Şi totuşi, soarta moţiunii nu este jucată. Nu cred că PSD acceptă cedările grave pe care le face Dragnea maghiarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spuneam într-un articol precedent că ar fi mai bine pentru stabilitatea ţării ca moţiunea de cenzură să nu treacă. Îmi imaginam ce greu ar fi să se coaguleze o altă majoritate parlamentară. Între timp au apărut noi elemente, care schimbă datele problemei. Dragnea calcă în străchini în fiecare zi.

Relaţia cu maghiarii

UDMR l-a prins la înghesuiala pe Dragnea şi-l face să le promită lucruri importante, pe care nu are cum să le refuze în viitor.    

Conform agenţiilor de ştiri:

  • Trei comisii parlamentare din Camera Deputaţilor au fost convocate de urgenţă pentru a da un raport  pentru proiectul de lege depus abia la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne, dar şi introducerea conceptului "număr semnificativ de cetăţeni" în acest caz.
  • autorităţile publice şi entităţile să poată adopta şi folosi, alături de insemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai respectivei localităţi.
  • institutirea zilei maghiarilor pe 15 martie. Comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat deja luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România şi va fi cel mai probabil votat de plenul Senatului marţi.
  • votarea unui proiect vechi din 2005 - legea privind statutul minorităţilor. Printre alte câştiguri, acest proiect ar aduce posibilitatea autonomiei culturale pentru minoritatea maghiară.
  • PSD si ALDE au acceptat  modificari esentiale la Legea Educatiei, printre care si Bacalaureat diferenţiat pentru  elevii maghiari.

Acestea sunt revendicările maghiarilor, ce vor fi, probabil, consemnate într-un document, sub semnătura liderilor celor două formaţiuni.

Dragnea şi Codruta Kovesi

Liviu Dragnea a declarat, luni, că înregistrările privind-o pe Laura Codruta Kovesi, date publicităţii de România TV, arată o „situaţie foarte gravă”, dacă sunt autentice. El a anunţat că se va ocupa de această problemă după ce se va termina actuala criză politică.

În ce calitate se poate ocupa Dragnea de această problemă? Nu este nici procuror, nici membru CSM, nici ministrul Justiţiei, atunci ce poate face în această problemă? Mister. Doar încă  o dovadă a felului dictatorial în care conduce PSD şi, crede el, întreaga ţară, precum Ceauşescu odinioară. O abatere gravă de la regulile statului de drept, de la separaţia puterilor în stat. Avem CSM, Inspecţia Judiciară, Parchet General, instituţii care au în atribuţii să se ocupe de astfel de probleme. Nu Liviu Dragnea.

Dragnea şi Programul de Guvernare

Dragnea nu dă nici un semn că ar fi înţeles că PG este utopic, imposibil de realizat chiar şi într-o ţară cu buget mult mai mare, comparativ cu acela al României.

Ce facem, după şase luni schimbăm iarăşi guvernul, pentru că nu realizează PG?

Soarta moţiunii stă în votul a 20-30 de parmentari

Între parlamentarii  PSD şi ALDE sunt şi oameni inteligenţi, care văd în ce fundătură duce Dragnea partidul dar mai ales ţara.  Care pun mai presus de interesele de partid interesul general. Ocazia votării moţiunii de cenzură este aproape unica ocazie ca Dargnea să fie scos  în decor. Dacă moţiunea pică, Dragnea nu are cum să rămână la conducerea PSD.

Sunt suficienţi 20-30 de parlamentari PSD-ALDE care să înţeleagă miza momentului, răscrucea la care se găseşte ţara, pentru ca moţiunea să nu treacă şi Dragnea să plece împreună cu propria camarilă.

Nu sunt multe ocaziile în care viitorul politic al societăţii să stea în mâinile unui grup mic de oameni. Acesta este unul dintre ele. Vom vedea ce fel de naţiune suntem.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite