Şi vremea e să ne trezim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii îşi fac imagine, ţara merge înainte. Circul este preferabil pâinii, când adevărata problemă legată de instituţiile statului nu este luată în seamă.

Citesc pe Adevărul despre „scutul viu” din jurul Parlamentului şi moţiunea de cenzură din interiorul clădirii, ambele activităţi organizate de liberali. La fel ca numeroasele proteste din stradă, din faţa Palatului Victoria sau de la Piaţa Universităţii, din ultimii ani, se observă nemulţumirea unui procentaj semnificativ din populaţie cu privire la măsurile actualei Guvernări: slăbirea luptei anticorupţie prin legi proaste, măsurile fiscale cel puţin creative ale Executivului, o atmosferă constantă de neîncredere în mediul politic actual.

Iar opoziţia e slabă şi oferă circ în loc de pâine. PNL organizează un lanţ uman care trebuie să protejeze (bănuiesc) ţara de Parlament; Parlament din care fac şi liberalii parte. Chiar şi o tinctură, dacă nu un medicament serios de memorie i-ar ajuta pe unii să-şi aducă aminte de iniţiativa post-OUG 13, circulată prin opoziţie, care cerea demisia în bloc a deputaţilor şi senatorilor, ca măsură de protest. Evident că nu s-a întâmplat... Acuma, na, facem lanţuri umane, să-i ţinem acolo, nu contează că sunt şi ai noştri înăuntru.

Liberalii n-au nicio pârghie reală prin care să forţeze căderea Guvernului, în faţa majorităţii PSD-ALDE. Şi atunci oferă circul aferent.

Ipocrizia e în floare. Sutele de membri şi activişti au fost aduşi să se plimbe prin faţa clădirii, preferabil fără să deranjeze ieşirile, pe unde instituţiile statului îşi fac, în continuare, treaba. Iar moţiunea dinăuntru are la fel de multe şanse de reuşită ca PSD-ul să se rupă: zero.

PNL-ul îşi face, şontâc, imagine. Liberalii n-au nicio pârghie reală prin care să forţeze căderea Guvernului, în faţa majorităţii PSD-ALDE. Şi atunci oferă circul aferent. Când îl asculţi pe Codrin Ştefănescu, care declară moţiunea penibilă şi ţi se pare că are dreptate, ai o problemă. Nu mai zic de oamenii aceia care înconjoară, într-un lanţ slab, clădirea. Un milion poate s-ar face văzuţi, poate ar transmite un mesaj. Din păcate, în condiţiile date, îi priveşti şi bănuieşti că a ieşit mai multă lume de la staţia de metrou Izvor. 

Este adevărat, Palatul Parlamentului este o fortăreaţă. Pentru cei care nu au vizitat-o, în momentul în care intri acolo, păşind printre plăcile de marmură de Ruşchiţa, sub candelabrele imense de cristal ale unei ere trecute, nu că nu mai auzi nimic de afară, nu-ţi mai pasă de afară, pentru că eşti prea ocupat să nu te pierzi. În mod similar, deputaţii şi senatorii, de altfel oameni, se schimbă după vreun an petrecut înauntru, tocmai datorită clădirii, din cauza lipsei de transparenţă a procesului politic, a lipsei de contact direct cu alegătorii. 

Să ataci Casa Poporului astăzi cu altceva decât armata, chit că vrei doar să faci o demonstraţie înăuntru (ceea ce n-ai voie, evident, decât cu bilet de chemare de la unul dintre partide), este ridicol. Să o blochezi este la fel de dificil, iar din cauza instituţiilor ne-parlamentare dinăuntru, periculos de penal. O ţară întreagă priveşte activitatea din interiorul unei fortăreţe de fier beton şi marmură, întrebându-se de ce nu merge nimic în ea. Păi nu merge pentru că cei din interior n-au absolut nicio grijă, nu simt nicio presiune de afară. Încercările unora dintre userişti să facă scandal prin plen şi pe la grupul PSD au fost cele mai şocante evenimente ale ultimilor 20 de ani în acea clădire. Ce face PNL azi e show şi atât.

Dacă vreţi democraţie, respect pentru legi, domnia justiţiei, indiferent cine a fost ales în fruntea unor instituţii, educaţi-vă asupra procesului democratic, urmăriţi-l şi folosiţi pârghiile aferente.

Şi mai este un aspect, nu doar faptul că instituţia Parlamentului este găzduită de fortăreaţa aceea hidoasă. Protestele de până acum n-au fost preventive, ci reactive, iar protestatarii au înaintat respectivele petiţii în stradă, pentru o democraţie funcţională, cu domnia legii, în faţa unor instituţii. Fraţilor, dacă vreţi ca deputaţii voştri (pe care bineînţeles că-i cunoaşteţi, nici nu mi-aş imagina că 90% dintre voi n-au habar de ei) să nu voteze ceva, aveţi o centrală telefonică la Parlament, aveţi telefoane directe ale aleşilor, aveţi adrese de mail pe care le puteţi spama în draci. 

Ieşirea în stradă pentru nedreptăţi, pentru măsuri luate haotic şi grăbit este justă, dar nu este o soluţie pentru absolut orice, nu când ai a) bartai clădirea pe care n-o poţi înconjura sau asupra instituţiilor căreia nu poţi pune presiune şi b) un an de zile în care s-au tot dezbătut nişte legi cu care tu nu eşti de acord. 

Dacă vreţi democraţie, respect pentru legi, domnia justiţiei, indiferent cine a fost ales în fruntea unor instituţii, educaţi-vă asupra procesului democratic, urmăriţi-l şi folosiţi pârghiile aferente. Pentru că altfel se ajunge în situaţii precum cea de astăzi, cu circ în loc de soluţii, cu liberali care îşi bat joc de voi, pentru propria imagine. Şi este păcat...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite