Activitate de parlamentar. Cristiana Anghel, învăţătoarea fără diplomă de licenţă, avocata penalilor în Parlament. Gafele senatoarei „greviste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiana Anghel a venit îmbrăcată cu un sacou cu Michey Mouse la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, poreclit Michey Mouse FOTO Mediafax
Cristiana Anghel a venit îmbrăcată cu un sacou cu Michey Mouse la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, poreclit Michey Mouse FOTO Mediafax

Senatoarea ALDE Cristiana Anghel s-a făcut remarcată în Parlament numai prin promovarea unor legi scandaloase de modificare a Codurilor penale, prin ţinute cu mesaje din desene animate şi prin limbajul jignitor pe care l-a folosit într-o dispută cu oierii. Ajutată de Dan Voiculescu să intre în Parlament, învăţătoarea din Caracal are doar două iniţiative de modificare a legii educaţiei.

Cristiana Anghel, senatoarea care a ajuns în Parlament pentru că a făcut greva foamei, este o sursă de amuzament pentru colegii săi parlamentari. A vrut să sară în apărarea lui Gabriel Oprea la votul de ridicare a imunităţii, dar a sfârşit prin a se face de râs. A vorbit despre raportul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) referindu-se la o persoană, cu nume şi prenume.  „Cine e MCV? Ştie cineva din această sală cine e, ca persoană fizică, cu nume şi prenume, acest MCV? Ştie cineva ce interese sunt în spatele acestui MCV? Ştie cineva ce bani, mii de euro, sunt în spatele acestui MCV? Ce vrea MCV? Să fim o masă amorfă. Dar noi suntem depozitarii suveranităţii poporului român“, a spus Cristiana Anghel, declaraţia sa rămânând în stenogramele Senatului. 

Cristiana Anghel nu se află la prima gafă de acest fel. La început, Anghel s-a crezut trimisa Dinvinităţii în Palament. „Nu Dan Voiculescu m-a adus în Parlament, ci Dumnezeu”, explica Cristiana Anghel menirea sa în Parlament, într-un interviu în „Adevărul“. Cristiana Angel a stat în greva foamei 70 de zile, fiind susţinută, ulterior, de Dan Voiculescu. A candidat din partea USL, obţinând  56,82 % din voturi. 

De-a lungul celor trei ani de când se află în Parlament, senatoarea ALDE a avut mai multe apariţii şi declaraţii total neispirate, care fie au fost pline de umor, fie au fost jignitoare la adresa electoratului. La cea de-a patra moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta, Cristiana Anghel a îmbrăcat un sacou imprimat cu Michey Mouse, în semn de solidaritate cu Victor Ponta, poreclit Michey Mouse. „Ai trecut la PNL? Ai venit cu Ponta pe sacou?“, s-a auzit din sală când Anghel a vrut să ia cuvântul. 

Un alt moment penibil a fost când Anghel a votat pentru pensiile speciale ale palamentarilor, iar apoi şia cerut scuze. „Ieri am susţinut şi am votat dreptatea până la capăt şi în privinţa parlamentarilor. Iar astăzi, cei care am mers la serviciu, ca orice om normal din ţară, am fost trimişi acasă din cauza lipsei de cvorum. Ştiu doar că mă simt obligată să-mi cer iertare. Mă uit şi mă gândesc, câteodată – şi îmi pare rău că este aproape goala sala şi nici măcar presa nu este aici -, şi mă gândesc că sunt un fel de Michey Mouse al presei. Le place să se joace cu imaginea Cristianei Anghel, le place să calce în picioare demnitatea omului Cristiana Anghel“, s-a plâns Cristiana Anghel, în plenul Parlamentului, a doua zi după ce aleşii şi-au votat pensiile speciale.

„Ciobanii nu miros a parfum“

În decembrie, ciobanii au dat năvală în Parlament pentru a protesta privind legea care interzice prezenţa a mai mult de un câine în jurul turmelor. Cristiana Anghel a fost singura care a coborât în mulţime. „Eu n-am votat legea asta! Uită-te pe internet!“. Totuşi, un cioban i-a rupt foile din mână.  Reacţia senatoarei a fost promptă „Era un agitator, nu era cioban. Agitatorul a luat foile si le-a rupt si i-am zis aluia ca e prost. Era un agitator prost. Era spalat, era orasean, avea geacă neagră şi nu mirosea a oaie.Mmirosea a parfum, ca mine. Ciobanii nu miros a parfum“, a fost reacţia parlamentarului.

Justiţia şi presa o deranjează pe Anghel

Odată intrată în Parlament, Cristiana Anghel s-a ocupat mai mult cu amendarea legislaţiei penale. Iniţiativele sale legislative limitează din prerogativele procurorilor, vin în ajutorul penalilor şi pedepsesc presa pentru libera exprimare. „Adevărul“ vă prezintă câteva dintre preocupările din Palament a senatoarei de Dolj. 

Cristiana Anghel a fost unica iniţiatoare a unui proiect de lege care a readus în prim-plan controversata temă a graţierii. Proiectul de lege iniţiat de Anghel în 2014 prevedea ca pedepsele de până la doi ani să fie graţiate. Graţierea este definită ca actul de clemenţă prin care infractorii sunt iertaţi de executarea efectivă a pedepsei, însă cazierul lor rămâne pătat.

În anul următor, mai mulţi parlamentari, printre ace şi Cristiana Anghel, au depus un proiect de lege pentru a modifica statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul că magistraţii vor fi daţi automat în judecată de Ministerul Finanţelor pentru a acoperi prejudiciul în cazul în care România pierde procese la CEDO. 

Tot anul trecut, Cristiana Anghel, împreună cu alţi doi colegi de la PSD, au propus au fost iniţiatorii unui amendament la Codul Penal şi cel de procedură penală, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma ”suspiciuni rezonabile”, ceea ce ar fi făcut imposibilă dispunerea arestării  preventive. 

Un alt proiect iniţiat de Cristiana Anghel prevede incriminarea insultei şi a calomniei. Iniţiativa prevede ca insulta să fie pedepsită cu amendă între 10 şi 30 de zile-amendă, iar calomnia să să fie pedepsită cu amendă între 120-300 zile amendă.I În urma unui calcul simplu, insulta ar urma să fie pedepsită cu amendă între 1.500 de lei şi 4.500 de lei, iar calomnia între 18.000 de lei şi 45.000 de lei. Senatoarea a recunoscut că legea este cu dedicaţie pentru presă.

Fără diplomă de licenţă

Înainte să ajungă în Parlament, Cristiana Anghel a fost dascăl pentru copiii din clasele primare din Caracl timp de 28 de ani. A făcut greva foamei tocmai din cauza tăierii salariilor bugetarilor, dar în Parlament a a avut doar două iniţiative legislative de modificare a legii Educaţiei. Una se referă la programe opţionale în şcoli şi grădiniţe pentru vacanţele de vară în scopul supravegherii şi instruirii copiilor ai căror părinţi doresc, iar cealalta vrea echivalerea studiilor făcute de copiii români din străinătate. Niciuna nu devenit lege, aflându-se în dezbaterea primei Camere.

Potrivit biografiei sale postată pe site-ul Senatului, Cristiana Anghel a urmat cursurile Facultăţii de Drept, fără să precizeze Universitatea, însă nu a dat examenul de licenţă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite