Aberaţiile „deputatului mitralieră“ prind viteză în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu. FOTO Inquam Photos
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu. FOTO Inquam Photos

Pachetul de proiecte de legi controversate depuse în ultimele două luni ale anului 2017 de PSD-istul Cătălin Rădulescu, cunoscut şi ca „deputatul mitralieră“ sau „deputatul AKM“, au început să fie discutate în comisiile din Parlament şi să primească avize pozitive, chiar dacă unele prevederi încalcă legea fundamentală.

Comisia de administraţie din Senat, unde PSD şi ALDE au majoritatea, a dat aviz pozitiv pe o iniţiativa legislativă, semnată de peste 100 de parlamentari, care prevede că faptele săvârşite de demnitari ce determină conflictul de interese să se prescrie în termen de trei ani.  Potrivit expunerii de motive, „iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile“, prevede un articol din proiectul care urmează să meargă pe masa senatorilor jurişti pentru raport, apoi în plenul Senatului, prim for pentru această iniţiativă.

Fără a ţine cont de o decizie recentă a Curţii Constituţionale, aleşii Puterii din Comisia de administraţie au fost de acord şi cu abrogarea articolului prin care aleşilor locali nu le este permisă deţinerea calităţii de comerciant persoană fizică. În plus, iniţiatorul legii mai are două articole controversate, prin care aleşii locali pot să aibă funcţii în alte domenii de activitate în sectorul privat, dar care să nu aibă legătură cu atribuţiile exercitate de aceştia în primării, şi mai pot să ţină cursuri sau să se ocupe cu cercetarea ştiinţifică.

Pedepsirea denunţătorilor şi a magistraţilor

Un al doilea proiect de lege al lui Cătălin Rădulescu, tot în ceea ce priveşte legislaţia penală, a fost trimis către comisiile de specialitate ale Senatului şi deja a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ. Concret, e vorba de un proiect prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, fiind propuse mai multe amendamente controversate. În primul rând, Rădulescu vrea o pedeapsă mai dură pentru cei care fac denunţuri, dar nu s-ar adeveri. Deputatul PSD vrea ca denunţătorul să primească jumătate din pedeapsa la care s-ar încadra cel denunţat, în condiţiile în care denunţurile nereale sunt taxate acum cu amendă sau cu închisoare cuprinsă între şase luni şi trei ani. Apoi, deputatul PSD vrea ca procurorii şi judecătorii să poată primi pedepse cuprinse între doi şi şapte ani de închisoare dacă aceştia ar încerca să convingă o persoană cercetată sau un inculpat să facă denunţuri.

Conflictul de interese, pedepsit doar ca abatere disciplinară

Un alt proiect al „deputatului mitralieră“ care a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ se referă la relaxarea legislaţiei în zona conflictelor de interese pentru aleşii locali, acestea fiind taxate doar ca abatere disciplinară şi diminuarea salariului cu 10% timp de maximum 6 luni. Mai mult,  conform fişei proiectului, un consilier nu este în conflict de interese în cazul în care a votat un proiect local care ar fi în favoarea rudelor sale, dacă votul său nu e decisiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite