, iar apoi să poată ajunge la CCR. Scopul acestui demers este revenirea la alegeri în două tururi de scrutin.

Adevărul: PNL a mutat primul. A avut un candidat pentru Bucureşti, dar, până la urmă, a pus alt candidat.

Bucureştiul a avut tot timpul o simbolistică aparte, a fost oraşul care a dat tonul în toată ţara. Este firesc ca Bucureştiul să dea tonul, este Capitala, structura votanţilor este una de dreapta. Problema e că acum avem un singur tur de alegeri. Revin obsesiv la această idee. Gândiţi-vă cam cât de pulverizat va fi votul. Stânga nu are competiţie, nici măcar în interiorul PSD. Nu o să aveţi alt candidat decât cel propus de trioul Dragnea- Tăriceanu-Oprea.

Pe partea dreapta însă există mai mulţi candidaţi. În realitate, dacă există vreo şansă ca PNL să bată PSD , acea şansă este de a transmite bucureştenilor că votul lor e atât de important încât dacă vor să dea la o parte PSD este esenţial să voteze cu PNL. Practic, să voteze într-un singur tur ca şi cum ar vota în turul doi.

De ce aţi schimbat candidatul pentru Primăria Capitalei?

S-a făcut o analiză. În urma unei discuţii pe care am avut-o cu cei doi care s-au clasat primii în sondaj, am decis că potenţialul de a câştiga Capitala cu Orban este mult mai mare decât am merge cu Cristian Buşoi. Cristi a fost extraordinar de înţelept în această alegere. Mă bucur că a pus interesele PNL înaintea propriului proiect. Va fi alături de noi în campanie pas cu pas, clipă cu clipă.

Deci Cristian Buşoi s-a retras de tot? Nu o să-l vedem candidat la vreun Sector?

I-am propus candidatura la unul din Sectoare. Mi-ar fi plăcut să-şi asume candidatura la Primăria Sectorului 1. Ar fi câştigat-o fără probleme. A reuşit performanţa ca în câteva luni să devină unul din liderii PNL. Are o credibilitate bună, are o notorietate foarte mare, ar fi putut să meargă pe orice opţiune de sector. N-a dorit.  O mare parte din proiectul lui Buşoi va fi preluat de Ludovic Orban.

Domnul Ponta a lansat deja un atac la adresa domnului Orban legat de Transalpina.

Va fi cea mai mizerabilă campanie de locale. Nu va fi o campanie de mesaj, de proiect, de substanţă, ci una axată pe atacarea unor candidaţi. Este singura campanie pe care PSD o ştie.  Aveam totuşi alte aşteptări de la PSD. Ei aleg de fiecare dată un model de campanie agresiv, mizerabil, cu atacuri la persoană, un model care s-a dovedit a fi pierzător pentru PSD.  Domnul Ponta spune despre trei sferturi din România că ar trebui să ajungă la puşcărie din pricina fricilor pe care le are din cauza domniei sale.

Doar Justiţia are comptenţă să soluţioneze acţiuni puse pe masă. În  cest moment, nu există niciun fel de acuzaţie la adresa lui Ludovic Orban. Dacă ar fi existat chiar şi un capăt de aţă, lucrul acesta ar fi fost exploatat de PSD de 1.000 de ori. Nu ne aplecăm urechea la frustrările domnului Ponta vărsate pe Facebook, noi ne concentrăm pe proiect.  Una e să spui lucruri, alta e ca acele lucruri să fie justificate. Cred că e inutil apelul meu pentru o campanie civilizată.

Domnul Orban mai are episdoul cu accidentul de maşină.

Într-o campanie electorală e păcat să vorbim doar de pseudovulnerabilităţi ale candidatului, cred că e important că vorbim şi despre proiecte. Aş vrea să cred că o să avem timp să discutăm în campanie teme care pe noi ne preocupă.  În Parlament nu sunt lucruri rezolvate legate de dreptul de vot. Nu se înghesuie nici Guvernul să rezolve aceste lucruri. Noi nu am găsit acea majoritate parlamentară care să accepte dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora. N-am rezolvat nici problema cotelor de gen.

Câte femei-candidat are PNL din cei desemnaţi?

Minimum 30%. Avem deja două femei desemnate pentru CJ-uri.

Ce n-a avut Adriana Săftoiu pentru a fi candidat la Capitală?

Nu se pune problema că n-a avut ceva. Ar fi un candidat redutabil şi Adriana Săftoiu. A fost o discuţie pragmatică, politică. Adriana Săftoiu a fost testată în sondaje, este foarte aproape de cei doi. Ar fi fost o opţiune foarte bună pentru Capitală. Mi-aş fi dorit să candideze o doamnă din partea PNL.

La Bucureşti, există PSD cu aliaţii lui mai mici, şi există PNL şi alte formaţiuni mai mici pe dreapta: USB, MP, M10. Au apărut şi nişte formaţiuni civice: 200 pentru Bucureşti. Aglomeraţie de candidaţi pe partea dreapta. Avem un singur tur. Probabil vă faceţi foarte bine calculele cum s-ar putea câştiga Primăria Capitalei. Ce strategie aveţi?

Era foarte important să desemnezi candidatul la Capitală în mod oficial pentru a putea gândi strategia. O strategie nu se poate face fără să ştii candidatul. Acum purtăm discuţii despre cum am putea maximiza şansele lui Ludovic Orban de a câştiga. Nu exclud o variantă în care să reuşim să ne aşezăm la masă cu structuri de genul Uniţi salvăm, M10, pentru a putea agrea variantă comună.

Este o opinie personală, dar cred că e foarte important să lăsăm orgoliile deoparte şi să nu dăm cu piciorul şansei de a câştiga într-o formulă agreată de electoratul bucureştean. Nu văd de ce am elimina această posibilitate de dialog şi de construcţie. Nu există dialog cu cei care n-au ce căuta în politică. Deci domnul Traian Băsescu are constrcţia lui pe care eu n-o desconsider, dar pentru liderul acestui partid n-am nicio apreciere. Suntem incompatibili cap coadă. În rest, nu am niciun fel de ezitare în a dialoga cu orice structură care doreşte să schimbe Bucureştiul. E o construcţie care merită să fie făcută alături de un partid puternic.

Merge PNL până acolo până să renunţe la candidaţii pentru unele Sectoare în favoarea partidelor mici?

Mergeţi puţin prea departe. În acest moment, nici nu avem candidaţii desemnaţi la sectoare. Eu nu resping niciun fel de discuţii. Dar cred că cel mai sănătos este ca acele discuţii să nu se poarte în public.  Rămâne de văzut ce deschidere găsim în partea cealaltă.

Gabi Firea a fost pomenită continuu pentru Primăria Capitalei. Unul din oamenii care l-a atacat foarte dur pe preşedintele Klaus Iohannis. Este un candidat redutabil?

Orice candidat din partea PSD este un candidat pe care n-ai cum să-l desconsideri. Eu n-am să fac greşeala pe care a făcut-o Liviu Dragnea când a vorbit de Ludovic Orban. A privi de sus la competitorul electoral nu ştiu dacă e un lucru sănătos.  Eu mă uit foarte atent la orice potenţial candidat din partea PSD. Doamna Firea este un candidat bun, o urmărim cu foarte multă atenţie. Există şi un Şerban Nicolae în PSD care ar fi un candidat foarte bun pentru Capitală. Este un candidat care are emblema PSD pusă pe el, are el şi alte embleme. Rămâne de văzut ce opţiune politică pentru Capitală va face PSD.

Dacă ar fi totuşi domnul Tăriceanu?

Domnul Tăriceanu este la fel de PSD-ist ca Gabriela Firea. Nu ar fi o surpriză. Domnul Tăriceanu nu ar vrea să candideze pentru că este foarte confortabill cu poziţia de preşedinte al Senatului, poziţie pentru care a făcut multe plecăciuni în faţa domnuluI Dragnea. Am rămas uluită de aceste plecăciuni.

Ce şanse mai sunt să schimbaţi legea electorală pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi? Aţi trimis o plângere prelabilă al Guvern, ca apoi să ajungeţi la CCR

Eu nu doar mă lupt, eu sunt convinsă că dacă această sesizare va ajunge în timp util pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, adevărul va fi de partea noastră, de partea celor care văd în Constituţie o majoritate de 50% +1 care să legitimeze orice ales local. Acesta este spiritul Constituţiei, aşa este definită majoritatea, sunt multe opinii ale Curţii în direcţia aceasta, sunt foarte multe argumente pe care şi noi le aducem în sesizare. Ce mă îngrijorează este că procedura e uşor întârziată. Dacă domnul prim-ministru a optat să nu se implice activ în modificarea legislaţiei electorale şi să asigure o adminsitarţei stabilă în România, legitimată prin votul a 50%+1 din comunităţii locale în care candidaţii vor fi aleşi ca primari, atunci am speranţa de la el că n-o să mă ţină până în ziua 30 - termen legal de a răspunde la plângerea noastră prealabilă. Pe scurt: Guvernul a făcut o plângere prealabilă după ce Guvernul a publicat data alegerilor. E irelevant ce act am atacat, nu ne deranjează deloc data de 5 iunie ca dată a alegerilor, este doar acea portiţă procedurală pentru a putea înainta către instanţa de contencios administrativ o acţiune. În cadrul acestei acţiuni, vom invoca excepţia de neconstituţionalitate pe alegerea primarilor într-un singur tur. Eu ştiu dinainte răspunsul Guvernului: că hotărârea lor este una legală. Foarte bine, dar răspunde-mi domnule asta, dacă tot ştii ce-mi vei răspunde. De ce nu-mi răspunzi în timp util. De ce îi ia secretariatului general al Guvernului trei săptămâni să răspundă cu două fraze într-o adresă? Să mă iertaţi, asta chiar nu înţeleg. Legal, are la dispoziţie maximum 30 de zile, dar ar fi putut să-mi răspundă după prima zi, după primele cinci zile.

Şi dacă se duc la maximul cu termenul, mai aveţi timp să ajungeţi la CCR?

Da, în continuare mai avem timp, dar este foarte strâns calendarul, dar nu pot eu să stabilesc agenda instanţei de judecată pentru a putea accelera calendarul pe care noi ni l-am propus. Vom vedea ce se întâmplă. Optimistă sunt. Deci eu chiar cred că dacă se ajunge la CCR, iar acei oameni se vor închide într-o sală şi vor analiza toate argumentele pe care agenda publică le -a invocat, societatea civilă le-a invocat, dacă îşi vor lectura deciziile anterioare, jurisprudenţa Curţii şi alte lucrări de specialitate pe această temă, nu au cum să spună altceva decât că alegerile într-un singur tur sunt neconstituţionale. 

Aţi fost recent în America. Aţi putut să desluşiţi ce candidat ar fi mai convenabil pentru români?

Era destul de mare efervescenţa cu alegerile interne. Noi ne-am văzut cu foarte mulţi republicani. Toată lumea tratează campania electorală într-o cheie mai rezervată. Se spun foarte multe lucruri, se lansează tot felul de mesaje adresate publicului din interiorului SUA. Am vorbit chiar şi cu diplomaţi de rang înalt, care îmi spuneau că nu crede nimeni că vor fi puse în practică ameninţările din campanie. România a avut momente bune în politica externă când a au fost republicanii la putere. Nu vreau să mă pronunţ pe candidaţi, deşi am o opţiune care, se pare, nu va întruni majoritatea voturilor la republicani. Nu am niciun motiv să cred că noua admnistraţie nu va dori să se concentreze pe o zonă cu potenţial de risc ridicat. Suntem insulă de stabilitate în regiune, chiar avem nevoie de mai multă infuzie de capital american în România. Am discutat şi despre programul de vize, despre cotele de gen - chiar am găsit suporteri pe această temă.

Ce credeţi despre doamna Clinton?

Principalul lucru pe care îl spun toţi că orice american îi cunoaşte parcursul, îi cunoaşte gafele, punctele puternice. Nu pare a fi un dezavantaj faptul că e de 30 de ani pe scena politică americană.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite