A început războiul rece între Dragnea şi Grindeanu. Care sunt motivele rupturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu nu-i ma dă raportul lui Liviu Dragnea
Sorin Grindeanu nu-i ma dă raportul lui Liviu Dragnea

Surse din PSD au declarat pentru "Adevărul" că relaţia dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindenau a îngheţat, după ce liderul PSD a forţat schimbarea unor miniştri, iar premierul s-a opus. Tensiunea dintre cei doi s-a acutizat după ce Sorin Grindeanu a mers pe mâna lui Tudorel Toader şi a cerut Curţii Constituţionale să respingă ca inadmisibilă excepţia ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea privind lipsa pragului valoric la abuzul în serviciu.

Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea i-a cerut lui Sorin Grindeanu să-i schimbe din funcţie pe Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, şi pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Primul, pentru că "a comunicat prost" măsurile fiscale din programul de guvernare. Al doilea, pentru a calma spiritele din partid. Liderii social-democraţi i-au cerut lui Dragnea să scape de Tudorel Toader, în condiţiile în care acesta „pare mai apropiat de instituţiile de forţă decât de partid şi Guvern”. Dragnea insistă ca Toader să fie schimbat, însă, potrivit surselor citate, nu va mai repeta episdoul Florin Iordache, deci nu va pune un ministru obedient, ci va căuta o soluţie „mai tehnocrată”, astfel încât să nu rişte noi proteste de stradă. În PSD, pentru postul de ministru al Justiţiei se încălzeşte Robert Cazanciuc, proaspăt numit în locul lui Şerban Nicolae în fruntea Comisiei Juridice din Senat.

Încrederea pe care Dragnea i-o acordă în ultima vreme lui Cazanciuc, unul dintre oamenii apropiaţi de Victor Ponta, a stârnit nedumerire în PSD. „ Se vorbeşte în partid că Robert Cazanciuc va merge la Justiţie şi ne întrebăm şi noi de ce tocmai el, că în toamnă nici nu voia ( Liviu Dragnea - n.r) să-l pună pe liste pentru parlamentare. Nu spun că n-ar fi un ministru bun, doar că e ciudat cum s-a schimbat aşa roata”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul”. 

Schimbarea lui Tudorel Toader are implicaţii mai mari, în condiţiile în care actualul ministru al Justiţiei este sprijninit de ALDE. În acest momentan, Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord cu remanierea lui Toader, însă, în vară, PSD s-ar putea debarasa de ALDE în favoarea cooptării UDMR la guvernare. Mai multe surse social-democrate susţin că între Liviu Draganea şi Kelemen Hunor s-au purat discuţii intense pe aceatsă temă. Or, în condiţiile unei rocade între ALDE şi UDMR, noul ministru al Justiţiei ar urma să fie asumat de PSD, iar Dragnea vrea să arate străzii că susţine un ministru care nu se va mai atinge de legislaţia penală.

Însă premierul Sorin Grindeanu nici nu vrea să audă de noi remanieri, fiind mulţumit de modul în care Tudorel Toader şi-a făcut treaba la ministerul Justiţiei. De altfel, Grindeanu a dat primul semnal public că nu acceptă noi schimbări în Guvern.

“Monitorizez constant activitatea miniştrilor care fac parte din cabinet. Cred că totuşi vorbim mult prea repede de remanieri şi eu n-am văzut pe cineva care să spună - pe mine, ca prim-ministru, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele ALDE, domnul Călin Popescu Tăriceanu - ceva legat de remanieri. A apărut aşa, dintr-odată, ca şi discuţie publică. Conduc un Guvern care are o susţinere largă în Parlament”, a spus Sorin Grindenau într-un interviu pentru Agerpres.

Grindeanu, împotriva fostei doamne Dragnea

Conflictul tacit dintre premier şi liderul PSD a căpătat amploare după ce Sorin Grindeanu a cerut Curţii Constituţionale să respingă ca inadmisibilă excepţia ridicată de Bombonica Dragnea, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, privind lipsa pragul valoric pentru incriminarea infracţiunii de abuz în serviciu. CCR a fixat ca termen de judecată a excepţie de neconstituţionalitate data de 6 iunie 2017.

În mod ironic, punctul de vedere asumat de Guvern privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana a fost întocmit chiar de ministerul condus de Tudorel Toader, cel pe care Liviu Dragnea îl vrea remaniat.

”Nu fac eu punctele de vedere. Avem o direcţie care se ocupă cu aşa ceva, dar cred că în subsidiar vă interesează altceva”, a spus Tudorel Toader, cu trimitere la faptulcă presa era interesată dacă punnctul de vedere asumat de Guvern nu l-a deranjat pe Liviu Drganea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite