Războiul petiţiilor: Mult mai mulţi semnatari pentru abrogarea ordonanţei decât pentru susţinerea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 33.000 de oameni au semnat petiţia online intitulată „Susţinem Guvernul Grindeanu“, după ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că „nu vrea să scoată un milion de oameni în Stradă, dar a cerut să fie strânse semnături pentru susţinerea Guvernului. În acelaşi timp, două petiţii online au fost iniţiate pentru aborgarea ordonanţei 13, una din ele având peste 90.000 de susţinători.

UPDATE 16.10 Petiţia „Susţinem Guvernul Grindeanu“ a fost semnată de 39.200 de oameni, în timp ce petiţia pentru retragerea Ordonanţei 13 - „Cerem abrogarea OUG 13 de modificare a Codului Penal“ are 100.000 de semnături.

UPDATE 11.15, sâmbătă. Peste 33.000 de oameni au semnat petiţia „Susţinem Guvernul Grindeanu“, în timp ce petiţia pentru retragerea Ordonanţei 13 - „Cerem abrogarea OUG 13 de modificare a Codului Penal“ are peste 90.000 de semnături.

UPDATE Ora 18.00. Aproape 13.000 de oameni au semnat petiţia de susţinere a Guvernului Grindeanu, în timp ce petiţia pentru abrogarea ordonanţei 13 a strâns peste 52.000 de semnături. 

„PSD a câştigat alegerile într-un mod corect, cu un vot masiv. În această lună de guvernare, Executivul a exercitat puterea în mod legitim, în spiritul şi litera Constituţiei. Noi spunem fiecărui român: îndrăzneşte să crezi că viitorul tău este aici, acasă. Obiectivul PSD este să avem mai mulţi români în clasa de mijloc. Fiecare cetăţean şi fiecare familie care munceşte din greu trebuie să aibă şansa de a face parte din clasa de mijloc, adică să aibă o slujbă bine plătită, acces la o educaţie de top, servicii medicale de calitate şi bani pentru a-şi permite o vacanţă pe an, în familie. PSD vrea să readucă România pe creştere şi să ridice nivelul de trai al românilor pentru a face parte din clasa de mijloc“, se arată în textul petiţiei online. 

În paralel, două petiţii online au fost iniţiate pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea codurilor penale, până vineri după-amiază acestea fiind semnate de peste 40.400 de persoane.

„Miercuri, 1 februarie 2017, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis Prim-ministrului României, domnul Sorin Mihai Grindeanu, scrisoarea de mai jos, în care solicită abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.  Subsemnaţii, semnatari ai acestei petiţii, susţinem acest demers al preşedintelui României şi, la rândul nostru, solicităm Guvernului României abrogarea OUG nr. 13/2017“, se arată în textul petiţiei. 

O petiţie cu acelaşi scop, acela de a fi abrogate ordonanţa, a fost iniţiată pe un alt site. Cerem Guvernului să nu facă paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei, atât de importantă în România, şi să revoce ordonanţa de urgenţă care tocmai a decriminalizat anumite acte de corupţie şi a scăzut pedepsele pentru abuzul de putere“, spun iniţiatorii acestei petiţii, care până acum a strâns peste 14.000 de semnături.

Liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), să nu retragă ordonanţa de urgenţă care modifică din temelii legislaţia penală. În replică la proteste, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că va cere strângerea de semnături pentru susţinerea Guvernului. „Nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni pentru că ar fi o luptă între români. În schimb le-am cerut să declanşeze o strângere de semnături în speranţa că violenţele nu vor mai fi văzute şi să nu escaladeze acest confilct“, a spus Liviu Dragnea.

De trei seri, sute de miii de oameni au ieşit în marile oraşe pentru a demonstra faţă de ordonanţa 13 adoptată de Guvernul Grindeanu şi susţinută de PSD. Premierul Sorin Grindeanu a primit un vor unanim în şedinţa Comitetutlui executiv Naţional al PSD (CExN), for de codnucere al PSD care îi cuprinde pe toţi liderii PSD din teritoriu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite