Ştirile false din România au ajuns subiect în presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele din România împotriva Guvernului au generat multe ştiri false
Protestele din România împotriva Guvernului au generat multe ştiri false

Apariţia în spaţiul public a ştirilor false nu ocoleşte nici România, în ultimele luni fiind prezentate reportaje despre cum câinii sunt plătiţi să meargă la proteste împotriva Guvernului sau despre cum miliardarul George Soros finanţează incendieri ale unor cluburi, scrie săptămânalul francez „L’Express“ într-un articol despre „fake news-urile“ din ţara noastră

„Câini plătiţi pentru a doborî guvernul, miliardarul George Soros comandă  un incendiu cu zeci de victime: «fake news-urile» cunosc o ascensiune şi în România, alimentând discursurile eurosceptice“, arată săptămânalul francez „L’Express“ într-un articol despre modul cum sunt răspândite ştirile false în România. Potrivit presei din Hexagon, intensificarea ştirilor false în media din România a început înainte de alegerile legislative din decembrie.  „Cu două zile înainte de alegerile legislative, postul România TV nu a ezitat să susţină că Soros, bestia neagră a populiştilor, «a finanţat» incendiul tragic care a dus la moartea a 64 de persoane într-un club din Bucureşti“, susţin cei de la „L’Express“.

A urmat celebra ordonanţă 13, iar o parte a presei a alimentat opinia publică cu idei că România este în pragul dezmembrării, iar manifestanţii care scandau împotriva guvernului aveau o agendă ascunsă.  „În contextul în care aproape 500.000 de persoane au manifestat paşnic pe tot curpinsul ţării, unele reportaje au evocat «conflicte de stradă»,  precum şi «o lovitură de stat» în plină desfăşurare“, mai arată hebdomadarul francez, care nu uită să amintească faptul că ţinta atacurilor au fost şi mai multe multinaţionale care „au constrâns“ angajaţii să meargă la proteste.

Punctul culminant a fost, după cum a sesizat şi media internaţională, ştirea falsă că protestatarii ar fi fost plătiţi pentru a ieşi în stradă. „Adulţii au primit 100 de lei (22 de euro), copiii 50 de lei şi câinii 30 de lei“, a susţinut România TV, după cum a arătat şi L’Express.  Pentru aceste dezinformări au fost date doar două amenzi: 30.000 de lei pentru ştirea despre aşa zisa implicare a lui Soros în incendiul de la Colectiv şi 50.000 de lei pentru „falsa informaţie“ referitoare la remunerarea protestatarilor.

„Rusia vrea vulnerabilizarea României“
Nu în ultimul rând, media occidentală atrage atenţia asupra faptului că România este, de asemenea, ţinta propagandei ruse. „Scopul este să diminueze încrederea în Uniunea Europeană şi în NATO pentru a vulnerabiliza România pe plan internaţional“, a declarat, pentru publicaţia din Hexagon, analista Corina Rebegea, de la centrul de Analiză a Politicii Europeane, organizaţie cu sediul în SUA.

Soros bagă râcă între Dragnea şi Ponta
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că asupra sa au loc atacuri coordonate, nu doar din partea colegului de partid Victor Ponta, dar şi din zona celor care au legături cu Soros. „Nu sunt numai din partea lui Victor Ponta (atacurile – n. red.), e o anumită coorodonare. E o abordare securistă la unele anchete jurnalistice, care nu spun nimic, croşetează cu neadevăruri. Unii zic că ar fi o coordonare de la SRI, alţii că ar fi de la Soros, pe care l-am atacat şi o să-l atac până când ţara asta va scăpa de influenţa acestui om nefast”, a spus Dragnea. Ponta i-a răspuns ironic şefului său de partid: „Mă duc să îmi primesc «plata» de la Băsescu, Soros si SRI! Încep cu SRI că acolo sigur au mai rămas din sticlele de vin «Opus One» (n.r.- o sticlă de vin de acest fel costă între 510 lei şi 710 lei) pe care le ducea «prietenul» Liviu pentru prietenul lui Florin“, a fost replica fostului premier, cu trimitere la relaţia apropiată dintre Liviu Dragnea şi Florian Coldea, fostul adjunct al SRI. Chestionat dacă îi ducea sticle cu vin lui Florian Coldea, liderul PSD a evitat să comenteze, spunând doar că „nu este nici naş, nici fin” cu fostul director adjunct al SRI, aluzie la faptul că George Maior, fostul director al SRI, este naşul lui Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite